Υγεία

Η ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής

τηλεόραση

Η υπερβολική ακινησία μπροστά την τηλεόραση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από θρόμβο αίματος στον πνεύμονα, προειδοποιούν Ιάπωνες επιστήμονες.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και έδειξε πως η αύξηση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπει κανείς, τόσο το χειρότερο. Έτσι, η αύξηση ξεκινά από το 40% για τις πρώτες δύο ώρες τηλεθέασης για να υπερδιπλασιαστεί μετά τις πέντε ώρες ημερησίως.
Ωστόσο επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την εισαγωγή των λάπτοπ και των υπηρεσιών απεριόριστης πρόσβασης σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), παρακολούθησαν επί 19 χρόνια την πορεία της υγείας 86.024 συμπατριωτών τους, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών την περίοδο 1988-1990 που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι θάνατοι από πνευμονική εμβολή ήταν 2,8 ανά 100.000ανθρωποέτη στους εθελοντές που έβλεπαν κάτω από 2,5 ώρες τηλεόραση την ημέρα και 4,8 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε όσους έβλεπαν 2,5 έως 4,9 ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Αντίστοιχα, σε όσους υπερέβαιναν τις 5 ώρες τηλεόρασης ημερησίως, η αναλογία ήταν 8,2 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Τα ανθρωποέτη είναι μία μονάδα μέτρησης η οποία στην Επιδημιολογία περιγράφει την επίπτωση (συχνότητα) ενός νοσήματος σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Ουσιαστικά, είναι το άθροισμα του χρόνου παρακολούθησης καθενός από τα άτομα ενός συγκεκριμένου δείγματος που υπόκεινται στον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένης νόσου.

Η πνευμονική εμβολή είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία δίχως θεραπεία μπορεί να κοστίσει τη ζωή. Συνήθως αρχίζει από έναν θρόμβο αλλού στο σώμα (κυρίως στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στα πόδια ή στην πύελο), τμήμα του οποίου αποσπάται από την αρχική θέση και φθάνει στον πνεύμονα όπου αποφράσσει κάποια αρτηρία.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διακόπτεται η αιμάτωση του τμήματος του πνεύμονα που τροφοδοτείται από τη συγκεκριμένη αρτηρία και να σταματά η λειτουργία του, γεγονός που μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού.

Υπολογίζεται ότι 430.000 Ευρωπαίοι παθαίνουν ετησίως πνευμονική εμβολή και ότι το περίπου 10% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους μέσα στην πρώτη ώρα από την εκδήλωσή της. Ωστόσο η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής μειώνει τη θνησιμότητα σε κάτω από 5% των ασθενών.

«Η συχνότητα της πνευμονικής εμβολής αυξάνεται με την καθιστική ζωή, γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να λαμβάνουν οι τηλεθεατές μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χιρογιάσου Ίσο, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

«Συνιστάται να σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα για να περπατήσουν λίγο και να τεντωθούν, καθώς και να τεντώνουν και να χαλαρώνουν τους μυς των ποδιών επί πέντε λεπτά ανά ώρα που βλέπουν τηλεόραση».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Γυναίκα

Υγεία

Σπαθόλαδο: Το αρχαίο βάλσαμο των Σπαρτιατών

σπαθόλαδο

Το σπαθόλαδο (hypericum oil ή βάλσαμο ή St John"s wort oil) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο και αποδεικνύεται και το καλύτερο καλλυντικό. Το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.

Είναι ταυτόχρονα ιδανικό για το ντεκολτέ των γυναικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού.
Όταν σκάνε τα χείλια, είναι το μόνο που τα επαναφέρει, χωρίς υπερβολή, μέσα σε λίγη ώρα. Είναι πάμφθηνο και το προμηθεύεται κανείς από φαρμακείο. Επιλέξτε αυτό που θα έχει τυπωμένα στο μπουκάλι τα τυπικά χαρακτηριστικά του.

Έρχεται από την αρχαιότητα

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως απαραίτητο γιατρικό από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει. 

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας.
Μαζεύουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα βάζο για τρεις εβδομάδες στον ήλιο (ένα μέρος άνθη και τρία μέρη ελαιόλαδο). Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα, είναι έτοιμο για χρήση. Προσοχή όμως, δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ όταν πρόκειται να μας δει ο ήλιος, προκαλεί φωτοευαισθησία.

Ένα φαρμακείο μόνο του

Διακρίνεται όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες: αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά, δε, σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού.
Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό... πρόζακ για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη.
Στη Γερμανία το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, και αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.
Μεταξύ άλλων, περιέχει υπερικίνη και ψευδοϋπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, την hyperforin.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

via

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΥ: Αλάτι, το νέο «δηλητήριο» στα τρόφιμα – Νέα όρια για τις βιομηχανίες

Αυχένας: Όλοι οι λόγοι που πονάει - Δεν φταίει μόνο η στάση σώματος

Δίαιτα: Οι 5 τροφές που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε