Υγεία

Χοληστερόλη: Η αλλαγή στα μάτια που προδίδει ότι έχει αυξηθεί

μάτια

Ορισμένοι μεσήλικες ή μεγαλύτερη ηλικίας ενήλικες αναπτύσσουν μαλακές υποκίτρινες, δερματικές αλλοιώσεις σαν φουσκάλες στο εσωτερικό των οποίων συσσωρεύεται υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη. Οι βλάβες ονομάζοντα ξανθελάσματα και συχνόντερα εντοπίζονται περιμετρικά των ματιών κυρίως κοντά στη μύτη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι επώδυνες και σπανίως επηρεάζουν την όραση. Μπορούν ωστόσο να αποτελούν σημάδι υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων ή άλλων λιπιδίων στο αίμα. Τα ξανθελάσματα είναι συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Συνιστάται όσοι τα παρουσιάζουν να κάνουν έλεγχο λιπιδίων.

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνά σε ανθρώπους με γενετικές διαταραχές που προκαλούν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, όπως η οικογενής υπερχοληστεροναιμία που μπορεί να απογειώσει τις τιμές της κακής LDL χοληστερόλης πάνω από 190mg/dL  (ιδανικά η τιμή της πρέπει να είναι κάτω από 100mg/dL).

Σε περίπτωση υψηλών τιμών χοληστερόλης συνιστάται συστηματική άσκηση και διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες με στόχο την μείωσή της. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει και στατίνες οι οποίες ορισμένες φορές, αλλά όχι πάντα μπορεί να μειώσουν το μέγεθος ενός ξανθελάσματος.

Από την άλλη μεριά το 50% όσων έχουν ξανθελάσματα έχουν φυσιολογικές τιμές λιπιδίων και αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις συνιστούν αισθητικό πρόβλημα. Ωστόσο όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να διασφαλίσιουν ότι ο γιατρός τους γνωρίζει για αυτό το ενδχόμενο σημάδι αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα πάντως με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστάται ο οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε 2-4 χρόνια σε άτομα 40-64 ετών χωρίς  προβλήματα υγείας. Μετά τα 65 ο έλεγχος γίνεται ανά 1-2 έτη, ενώ για τους πάσχοντες από διαβήτη συνιστάται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος με τη διάγνωση της νόσους και στη συνέχεια ετησιώς.

Τα ξανθελάσματα δεν υποχωρούν μόνα τους. Για να απαλλαγείτε απαιτείται ιατρική παρέμβαση είτε με χρήση λέιζερ είτε χειρουργικά. Πάντως ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος επανεμφάνισής τους  ιδιαίτερα σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Σε περίπτωση επανεμφάνισης αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι παράγοντες που μας γερνούν πρόωρα - Πώς μπορούν να αναστραφούν

Καρκίνος ωοθηκών: Η θεραπευτική τακτική που αντιμετωπίζει με επιτυχία τις μεταστάσεις

Υγεία

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία των σπάνιων θρομβώσεων

εμβόλιο AstraZeneca

Τη «σκανδάλη» που πυροδοτεί τις εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θεωρούν ότι εντόπισαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα – που εργάζεται στη Βρετανία και στις ΗΠΑ - απέδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου, σύμφωνα με το BBC.

Πιστεύουν λοιπόν ότι αυτό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται ότι έχει σώσει μέχρι στιγμής περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ωστόσο σπάνια περιστατικά επικίνδυνων θρομβώσεων είχαν ως αποτέλεσμα η χορήγησή του σε κάποιες χώρες να συστήνεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνέστησε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους άνω των 60 ετών.

Αγώνας δρόμου για τους επιστήμονες

Τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, κάποια από αυτά θανατηφόρα, έχουν πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των επιστημόνων προκειμένου να κατανοήσουν τι είναι αυτό που τα προκαλεί και πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Στην ερευνητική ομάδα του Κάρντιφ, στην Ουαλία, χορηγήθηκε από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να βρει τις απαντήσεις.

Και οι ίδιοι οι επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν στο ερευνητικό project μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας τόνισε ότι οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν εξαιτίας της μόλυνσης Covid παρά του εμβολίου, προσθέτοντας ότι η εξήγηση για τι συμβαίνει αυτό προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που βρήκαν είναι το έναυσμα αυτού που προκαλεί τις θρομβώσεις και ότι έπονται πολλά βήματα στη συνέχεια.

Ειδικότερα, πιστεύουν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «άστοχη ανοσία», αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνα.

Εκτιμούν ότι οι θρομβώσεις προκαλούνται όταν ο οργανισμός μας μπερδεύει την πληροφορία που λαμβάνει από το εμβόλιο με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αντισώματα στο αίμα, τα οποία συσσωρεύονται προκαλώντας τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι θρόμβοι είναι τόσο σπάνιοι.

Οι θρόμβοι αυτοί, γνωστοί ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από το εμβόλιο, έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τις σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παγκοσμίως η θνητότητα από θρόμβωση έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca κυμαίνεται στο 0,22 ανά εκατομμύριο δόσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά πιστοποιητικά: Οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν στο πελατολόγιο ποινικούς

Κορωνοϊός: Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το πρώτο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και παιδιά με self test στα χριστουγεννιάτικα πάρκα

ESPA BANNER