Υγεία

Το χειμωνιάτικο φρούτο που προστατεύει από τη γρίπη

κρυολογημα-ιωση-γριπη-αρρωστος.jpg

Είναι πορτοκαλί, στρογγυλό, κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο και γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ο λόγος για το μανταρίνι που το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα πολλά οφέλη του για την υγεία.

Ο μικρός αυτός θησαυρός είναι ιδανικός για διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων αφού ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι περιέχει μόλις 45-50 θερμίδες και προσφέρει σημαντικές ποσότητες από βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των βιταμινών.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε χυμό το πρωί, ιδανικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο για μετά το φαγητό και τη τέλεια επιλογή βραδινής λιχουδιάς αφού καταπολεμά την αϋπνία και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Φύλακας της υγείας
Τα μανταρίνια διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C η οποία βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει ισχυρό το δέρμα και τα οστά. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τον οργανισμό από κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Η ισχυρή δράση του, καταπολεμά σοβαρές ασθένειες και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, διαβήτη ή διάφορα είδη καρκίνου. Συμβάλει, επίσης στην διατήρηση υγιών δοντιών, προωθεί την αποτελεσματική επούλωση πληγών και δρα ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη γενετικών μεταλλάξεων.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δύο μέτρια μανταρίνια περιέχουν 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες δηλαδή καλύπτουν το 14% και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Πηγή ασβεστίου
Τα μανταρίνια είναι καλή πηγή ασβεστίου το οποίο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια διατροφή μειωμένων θερμίδων. Τα 100gr του συγκεκριμένου φρούτου παρέχουν 37mg ασβεστίου.

Βιταμίνη Α
Δυο μέτρια μανταρίνια ενισχύουν την βιταμίνη Α κατά 44% της συνιστώμενης πρόσληψης για τους άντρες και κατά 60% της ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, ιδιαίτερα τη νύχτα και για υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Αρκετή πρόσληψη βιταμίνης Α τρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγιή επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινική δράση
Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί τους χρώμα και την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Μην ξεχνάτε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό μετά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο είναι καλό να τρώμε ένα μανταρίνι.

Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστάται, λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και ένα μανταρίνι την ημέρα.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά

φυτοφάγοι

Οι άνθρωποι που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς-αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλες λίγο-πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους. Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (το οποίο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά λόγω του κορονοϊού), συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία άνω των 2.000 ενηλίκων Ελλήνων σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήσαν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα. Το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό όμως μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.

Διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους, όσο και στον σχετικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γενικά, οι άνδρες στην Ελλάδα τρώνε πιο αραιά μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο τρεις φορές), ενώ οι γυναίκες συχνότερα (τέσσερις έως πέντε). Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν κάνουν φυτοφαγική αλλά παράλληλα ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και πιο μεγάλη μείωση του κινδύνου, όταν ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή φυτοφαγία. Αυτό, κατά τον Δ. Παναγιωτάκο, σημαίνει ότι το «τσιμπολόγημα», στο οποίο ρέπουν περισσότερο οι γυναίκες, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, αρκεί να αφορά υγιεινές τροφές.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθεί κανείς απλώς μια φυτοφαγική διατροφή, προκειμένου να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς σε συγκεκριμένες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δει όφελος από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος. «Ακόμη και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των λιγότερο υγιεινών, όπως τα κατεργασμένα προϊόντα κρέατος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στις υγιεινές φυτικές τροφές, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.