Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Γιατί το Πάσχα "αυξάνει" τα εμφράγματα - Η εκδίκηση των λιπαρών

Image
avga_tsoureki.jpg
 clock 10:03 | 09/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων καταγράφεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας αυτό συμβαίνει διότι η υπερβολική κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών που περιέχει η μαγειρίτσα αργά το βράδυ και ακόμη περισσότερο μετά από νηστεία, προκαλεί αιφνίδιο έμφραγμα

Χαρακτηριστικό είναι, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι «οι κλίνες στα νοσοκομεία γεμίζουν μερικές ημέρες αργότερα και όχι την Κυριακή του Πάσχα, καθώς το 70% των εμφραγμάτων συμβαίνουν στην περιφέρεια, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι για να γιορτάσουν το Πάσχα». 

Δεν είναι όμως μόνο οι καρδιολογικές μονάδες που γεμίζουν αυτές τις ημέρες, αλλά και οι πνευμονολογικές, καθώς οι υπερβολική ποσότητα από το αλάτι που καταναλώνουμε, προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. 

«Μάλιστα, το πνευμονικό οίδημα είναι πιο ύπουλο, καθώς η κατακράτηση του αλατιού εκδηλώνει τη νόσο δύο ημέρες αργότερα. Γι΄αυτό και όσοι εκδηλώσουν δύσπνοια την επόμενη ημέρα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τον γιατρό τους», εξηγεί ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis