Υγεία

Γιατί κάποιοι νοσούν βαρύτερα και άλλοι ηπιότερα από τον κορωνοϊό;

κορωνοϊός έρευνα

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εκτός από την μείωση του κινδύνου διασποράς του νέου κορωνοϊού, μπορούν να συμβάλουν και στο να είναι ηπιότερα τα συμπτώματα εφόσον κολλήσει κανείς την Covid-19, επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση του ιικού φορτίου ενός ασθενούς, δηλαδή της ποσότητας των αντιγράφων του ιού ανά μονάδα όγκου (ml) του αίματος κατά την μόλυνσή του. Το υψηλό ιικό φορτίο δίνει στον ιό μια εναρκτήρια ώθηση και αυξάνει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς στη μάχη του με την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες μιας μαζικής αρχικής μόλυνσης κρατώντας αποστάσεις από άτομα που μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού και τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Άτομα που μολύνονται έμμεσα, αγγίζοντας επί παραδείγματι ένα πόμολο ή μια χειρολαβή, μπορεί να εμφανίσουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με εκείνα που εισπνέουν τα σταγονίδια του βήχα ενός φορέα, αφού στην πρώτη περίπτωση το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, προτού «γονατίσει» κι αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι γιατροί και τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς του κορωνοϊού σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, επειδή εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες του ιού από τους ασθενείς που αναπνέουν μπροστά στα πρόσωπά τους. «Σε γενικές γραμμές όσον αφορά στους αναπνευστικούς ιούς, η έκβαση της λοίμωξης – κατά πόσον δηλαδή θα νοσήσει κανείς βαριά ή θα αντιμετωπίσει ένα ήπιο κρυολόγημα – μπορεί μερικές φορές να καθοριστεί από την ποσότητα του ιού που εισέβαλε στον οργανισμό του και πυροδότησε τη λοίμωξη», σημειώνει η λοιμωξιολόγος καθηγήτρια του Imperial College του Λονδίνου, Γουέντι Μπάρκλεϊ. «Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος των αντίπαλων στρατευμάτων που ρίχνονται στη μάχη: το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη στρατιά του ιού», προσθέτει.

Οι άνθρωποι νοσούν επειδή οι ιοί πολλαπλασιάζονται τάχιστα στους οργανισμούς τους σε τέτοιους μεγάλους αριθμούς που το σώμα χρειάζεται εβδομάδες για να τους καταστρέψει. Η διαδικασία αυτή είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που κάποιος έχει μολυνθεί, αλλά μπορούν να νοσήσουν και άνθρωποι με ένα χαμηλό ιικό φορτίο. Αυτό, θεωρητικά, μπορεί να καταστήσει ευκολότερο το έργο του «στρατού» του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη σε αρχικό στάδιο. Ειδικά όσον αφορά στο νέο κορωνοϊό, φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών νοσούν υπό τέτοιες περιστάσεις και συνήθως χρειάζονται ένα ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα για να διαπιστώσουν ότι έχουν νοσήσει. Γι’ αυτό και φαίνεται ότι διασπείρουν την Covid-19 ευρύτερα απ’ ό,τι θα έκαναν αν έπασχαν από μια σοβαρότερη ασθένεια.

Τι συμβαίνει όταν εισβάλει μεγάλη ποσότητα του ιού στον οργανισμό;
Ο δρ Μάικλ Σκίνερ του Imperial College τονίζει ότι α κάποιος ξεκινήσει με μια μεγάλη ποσότητα του ιού, μπορεί το ανοσοποιητικό του σύστημα να υπερφορτωθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιός λαμβάνει μια ισχυρή ώθηση, επειδή είναι σε θέση να πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από το χρόνο ανταπόκρισης του οργανισμού. «Θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για καταστάσεις, όπου κάποιος λαμβάνει μέσω εισπνοής μια μαζική δόση του ιού. Αν και δεν διαθέτουμε στοιχεία για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η δόση στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, τα σωματικά υγρά όσων έχουν μολυνθεί από άλλους ιούς μπορούν να περιέχουν από ένα έως και 100 εκατομμύρια ιούς ανά ml».

Τόνισε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και μάλλον απίθανο να εκτεθούν σε τεράστιες ποσότητες του ιού άλλα άτομα πλην των προσωπικών των νοσοκομείων. Από την πλευρά του ο ιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Τζόναθαν Μπολ σημειώνει ότι «είναι εφικτό άτομα με πνευμονία, που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο να αναπτύξουν πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά η εξέλιξη της νόσου είναι περίπλοκη και αναμφίβολα θα επιδράσουν πολλοί παράγοντες».

Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς με COVID-19 είναι υψηλότερο στην αρχή της ασθένειάς τους και συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα. Στην έρευνα μελετήθηκαν 76 ασθενείς του κορωνοϊού στη Ναντσάνγκ της Κίνας που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεί και διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19. Οι ερευνητές υπό τον δρα Γουέι Ζανγκ, επεσήμαναν ότι «το μέσο ιικό φορτίο σε σοβαρές περιπτώσεις ήταν περίπου 60 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στις ήπιες, πράγμα που υποδεικνύει ότι ένα υψηλότερο ιικό φορτίο μπορεί να συνδέεται με σοβαρά κλινικά αποτελέσματα».

Τι να κάνουμε για να εμποδίσουμε μια στρατιά ιών να εισβάλει στον οργανισμό μας
Όπως σημειώνει η δρ Γουέντι Μπάρκλεϊ για να αποφύγουμε μια μόλυνση με μεγάλο ιικό φορτίο το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στεκόμαστε μακριά από πιθανούς φορείς, τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από εκείνους που βήχουν ή φταρνίζονται. Σημαντικό είναι να φορούμε γάντια, να πλένουμε τακτικά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα πρόσωπά μας για να μη μολυνόμαστε σε δημόσιους χώρους. Κι εφόσον συγκατοικούμε με κάποιον φορέα του κορωνοϊού, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή μαζί του και να μη χρησιμοποιούμε τις ίδιες πετσέτες, σεντόνια, μαχαιροπήρουνα. «Το νόημα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ότι τηρώντας τις αποστάσεις από φορείς που αναπνέουν ή βήχουν πιθανώς θα φθάσουν σε εμάς λιγότερα σωματίδια του ιού. Αν μολυνθούμε, θα δεχθούμε μικρότερη δόση και δεν θα νοσήσουμε τόσο βαριά. Το ιικό μας φορτίο θα είναι χαμηλότερο και θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το καταπολεμήσουμε».

 

Ελλάδα

Σκέψεις για υποχρεωτική μάσκα και στις «κίτρινες» περιοχές μετά τα 1.259 κρούσματα

ηράκλειο μάσκες

Τα νέα μέτρα που... φέρνει ο σημερινός αριθμός -ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού προανήγγειλαν οι επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης - ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που με εναν φορτισμένο απο στήθους λόγο μάς έθεσε όχι ενώπιον της ατομικής ευθύνης αλλά ενώπιον της συνείδησης και της ελευθερίας μας να επιλέγουμε πως θα προστατευτούμε και ποιους θα προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, στις τοποθετήσεις τους οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφεραν πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.

Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχη της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή αλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.

Στόχος οπως ανέφεραν στην ενημέρωση οι επιστήμονες είναι να διακοπεί ή να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων που «οδηγούν» ξεκάθαρα την επιδημία ώστε να μη φτάσει στους ηλικιωμένους που απειλούνται δραματικά από μια πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 500 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό ηλικίας 55 χρόνων και πάνω, και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί. Αυτό κατά τους ειδικούς θεωρείται πολύ σημαντικό αποτύπωμα για την επίπτωση της επιδημίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία η οποία θα προχωρά όπως τα ντόμινο, ρίχνοντας κάτω την επόμενη ηλικιακή ομάδα κοκ.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα κριθεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.