Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Φυσικό αντικαταθλιπτικό «πιάνει» σε τρεις εβδομάδες χωρίς παρενέργειες

Image
katathlici2018.jpg
 clock 17:37 | 19/10/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Μην ψάχνετε το κουτί με τα αντικαταθλιπτικά...

Απλά προσθέστε φρούτα και λαχανικά στο ημερήσιο μενού σας και δείτε τη διαφορά στη διάθεσή σας σε τρεις εβδομάδες

Η αντικαταθλιπτική δράση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παρατηρήθηκε σε  μικρή έρευνα σε νεαρούς ενήλικες με φτωχή διατροφή και μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Plos One.

«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 φοιτητές ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης ανέφεραν αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Τη στιγμή που τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν τροποποιήσει τη διατροφή τους συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα άτομα της ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.

Τι ακριβώς περιόρισαν όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά; Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά.
Τι αύξησαν; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.
«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

via

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis