Υγεία

Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες

κερασια

Η συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και η συγκέντρωση ινσουλίνης σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο μειώνονται από τη λήψη ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods.

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες για τα ξινοκέρασα είχαν διερευνήσει μεμονωμένες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια – αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει συνολικά το μεταβολικό σύνδρομο συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας ή του κοιλιακού λίπους.

«Η πιο αξιοσημείωτη απόκριση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, ήταν η σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση των ξινοκέρασων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Terun Desai.

«Η μοναδική σύνθεση των ξινοκέρασων που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, άλλες πολυφαινόλες, καθώς και ίνες ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37-61 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τουλάχιστον τρία στα πέντε κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο: περιφέρεια μέσης >89 εκ. οι γυναίκες ή 101,5 εκ οι άνδρες, οριακά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό ξινοκέρασων ποικιλίας Montmorency (30 ml συμπυκνωμένου χυμού αναμεμειγμένου με 100 ml νερού), είτε χάπια με κύριο συστατικό τα εν λόγω ξινοκέρασα που είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη με το συμπυκνωμένο χυμό, ή ένα ρόφημα placebo.

O χυμός περιείχε περίπου 90-110 ολόκληρα κεράσια ενώ τα χάπια προήλθαν από περίπου 100 ολόκληρα κεράσια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήπιαν χυμό είχαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης δύο ώρες μετά την πρόσληψή του, συγκριτικά με το ρόφημα placebo, ενώ τα χάπια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης εντός μίας ώρας.

Επιπλέον η αρτηριακή δυσκαμψία βελτιώθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού ωστόσο η σημασία αυτού του ευρήματος είναι ασαφής καθώς άλλοι δείκτες αγγειακής δυσκαμψίας δεν βελτιώθηκαν.

Υγεία

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η μελέτη για την καρδιά και τους νέους που ανέφερε ο Τσιόδρας

κορωνοϊός πανδημία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τηνέκτακτη ενημέρωσή του με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκε σε γερμανική μελέτη που κατέδειξε επίμονα καρδιολογικά προβλήματα σε νέους οι οποίοι νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς φλεγμονή και δομικές βλάβες στην καρδιά, που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το σοβαρότερο, όμως, είναι πως αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήπια λοίμωξη και δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Αφορά 100 ασθενείς, ηλικίας 45 έως 53 ετών, οι οποίοι νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Περίπου ο ένας στους τρεις είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι ανάρρωσαν στο σπίτι.

Δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, οι γιατροί υπέβαλλαν τους ασθενείς σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις είχαν ενδείξεις προβλημάτων στην καρδιά, όπως η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα). Πολλοί ασθενείς είχαν επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα που αυξάνεται σε περίπτωση καρδιακής βλάβης (π.χ. μετά από έμφραγμα).

Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται τροπονίνη. Υπάρχει στα κύτταρα της καρδιάς και απελευθερώνεται στο αίμα όταν υφίσταται βλάβες ο καρδιακός μυς.

Κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια…

Τα ευρήματα αυτά ανησύχησαν τους ερευνητές. Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους οι καρδιολογικές επιπλοκές του κορωνοϊού που βρήκαν ήταν απρόσμενα συχνές. Απαιτείται λοιπόν επείγουσα επιβεβαίωση σε μεγαλύτερες μελέτες, λένε.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ανησυχούν είναι ότι δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι βλάβες στην καρδιά των ασθενών. Είναι γνωστό, λ.χ., πως οι ήπιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σταδιακά υποχωρούν. Ωστόσο οι πιο σοβαρές, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να εξωθήσει αρκετό αίμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

«Μας εξέπληξε η συχνότητα των καρδιολογικών ανωμαλιών που εντοπίσαμε. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι ήσαν τόσο σοβαρές επί εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τη νόσο Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Valentina Puntmann, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Goethe της Φραγκφούρτης.

«Αν και ακόμα δεν έχουμε άμεσα επιστημονικά δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις των ασθενών, είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να δούμε δραματική αύξηση στην επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας», εκτίμησε.

…ακόμα και στις ήπιες περιπτώσεις

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αρχικά θεωρήθηκε ως μία κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού. Στους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι ο κορωνοϊός αυτός δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Μεταξύ άλλων, προσβάλλει πολλά όργανα και ιστούς του οργανισμού, από το δέρμα έως το πεπτικό. Οι πιο απειλητικές όμως είναι οι επιπλοκές που προκαλεί σε εγκέφαλο και καρδιά.

Έως πρότινος, οι επιπλοκές αυτές αναφέρονταν σε βαριά αρρώστους ανθρώπους, που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία. Ωστόσο στην παρούσα μελέτη, οι 67 από τους 100 ασθενείς ΔΕΝ είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Γι' αυτό τον λόγο είχαν περάσει όλη την περίοδο της ανάρρωσης στο σπίτι τους.

Μολονότι, εξ άλλου, μερικοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, άσθμα), οι  περισσότεροι ήσαν υγιείς.

Κορωνοϊός vs γρίπης

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα πως 2-3 μήνες μετά την αρχική διάγνωση, περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε ακόμα συμπτώματα. Τα συχνότερα ήταν δύσπνοια και γενικευμένη κόπωση.

Μερικοί (λίγοι) ασθενείς είχαν «φτερουγίσματα» της καρδιάς και πόνο στο στήθος κατά την έναρξη της νόσου τους. Κανένας όμως δεν είχε σκεφτεί έκτοτε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του, διότι δεν είχαν πια ύποπτα συμπτώματα.

Παρ' όλα αυτά, το 78% είχαν ενδείξεις προβλήματος στην καρδιά. Το 60% είχαν ενδείξεις μυοκαρδίτιδας. Άλλοι είχαν ενδείξεις περικαρδίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στον ιστό που περιβάλλει την καρδιά (λέγεται περικάρδιο).

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ιοί της γρίπης και οι αδενοϊοί. Ωστόσο, η μυοκαρδίτιδα από αυτούς τους ιούς είναι λιγότερο συχνή. Παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2012 στην ιατρική επιθεώρηση  Influenza Research and Treatment.

Εν κατακλείδι

Τα ευρήματα της νέας μελέτης οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση προβλημάτων στην καρδιά μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

-Δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19

-Δεν σχετίζεται με την υποκείμενη κατάσταση της υγείας τους

Και αυτό διότι «άτομα με σχετική απουσία προϋπαρχουσών  καρδιαγγειακών παθήσεων και ανάρρωση κυρίως στο σπίτι, είχαν συχνή καρδιολογική, φλεγμονώδη εμπλοκή», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Τι σημαίνουν όλ' αυτά σε απλά ελληνικά; Ότι ακόμα και νέοι, υγιείς άνθρωποι, που αρρωσταίνουν λίγο από τον κορωνοϊό, μπορεί να υποστούν βλάβες στην καρδιά τους. Και επειδή κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει αν θα του συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι, πρέπει όλοι να προσέχουμε, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: iatropedia.gr