Υγεία

«Έξυπνος» επίδεσμος αλλάζει χρώμα όταν εντοπίζει λοιμώξεις

επίδεσμος

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην παγκόσμια υγεία, και η έγκαιρη αντιμετώπιση μολύνσεων παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών, ενώ επίσης περιορίζει την εξάπλωση μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές αναφέρουν στο ACS Central Science πως ανέπτυξαν επιδέσμους οι οποίοι αλλάζουν χρώμα και μπορούν να «αντιλαμβάνονται» ανθεκτικά (ή ευάλωτα) στα φάρμακα βακτήρια στα τραύματα, και να τα αντιμετωπίζουν ανάλογα.

Ο Σιαογκάνγκ Κου και συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα υλικό που αλλάζει χρώμα από πράσινο σε κίτρινο όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον μιας βακτηριακής μόλυνσης.

Ανταποκρινόμενο σε αυτό, το υλικό, που ενσωματώνεται σε έναν επίδεσμο, απελευθερώνει ένα αντιβιοτικό που σκοτώνει ευάλωτα σε φάρμακα βακτήρια. Εάν υπάρχουν βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα, ο επίδεσμος γίνεται κόκκινος μέσω της δράσης ενός ενζύμου που παράγεται από αυτά.

Επάνω η αντίδραση στα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά βακτήρια, κάτω στα ανθεκτικά
Επάνω η αντίδραση στα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά βακτήρια, κάτω στα ανθεκτικά

 

Όταν συμβαίνει αυτό οι ερευνητές μπορούν να ρίξουν φως στον επίδεσμο, κάνοντας το υλικό να απελευθερώσει αντιδραστικά είδη οξυγόνου που σκοτώνουν ή αποδυναμώνουν τα βακτήρια, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στο αντιβιοτικό.

Όπως έδειξαν οι ερευνητές, ο επίδεσμος αυτός μπορεί να επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε ποντίκια τα οποία είχαν μολυνθεί με ευάλωτα ή ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

 

 

 

Υγεία

ΟΗΕ: Η κάνναβη δεν είναι πια στη λίστα με τα επικίνδυνα ναρκωτικά

κάνναβη

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αποφάσισε έπειτα από ψηφοφορία να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών Κατηγορίας IV, στην οποία περιλαμβάνονται επικίνδυνα, εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη.

Η απόφαση, την οποία στήριξαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού.

Στο εξής η κάνναβη θα εμφανίζεται μόνο στη λίστα της Κατηγορίας Ι, όπως αυτή ορίζεται από τη διεθνή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961.

Οι 53 χώρες-μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την υποβάθμιση της κάνναβης με 27 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά. Η Ουκρανία απείχε, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και το Πακιστάν ψήφισαν κατά.

Η απόφαση θεωρείται απίθανο να οδηγήσει σε χαλάρωση των διεθνών περιορισμών, καθώς κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times η υποβάθμιση της κάνναβης περιορίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διενέργεια βιοϊατρικών μελετών.

Η ψηφοφορία έρχεται έπειτα από τη σύσταση που εξέδωσε το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αφαίρεση της κάνναβης από την Κατηγορία IV.

Ο ΠΟΥ επισήμαινε στη σύστασή του ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Αναγνώριζε όμως την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας, καθώς και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως η ανορεξία, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση. Ο ΠΟΥ επισήμαινε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Φάρμακα που περιέχουν συστατικά της κάνναβης (THC ή CBD) έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένες παθήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ναρκωτικά Κατηγορίας IV, τα οποία έχουν περιορισμένη ή καμία θεραπευτική χρήση.

Προϊόντα που περιέχουν κανναβιδιόλη (CBD), ένα μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, έχουν κατακλύσει την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πειστικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Cowen, η βιομηχανία CBD στις ΗΠΑ θα φτάσει σε αξία τα 16 δισ. δολάρια έως το 2025, ενώ στο ίδιο διάστημα η αγορά κάνναβης συνολικά θα ξεπεράσει τα 34 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, περισσότερες από 50 χώρες έχουν εγκρίνει τη θεραπευτική χρήση κάνναβης, ενώ ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το ίδιο πρόκειται να κάνουν το Μεξικό και το Λουξεμβούργο.