Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Image
καρκίνος αίματος
 clock 21:14 | 08/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναφέρουν πως μια συνηθισμένη εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε τα όργανα του σώματός μας.

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν πόσο γρήγορα γερνάνε τα όργανα του σώματός μας σε σύγκριση με την ηλικία μας.

Η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική διότι η ύπαρξη έστω και ενός πρόωρα γερασμένου ζωτικού οργάνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, προσθέτουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν 11 ζωτικά όργανα, διαπιστώνοντας πως όλα μπορεί να γεράσουν πρόωρα. Επιπλέον, η πρόωρη γήρανσή τους είναι πολύ συχνή. Το περίπου ένα πέμπτο των εθελοντών που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη είχαν τουλάχιστον ένα πρόωρα γερασμένο όργανο. Το σχεδόν 2%, εξ άλλου, είχαν περισσότερα του ενός πρόωρα γερασμένα όργανα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα.

Η γήρανση των οργάνων αποτελεί δείκτη της βιολογικής ηλικίας του ανθρώπου. Η χρονολογική είναι κάτι διαφορετικό, αφού αφορά την ημερομηνία γεννήσεως.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη των νοσημάτων, διότι θα δείχνει εγκαίρως αν και ποιοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μελέτες σε ζώα είχαν δείξει ότι κάθε οργανισμός και κάθε όργανο γηράσκει με διαφορετικό ρυθμό. Ωστόσο ήταν ασαφές εάν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποίησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που απελευθερώνουν διάφορα όργανα στο αίμα, για να μετρήσουν τις διαφορές στην γήρανσή τους σε χιλιάδες εθελοντές.

Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες πρωτεΐνες σε χιλιάδες εθελοντές και δημιούργησαν έναν αλγόριθμό που υπολόγιζε τον ρυθμό γήρανσης των οργάνων.

Ύστερα, δοκίμασαν το αλγόριθμό τους σε 5.676 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω, για να εξετάσουν την κατάσταση:
Του εγκεφάλου
Της καρδιάς
Του ήπατος
Των πνευμόνων
Των εντέρων
Των νεφρών
Του λίπους
Των αρτηριών
Του ανοσοποιητικού ιστού
Των μυών
Του παγκρέατος

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, το 18,4% των συμμετεχόντων είχε ενδείξεις σημαντικής πρόωρης γήρανσης σε ένα όργανο. Το 1,7% είχαν ανάλογες ενδείξεις σε πολλά όργανα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση των ασθενών την επόμενη 15ετία. Όπως διαπίστωσαν, η επιτάχυνση της γήρανσης των οργάνων σχετιζόταν με αύξηση κατά 20-50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από σοβαρά νοσήματα.
Οι εθελοντές λ.χ. με πρόωρα γερασμένη καρδιά είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίστοιχα, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και των αρτηριών αποτελούσε προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ, εξίσου ισχυρό με την κλασική αιματολογική εξέταση που γίνεται για τη νόσο.

«Η μελέτη μας βασίσθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν είχαν εμφανή συμπτώματα σοβαρών νόσων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Tony Wyss-Coray, καθηγητής Νευρολογίας στο Στάνφορντ. «Τα 18,4% εξ αυτών είχαν τουλάχιστον ένα όργανο που γερνούσε πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εντός της προσεχούς 15ετίας. Αυτό είναι σημαντικό διότι ήταν 50άρηδες και η υγεία τους ήδη κινδύνευε».

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερους αριθμούς συμμετεχόντων και σε συγκεκριμένες παθήσεις, ώστε να μπορέσει τελικά η εξέταση να διατεθεί ευρέως.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Μέθοδος εντοπισμού της γήρανσης των ανθρώπινων οργάνων προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών

Τεχνική βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης αποκαθιστά λειτουργίες σε ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis