Υγεία

Έρευνα: Σοβαρές επιπλοκές στο χειρουργείο για ασθενείς με Covid-19

κορωνοϊός μάσκα

Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι είναι ανάγκη να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση για άλλη αιτία, εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονες τους, όπως πνευμονία και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η πολυκεντρική μελέτη, με επικεφαλής τον χειρουργό δρα Ανίλ Μπανγκού του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσε στοιχεία για 1.128 ασθενείς με επιβεβαιωμένη Covid-19 (η διάγνωση έγινε λίγο πριν ή λίγο μετά το χειρουργείο), οι οποίοι χειρουργήθηκαν σε 235 νοσοκομεία 24 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών. Οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς (74%) έκαναν επείγον χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι προγραμματισμένη επέμβαση (π.χ. για αφαίρεση καρκίνου).

Διαπιστώθηκε ότι στο 51% των χειρουργηθέντων εμφανίστηκαν πνευμονικές επιπλοκές και, από αυτούς, το 38% των ασθενών πέθανε μέσα σε 30 μέρες από την επέμβαση που είχαν κάνει. Συνολικά ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα. Αυξημένη πιθανότητα πνευμονικών επιπλοκών είχαν οι άνδρες, ιδίως άνω των 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο).

«Μολονότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Covid-19, πρέπει να ζυγίζονται προσεκτικά για κάθε ασθενή, σε σχέση με τους κινδύνους από την καθυστέρηση μιας χειρουργικής επέμβασης, η μελέτη μας δείχνει ότι το κατώφλι για διενέργεια χειρουργείου εν μέσω της πανδημίας πρέπει να ανέβει, συγκριτικά με τη συνήθη πρακτική. Οι ιατρικές ομάδες πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα να αναβάλουν μη κρίσιμες επεμβάσεις και να επιλέξουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργείο ή μερικές φορές να το καταστήσουν τελείως περιττό», δήλωσε ο δρ Μπανγκού.

Η έκθεση στο νοσοκομείο στον κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, λόγω της αυξημένης πιθανότητας ισχυρής φλεγμονώδους και ανοσολογικής αντίδρασης τόσο στη χειρουργική επέμβαση όσο και στη μηχανική διασωλήνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Όταν τα νοσοκομεία επιστρέψουν στις χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, αυτό πιθανώς θα λάβει χώρα σε περιβάλλοντα που θα παραμένουν εκτεθειμένα στον SARS-CoV-2. Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη θα παραμείνει μια πρόκληση, γι' αυτό χρειάζονται επειγόντως στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο λοίμωξης, καθώς και των πνευμονικών επιπλοκών σε ασθενείς με Covid-19, των οποίων το χειρουργείο δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», ανέφερε η χειρουργός δρ Άνα Μινάγια-Μπράβο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χενάρες της Ισπανίας.

Κρήτη

Αρναουτάκης σε Ρουμάνους δημοσιογράφους: Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός

από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους

Την προβολή της Κρήτης ως ένα φιλόξενο αλλά κυρίως ασφαλή προορισμό διακοπών είχε ως στόχο η δράση φιλοξενίας δημοσιογράφων από τη Ρουμανία, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κρήτη για μία εβδομάδα από τις 7 έως 14 Ιουλίου 2020. 
Κατά την τελευταία μέρα του ταξιδιού επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Κρήτης και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, διατυπώνοντας ερωτήσεις για το νησί, την προετοιμασία που έκανε για τον κορωνοϊό κι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν. 
«Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και χαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε στην Κρήτη, στο νησί που έχει τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού. Έχουμε τα νοσοκο-μεία μας που είναι πολύ καλά, τα οποία όμως δεν χρειάστηκε να έχουν σοβαρό έρ-γο αλλά είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε ε-πισκέπτες, με το χαμόγελο, την κρητική φιλοξενία, τους ανθρώπους και την ιστορία μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι παρά τα μέτρα, δεν έ-νιωσαν άγχος και πίεση.

  
Οι Ρουμάνοι αγαπούν το νησί μας και την τελευταία πενταετία οι αφίξεις από την Ρουμανία παρουσιάζουν διαρκώς αυξητικές τάσεις στην Κρήτη, καθιστώντας την Ρουμανία ιδιαίτερα ανερχόμενη αγορά για το νησί. Το συγκεκριμένο ταξίδι υλο-ποιήθηκε από την Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ρουμα-νίας και συμμετείχαν συνολικά δεκαοχτώ (18) δημοσιογράφοι, bloggers και αρ-θρογράφοι. Μεταξύ άλλων τρία από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρουμα-νίας, Antena 1 και Antena 3 με 24% μερίδιο τηλεθέασης, το εθνικό πρακτορείο ει-δήσεων Agerpres καθώς και εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας, όπως η Click με τιράζ 63.000 φύλλα. Οι δημοσιογράφοι με καθημερινές μεταδόσεις σε ζωντανή σύνδεση και με πλήθος αναρτήσεων στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα μετέδι-δαν εικόνες τόσο για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και για την θετική εικόνα που έχουν αποκομίσει ήδη οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. 

οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι
οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα από την μία άκρη της Κρήτης ως την άλλη ώστε να προβάλλουν τον πλούσιο φυσιολατρικό, πολιτι-στικό και γαστρονομικό της πλούτο, ενώ μέσω συνεντεύξεων με επιχειρηματίες, φορείς του τουρισμού και επισκέπτες μετέφεραν στους συμπατριώτες τους το μή-νυμα ότι η Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό και φέτος το καλοκαίρι. Μέσα από τα ρεπορτάζ τους αναδείχθηκε η ασφάλεια του προορισμού, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών και οι μοναδικές ομορφιές της Κρήτης. 
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Πε-ριφέρειας Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε σχετικά: 
«Μετά την προετοιμασία μας, την καθολική εκπαίδευση και το σύνολο των ενερ-γειών μας, για την επανεκκίνηση του Τουρισμού της Κρήτης, η προσπάθειά μας ε-πικεντρώνεται στις δράσεις υλοποίησης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού αλλά και των δημοσιογράφων,
και Τουριστικών Πρακτόρων από κάθε χώρα. Έτσι, η θεσμική αρωγή μας στις α-ποστολές αυτές, η παροχή συνεντεύξεων, κι η αυθεντική μας φιλοξενία είναι αυτο-νόητη υποχρέωσή μας και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε καθ’ όλη την σεζόν».  
Η Περιφέρεια Κρήτης ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους ιδιώτες επιχειρηματί-ες οι οποίοι συνέδραμαν σημαντικά στην υλοποίηση του δημοσιογραφικού ταξιδιού εξοικείωσης.