Υγεία

Έρευνα: Η Νο1 κακή συνήθεια που έχουν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη

άνδρας κατάθλιψη

Μια διεθνής μελέτη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα κατάθλιψης και την εξάρτηση από το τσιγάρο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Addiction, υποστηρίζουν την σημασία της κατανόησης των λόγων πίσω από την εξάρτηση από το τσιγάρο για την καλύτερη στήριξη των καπνιστών με κατάθλιψη ώστε να το κόψουν και πιθανώς να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της ψυχικής αυτής διαταραχής.

Έχει αναφερθεί εκτενώς σε επιστημονικές αναλύσεις ότι το κάπνισμα είναι πιο συχνό μεταξύ ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό τον συσχετισμό, όμως, παραμένει ασαφής.

Μέχρι τώρα, οι μελέτες σχετικά με τον συσχετισμό ανάμεσα στην εξάρτηση από το κάπνισμα και την κατάθλιψη είναι σπάνιες. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, επικεντρώθηκε στους διαφορετικούς παράγοντες κινήτρων για το κάπνισμα που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερους από 1.400 δίδυμα αδέλφια της Φινλανδίας, οι οποίοι ήταν καπνιστές και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, απαντώντας σε ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι καπνιστές που ήταν πιο εξαρτημένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη. Από τα διαφορετικά κίνητρα σχετικά με το κάπνισμα που εξετάστηκαν, αυτά που σχετίζονταν με υψηλά επίπεδα στέρησης και αυτόματης συμπεριφοράς καπνίσματος, καθώς και καπνίσματος για τη ρύθμιση μιας συναισθηματικής κατάστασης βρέθηκε ότι συνδέονταν πιο ισχυρά με την κατάθλιψη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν καπνίζουν λόγω της γεύσης του τσιγάρου. Αντίθετα, φαίνεται πως η κατάθλιψη σχετίζεται εκ προοιμίου με κίνητρα εξάρτησης και με τη ρύθμιση της διάθεσης», αναφέρει ο ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Maarit Piirtola.

Το μοναδικό αυτό περιβάλλον μελέτης διδύμων -και μάλιστα πανομοιότυπων- έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να βγάλουν εκτός των παραμέτρων τις οικογενειακές επιρροές, όπως την κοινή γενετική ευαλωτότητα, εξετάζοντας τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατάθλιψη και την εξάρτηση από το κάπνισμα.

Συμπερασματικά, παρόλο που η μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία για την σχέση ανάμεσα στην εξάρτηση από το κάπνισμα και τα συμπτώματα κατάθλιψης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι επρόκειτο για διατομεακή ανάλυση, «επομένως δεν μπορέσαμε να δείξουμε τι συμβαίνει πρώτα: η εξάρτηση από το κάπνισμα ή η κατάθλιψη στους τακτικούς καπνιστές», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΦ – Προσοχή: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής

Κορωνοϊός: Οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους

Σωματική άσκηση: Το 1 λεπτό γυμναστικής που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Υγεία

Moderna: 93% αποτελεσματικότητα στους 4 με 6 μήνες μετά τη β' δόση

εμβόλιο Moderna

Η Moderna Inc ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.

Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA.

Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από την Covid.

Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα συζητούν αν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές παραλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα (που εντοπίστηκαν πρώτη φόρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία αντίστοιχα) και ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Για τον χρόνο αυτό, η Moderna αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων το επόμενο έτος. Η Pfizer αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα Χανιά – Επιβάλλεται «μίνι» lockdown τύπου Μυκόνου

Αυστραλία: Νέο lockdown - το έκτο - στη Μελβούρνη

Κρήτη: 140 οι ασθενείς με covid στα νοσοκομεία του νησιού