Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Η απροσδόκητη εξέταση που αποκαλύπτει τον κίνδυνο για την καρδιά

Image
Μία απροσδόκητη εξέταση που αποκαλύπτει τον κίνδυνο για την καρδιά
 clock 15:33 | 25/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Μια επίσκεψη ρουτίνας στον οφθαλμίατρο μπορεί να εντοπίσει ασθενείς όχι μόνο με οφθαλμολογικά προβλήματα, αλλά και με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σάρωση των οφθαλμών κατά τη διάρκεια της εξέτασης δίνει την ευκαιρία στους γιατρούς να παρέμβουν έγκαιρα και να περιoρίσουν τον κίνδυνο, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.

Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος, την ένταξη της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ασθενών ή τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το προβλεπτικό μοντέλο των ερευνητών

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν τις εξετάσεις των ασθενών για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη κλίμακα κινδύνου για κάθε ασθενή. Συνδύασαν, δηλαδή, στοιχεία σχετικά με το μοτίβο των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού με κληρονομικά δεδομένα και την ηλικία, το φύλο, την αρτηριακή πίεση και το βάρος του κάθε ασθενούς.

Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank, η οποία περιέχει ολοκληρωμένες ιατρικές πληροφορίες για 500.000 άτομα. Το μοντέλο κατάφερε αποτελεσματικότερα να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους και οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο οφθαλμικός έλεγχος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για την καρδιά.

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Ana Villaplana-Velasco, «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι μεταβολές στο αγγειακό σύστημα του αμφιβληστροειδούς μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την υγεία μας. Δεδομένου ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς είναι μια μη επεμβατική τεχνική, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από αυτές τις απεικονίσεις. Διαπιστώσαμε ότι η χαμηλότερη κλασματική διάσταση – τα απλοποιημένα δηλαδή μοτίβα διακλάδωσης των αγγείων- σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο και συνεπώς με το έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Εκτιμάται ότι τα διαφορετικά μοτίβα των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των ποσοστών διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο μέσος όρος ηλικίας πρόκλησης της καρδιακής προσβολής είναι τα 60 έτη, οπότε ο υπολογισμός ενός προσωπικού δείκτη κινδύνου θα ήταν χρήσιμος από την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με τη δρ. Ana Villaplana-Velasco.

«Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να υποδείξουν στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα» προσθέτει.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής.

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Νέο κύμα της πανδημίας μετά τις διακοπές προβλέπει καθηγητής Ιολογίας

Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων

Καρκίνος Παγκρέατος: Η νόσος – προάγγελος που προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis