Υγεία

Δύο φρούτα την ημέρα επί δύο εβδομάδες χαρίζουν ευεξία

Φρούτα,λαχανικά

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients έδειξε ότι οι ενήλικες με χαμηλή διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C  μπορούν να νιώσουν ευεξία και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, καταναλώνοντας δύο ακτινίδια την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της πρόσληψης βιταμίνης C από ολόκληρα φρούτα όπως το ακτινίδιο, διαπιστώνοντας ότι οι παρατηρούμενες επιδράσεις ήταν πιο αξιοσημείωτες από ό,τι σε έναν αντίστοιχο πληθυσμό που λάμβανε βιταμίνη C κυρίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago πραγματοποίησαν μία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο παρέμβαση για να εξετάσουν αν η αύξηση της βιταμίνης C μέσω φρούτων ή συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 167 συμμετέχοντες 18-35 ετών, οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες, μία με ακτινίδια, μία με αντίστοιχο σε βιταμίνη συμπλήρωμα (250 mg) και μία με εικονικό φάρμακο. Κάθε ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώσουν είτε δύο ακτινίδια είτε το συμπλήρωμα διατροφής, ενώ οι μετρήσεις στα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και τα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση, την κόπωση και τη γενική κατάσταση των συμμετεχόντων πραγματοποιούνταν κάθε δεκαπενθήμερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C τόσο στην ομάδα με το ακτινίδιο όσο και σε αυτή με το συμπλήρωμα έφτασαν στο φυσιολογικό επίπεδο εντός δύο εβδομάδων, σε αντίθεση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν παρουσίασε καμία διαφορά. Σημαντικό εύρημα, ωστόσο, αποτελούν τα επιπλέον οφέλη στην ευεξία που ανέφερε η πρώτη ομάδα.

«Το φρούτο έχει μεγαλύτερη ποικιλία οφελών. Περιορίζει την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση και την συνολική κατάσταση σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από αυτό που είδαμε στην ομάδα του συμπληρώματος. Το χάπι της βιταμίνης C πράγματι μείωσε την κόπωση και βελτίωσε την κατάσταση ως ένα βαθμό στα άτομα με παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C που μας οδήγησαν στην παρέμβαση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ακτινιδίου αναδείχθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής, Tamlin Conner.

Η βιταμίνη C έχει πολλές λειτουργίες τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγή διάφορων ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη που ελέγχει τα επίπεδα του στρες ρυθμίζει τη διάθεση και ενισχύει το αίσθημα της καλής σωματικής και ψυχικής κατάστασης.

Σε σχετικό σχόλιο, η ερευνήτρια και καθηγήτρια Margreet Vissers, αναφέρει πως παρόλο που οι συνδέσεις ανάμεσα στη βιταμίνη C και τη σωματική λειτουργία έχουν καταγραφεί εκτενώς, η μελέτη αυτή αναδεικνύει ένα ρόλο της βιταμίνης αυτής και στην ψυχική λειτουργία, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πρόσληψη του φρούτου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης C μέσω της κατανάλωσης φρούτων όπως το ακτινίδιο, οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν και άλλα ενεργά συστατικά που θα ωφελήσουν ακόμα περισσότερα συστήματα του σώματος και του εγκεφάλου τους.

«Για παράδειγμα, το ακτινίδιο έχει αναρίθμητες επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία κι επίσης είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, που ωφελούν το έντερο. Υπάρχουν σημαντικές συνδέσεις ανάμεσα στο έντερο και τη ρύθμιση της διάθεσης, γι’αυτό ίσως και να είναι ένας λόγους που το ακτινίδιο ωφέλησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη μας περισσότερο από τα συμπληρώματα διατροφής», καταλήγει ο Δρ. Conner.

Πηγή: ygeiamou.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα, τα Χριστούγεννα, η σημασία του εμβολιασμού και η ανοσία

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα με λίγους ανθρώπους πρέπει να γιορτάσουμε φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι μας, με λίγους ανθρώπους, 4-5 άτομα, και έναν δύο φίλους, που ξέρουμε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Αν και η ευρωπαϊκή άποψη λέει να μην είναι πάνω από 4 άτομα τα Χριστούγεννα» σημείωσε η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

«Κάνουμε υπομονή. Έχουμε μπροστά μας τα εμβόλια. Μας δίνουν αισιοδοξία και υπομονή. Όμως δε σημαίνει ότι επειδή θα έρθουν τα εμβόλια ότι χαλαρώσαμε και τελείωσε η πανδημία. Για να υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να εμβολιαστεί το 70-80% του πληθυσμού» συμπλήρωσε.

Η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 70-80% της χώρας, ενώ όπως είπε χρειάζονται 5 με 6 εβδομάδες για να αναπτυχθεί η ανοσία.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι τα αντισώματα από τα εμβόλια θα διαρκέσουν περίπου 9 μήνες, και ως εκ τούτου «δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούμε και άλλη δόση εμβολίου του χρόνου».

«Με το εμβόλιο μπορεί να μη νοσήσεις, ή αν νοσήσεις, να το περάσεις πολύ ελαφριά, σαν γριπούλα. Ένα πρόβλημα, είναι ότι μπορεί κάποιος να μη νοσεί, αλλά να το μεταδίδει στους γύρω τους. Έτσι μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός που πρέπει, ακόμα και αυτοί που θα εμβολιαστούν, θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους» εξήγησε.

Τέλος, εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για «μείωση των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και στη συνέχεια στις ΜΕΘ».

«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων, αλλά ζωών»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο κ. Τζιοραφάς με την ομάδα του έφτιαξε τεστ, όπου μέσω αιματολογικής εξέτασης, φαίνεται αν ένας άνθρωπος θα νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό.

«Το πιο σημαντικό είναι η γρήγορη ανίχνευση, γρήγορη παρέμβαση και πρόληψη να συνδεθούν με όσα είπε η κ. Γιαμαρέλλου με το εμβόλιο» τόνισε.

«Είναι τεράστια νίκη της επιστήμης ότι έχουμε θεραπευτικά εργαλεία, και διαγνωστικά εργαλεία και εμβόλια σε διάστημα ενός χρόνου από την εμφάνιση του ιού» πρόσθεσε.

Έτσι, σημείωσε ότι στην αρχή πρέπει να γίνει στοχευμένος εμβολιασμός αλλά και καλή ιχνηλάτηση, ώστε όταν υπάρξει ανάγκη «να γίνονται τοπικά lockdown».

Τέλος, αναφέρθηκε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων» είπε. «Είναι θέμα ζωών που χάνονται. Είναι η ταχύτητα αύξησης των θανάτων μέσα στις τελευταίες 15 μέρες. Αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σήμερα αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε τον Μάρτιο. Με τη διαφορά ότι σήμερα ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε, αντιμετωπίσουμε, εξηγήσουμε τη νόσο».

 

 

Διαβάστε επίσης: Δίκη Λεμπιδάκη: Αθώοι τρεις κατηγορούμενοι - Αποφυλακίζονται κάποιοι

Κορωνοϊός: "Ξεψυχούν κρατώντας μας το χέρι" - Συγκλονιστική μαρτυρία στο Ράδιο Κρήτη

Μητσοτάκης: Η ανάρτηση του για ένα κοριτσάκι με αναπηρία - Η έκπληξη της μητέρας