Υγεία

Δεν σχετίζεται ο αυτισμός με το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη

εμβόλιο

Ο εμβολιασμός μιας εγκύου κατά της γρίπης Η1Ν1 («των χοίρων») δεν αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό της να εμφανίσει αργότερα αυτισμό, επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ασφαλής ο αντιγριπικός εμβολιασμός των εγκύων.

Μολονότι ορισμένες μελέτες είχαν ήδη δώσει ενδείξεις πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος χρόνου οι πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο. Μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα είχε βρει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για αυτισμό, αν η μητέρα εμβολιαστεί κατά της γρίπης Η1Ν1 στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Όμως, η νέα έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- καθησυχάζει ότι οι έγκυες δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Γιόνας Λούντβιγκσον του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 40.000 μωρών που είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο όσο ήσαν στη μήτρα (περίπου τα 14.000 κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), καθώς επίσης - για λόγους σύγκρισης- 29.300 μωρών, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από επτά χρόνια κατά μέσο όρο, τα ποσοστά αυτισμού ήσαν ουσιαστικά ίδια (περίπου 1%) στις δύο ομάδες παιδιών, δηλαδή όσων οι έγκυες μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης και εκείνων που δεν είχαν. Δεν παρατηρήθηκε επίσης κάποια άξια λόγου διαφορά, αν το εμβόλιο είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Κορωνοϊός: Επηρεάζει τελικώς το αλκοόλ τον εμβολιασμό ή όχι

αλκοόλ νέος

Θέμα συζήτησης σε «πηγαδάκια» και στην χώρα μας είναι το τελευταίο διάστημα το αλκοόλ και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αν μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Βέβαια προς ώρας ειδικές μελέτες για τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και το αλκοόλ δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί. Ωστόσο ορισμένες μελέτες για άλλα εμβόλια έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει την ανοσολογική απόκριση.

Στο μεταξύ πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένα ή δύο ποτά μπορεί να καταστήσουν λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο. Μερικές μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει πως μακροπρόθεσμα, η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό γιατί μειώνει τη φλεγμονή.

Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίδρασή του στο εμβόλιο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, αφού χρειάζονται 2-4 εβδομάδες (αναλόγως με το εμβόλιο) για να παραχθούν αντισώματα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Dr. Ilhem Messaoudi, διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Έρβιν (Irvine)  η μέτρια κατανάλωση ισοδυναμεί με:

-Το πολύ 2 ποτά  για τους άνδρες

-Το πολύ 1 ποτό για τις γυναίκες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Νέα χασισοφυτεία ξετρύπωσε η ΕΛ.ΑΣ - Χειροπέδες σε νεαρό

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης