Υγεία

Ατμιστές: Διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτή την ψυχική νόσο

ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ακόμα ένα μειονέκτημα του ατμίσματος αναδεικνύει μία νέα επιστημονική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης

Το άτμισμα που έχει ήδη συνδεθεί με βλάβες στους πνεύμονες, ενδέχεται επίσης να είναι επιφέρει και ψυχολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ ατμίσματος και κατάθλιψης σε μία μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν 900.000 Αμερικανούς ενηλίκους, με την ευθύνη να βαραίνει και σε αυτή την περίπτωση τη νικοτίνη.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι όσο ακίνδυνα όσο πιστεύαμε. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει παρόμοιο συσχετισμό μεταξύ των παραδοσιακών τσιγάρων, σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Καθώς, λοιπόν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν κι αυτά νικοτίνη, ο συσχετισμός είναι υπαρκτός και σε αυτή την περίπτωση», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και μεταδιδακτορική συνεργάτις του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακών Παθήσεων του Πανεπιστημίου John Hopkins, Δρ. Olufunmilayo Obisesan.

Η ίδια πάντως τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί κατάθλιψη και ότι η σχέση των δύο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ατμίσει ποτέ, ενώ όσοι άτμιζαν και σταμάτησαν έχουν περίπου 60% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περάσει κατάθλιψη. Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο συχνή ήταν η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες κατάθλιψης.

Μία εξήγηση για τα αποτελέσματα της μελέτης δίνεται από το γεγονός ότι η νικοτίνη προκαλεί χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες πιθανώς αυξάνουν το στρες οδηγώντας σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και αποπειρών. «Βραχυπρόθεσμα, η νικοτίνη ανεβάζει τη διάθεση, η μακροχρόνια έκθεση όμως φαίνεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση», επισημαίνει η Δρ. Shawna Newman από το νοσοκομείο Lenox Hill.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αρχικά ήρθαν στη ζωή μας ως μια εναλλακτική των παραδοσιακών, ωστόσο οι κίνδυνοι του ατμίσματος γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με την εξάρτηση από τη νικοτίνη να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Ήδη οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων που έχουν συνδεθεί με το άτμισμα έχουν ξεπεράσει τους 2.100 στις ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το άτμισμα.

«Η μελέτη αυτή αποτελεί έναυσμα για γιατρούς και ψυχιάτρους προκειμένου να ελέγχουν τους πάσχοντες από κατάθλιψη ή άλλα συμπεριφορικά προβλήματα για εξάρτηση από τον καπνό και να παρέχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις, είτε πρόκειται για τα παραδοσιακά είτε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ιδιαίτερη φροντίδα, μάλιστα, πρέπει να λαμβάνουν οι πάσχοντες από κατάθλιψη και ψυχιατρικές διαταραχές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα», καταλήγει η Patricia Folan, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στη Νέα Υόρκη.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για air condition, εξαερισμό και ανεμιστήρες

aircondition- κορωνοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παρέχει διαρκώς επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού στο πλαίσιο του COVID-19.

Τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού που συντηρούνται και λειτουργούν σωστά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών. Οι ανεμιστήρες είναι ασφαλείς μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα σε δημόσιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε αυτόν τον χώρο.

-Στους πόσους βαθμούς να βάζετε το air condition – Προσοχή στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των φίλτρων!

Όλα τα συστήματα κλιματισμού και βιομηχανικού εξαερισμού τόσο για κτήρια κατοικιών όσο και για κτήρια υψηλής χωρητικότητας (κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, ξενοδοχεία και νοσοκομεία) πρέπει να επιθεωρούνται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγεται η μετάδοση ιών. Ακόμα και σε καλά αεριζόμενα περιβάλλοντα, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συστάσεις φυσικής απόστασης και συχνής υγιεινής των χεριών.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο air condition μεταξύ 24°C και 27°C για ψύξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την υγρασία (αν υπάρχει η επιλογή) μεταξύ 50% και 60%.

Εάν η χρήση ανεμιστήρων είναι αναπόφευκτη, τότε ο χώρος πρέπει να είναι πολύ ανοικτός στην εξωτερική ατμόσφαιρα και να περιοριστεί η ροή του αέρα από το ένα άτομο απευθείας στο άλλο, για να μειώσετε την πιθανή εξάπλωση τυχόν αερομεταφερόμενων ή αερολυμένων ιών.

-Μπορώ να χρησιμοποιήσω το air condition στο πλαίσιο του COVID-19;

Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού αέρα σε υγιή και άνετα επίπεδα. Ένα καλά συντηρημένο και λειτουργικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον ρυθμό αλλαγής του αέρα, μειώνοντας την ανακυκλοφορία του αέρα και αυξάνοντας τη χρήση του εξωτερικού αέρα.

Αν το air condition έχει επιλογή ανακυκλοφορίας του αέρα στον κλειστό χώρο (δηλαδή να ανακυκλώνεται μέσα από το μηχάνημα ο ίδιος αέρας και να μην έρχεται φρέσκος αέρας απ’ έξω) πρέπει να μην χρησιμοποιείται. Τα συστήματα HVAC πρέπει να ελέγχονται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά.

-Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τους ανεμιστήρες

Μπορούν οι ανεμιστήρες να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους;

Στο σπίτι, οι οικιακοί ανεμιστήρες (όρθιοι ή επιτραπέζιοι) είναι ασφαλείς για κυκλοφορία αέρα μεταξύ των μελών της οικογένειας που ζουν μαζί και που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ωστόσο, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν επισκέπτονται το σπίτι άτομα που δεν ανήκουν στην άμεση οικογένεια, καθώς μπορεί να έχουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπτώματα. Ο αέρας που φυσάει από ένα μολυσμένο άτομο απευθείας σε άλλο σε κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει την μετάδοση του κορωνοϊού.

Στα γραφεία και στα σχολεία, εάν η χρήση ανεμιστήρα είναι αναπόφευκτη, είναι σημαντικό να αυξήσετε τις εξωτερικές αλλαγές αέρα (δηλαδή να μπαίνει φρέσκος αέρας στον χώρο) ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες. Επίσης, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον αέρα με ροή απευθείας από ένα άτομο (ή ομάδα ατόμων) σε άλλο άτομο (ή ομάδα ατόμων).

Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του εξωτερικού αέρα και εμποδίσει τον αέρα να μείνει στάσιμος στον χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε και πάλι για καλό εξαερισμό (εισαγωγή αέρα από εξωτερικούς χώρους) όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα εξωτερικού χώρου είναι το άνοιγμα παραθύρων.

-Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τα συστήματα εξαερισμού

Πώς μπορεί ο εξαερισμός να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 στ’ αεροπλάνα;

Ορισμένα αεροπλάνα διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος αέρα καμπίνας εξοπλισμένα με φίλτρα HEPA που μπορούν να απομακρύνουν γρήγορα ιούς και μικρόβια, ελαχιστοποιώντας τη διάρκεια της έκθεσης σε πιθανά μολυσματικά υλικά που παράγονται από βήχα ή φτέρνισμα. Το σύστημα αέρα καμπίνας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά, παρέχοντας περίπου 50% εξωτερικό αέρα και 50% φιλτραρισμένο, ανακυκλωμένο αέρα. Η ροή αέρα είναι ουσιαστικά αποστειρωμένη και χωρίς σωματίδια.

Ωστόσο, ο επαρκής εξαερισμός είναι μόνο ένα από τα προληπτικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID-19. Άλλα σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου όποτε είναι δυνατόν, τη συχνή υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία και να μαθαίνουν τις εθνικές ή τοπικές οδηγίες του προορισμού τους σχετικά με το πότε και πού να φορούν μάσκα.

Πηγή: iatropedia