Υγεία

Αθηροσκλήρωση: Η συνήθεια που γερνάει πρόωρα τα αγγεία

αθηροσκλήρωση

Σημαντική επιβάρυνση στην αγγειακή τους υγεία έχουν οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη - Μέχρι ποια ηλικία είναι δυνατό να αποκατασταθεί η βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής σχετίζεται με ταχύτερη αθηροσκλήρωση, πάθηση που αποτελεί πρόδρομο των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η σκλήρυνση που υφίστανται οι αρτηρίες του. Η σχέση δεν εξηγήθηκε από άλλους προδιαθεσιακούς παράγοντες για καρδιακές παθήσεις, υποδεικνύοντας ότι η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει άμεση επίδραση στην αγγειακή υγεία», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Hugo Walford από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι αρτηρίες τους γίνονται πιο σκληρές και λιγότερο ελαστικές, στοιχείο που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ορισμένες συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους, μπορούν να επιταχύνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Καθώς η πρώιμη ενήλικη ζωή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την έναρξη και την κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος, η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στις αλλαγές στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ των ηλικιών 17-24 και τη σχέση της με αυτές τις συνήθειες.

Η μελέτη περιλάμβανε 1.655 συμμετέχοντες 17-24 ετών, με το αλκοόλ και το κάπνισμα να μετρώνται στις ηλικίες αυτές και τα αποτελέσματα των δύο χρονικών περιόδων να εξετάζονται συνδυαστικά. Η χρήση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως εξής: καθόλου (7%), μέτρια (λιγότερα από τέσσερα ποτά σε μια συνηθισμένη ημέρα κατανάλωσης – 52%)) και υψηλή (πάνω από πέντε ποτά σε μια συνηθισμένη μέρα κατανάλωσης – 41%). Το κάπνισμα, αντίστοιχα, κατηγοριοποιήθηκε ως εξής: καθόλου (37%), στο παρελθόν (35%), μέτριο (λιγότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως – 23%) και υψηλό (πάνω από 10 τσιγάρα ημερησίως – 5%). Η σκλήρυνση των αρτηριών αξιολογήθηκε στις ηλικίες 17 και 24.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς ανάμεσα στο κάπνισμα και το αλκοόλ με τις αλλαγές στη σκλήρυνση των αρτηριών στις ηλικίες 17 και 24. Η ανάλυση προσαρμόστηκε σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, καθώς και τις ακόλουθες μετρήσεις στην ηλικία των 24 ετών: δείκτης μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, LDL χοληστερόλη, σάκχαρο αίματος και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής).

Η σκλήρυνση των αρτηριών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 10,3% από τα 17 στα 24 έτη, με ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Αυξήθηκε, επίσης, για κάθε βαθμό παραπάνω στη μέση βαθμολογία κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ καμία σταδιακή αύξηση στη σκλήρυνση των αρτηριών δεν παρατηρήθηκε στη μέση βαθμολογία καπνίσματος. Αλλά, ενώ οι βαρείς καπνιστές είχαν αριθμητικά υψηλότερη αύξηση στη σκλήρυνση των αρτηριών σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αυτό έφτασε σε στατιστική σημασία μόνο στις γυναίκες. Οι αλλαγές στην αρτηριακή σκλήρυνση μεταξύ των ηλικιών 17-24 δεν διέφερε μεταξύ των πρώην καπνιστών και αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή βλάβη συμβαίνει στους νέους βαρείς πότες και στις νέες γυναίκες που καπνίζουν πολύ. Αυτοί που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοιες αλλαγές στην αθηροσκλήρωσή τους, υποδεικνύοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποκαταστήσει την αγγειακή υγεία σε αυτή τη νεαρή ηλικία», καταλήγει ο Δρ. Walford.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Έρευνα: Φθίνει η προστασία του εμβολίου στο 6μηνο

Πώς θα κερδίσουμε περισσότερα από πέντε χρόνια ζωής

Υγεία

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι σε μια οικογένεια προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη συσχετίζει τον αριθμό των εμβολιασμένων σε μια οικογένεια με τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού και στα ανεμβολίαστα μέλη της. Οι άνθρωποι σε μια οικογένεια, οι οποίοι δεν έχουν ανοσία κατά της Covid-19, είτε γιατί δεν εμβολιάστηκαν είτε γιατί δεν απέκτησαν φυσική ανοσία μετά από νόσηση, έχουν ολοένα μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας με ανοσία, είτε ύστερα από πλήρη εμβολιασμό τους είτε λόγω προηγούμενης νόσησης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουμέα, με επικεφαλής τον καθηγητή γηριατρικής Πέτερ Νόρντστρομ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία του 2021 από σχεδόν 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους από περίπου 815.000 οικογένειες με δύο έως πέντε μέλη, εκ των οποίων σχεδόν το 6% των ατόμων χωρίς ανοσία είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των μελών μιας οικογένειας που είχαν πλέον αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό (εμβολιαστική ή φυσική) και στον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και εισαγωγής στο νοσοκομείο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας χωρίς ανοσία. Τα τελευταία είχαν 45% έως 97% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, όσα περισσότερα ήταν τα άλλα μέλη της οικογένειας τους με ανοσία: αν στην οικογένεια υπήρχε ένα μέλος με ανοσία, ο κίνδυνος μόλυνσης των υπόλοιπων ήταν 45% έως 61% μικρότερος, αν τα μέλη με ανοσία ήσαν δύο, ο κίνδυνος για τους λοιπούς ήταν μικρότερος κατά 75% έως 86%, με τρία μέλη με ανοσία η μείωση του κινδύνου ήταν 91% έως 94%, ενώ με τέσσερα μέλη έφθανε το 97%. Τα ποσοστά ήσαν παρόμοια και για σοβαρές λοιμώξεις που χρειάζονταν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν σαφώς ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός όχι μόνο για ατομική προστασία, αλλά επίσης για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, ιδίως μέσα στις οικογένειες, οι οποίες αποτελούν περιβάλλον υψηλού κινδύνου για τέτοια μετάδοση», ανέφερε ο δρ Νόρντστρομ.

 

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2785141

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Europol: Επιχείρηση «Φύλακας» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κρήτη - κορωνοϊός: Ζευγάρι "έφυγε" από τη ζωή την ίδια ημέρα

Ηράκλειο: Νέα σεισμική δόνηση!

ESPA BANNER