Στον διασυνδεδεμένο σύγχρονο κόσμο μας, οι μεταδοτικές νόσοι αποτελούν έναν σημαντικό «εχθρό» της δημόσιας υγείας – αυτό απεδείχθη περίτρανα με την πανδημία της COVID-19 αλλά και τις επιδημίες του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), του Εμπολα, του Ζίκα αλλά προσφάτως και της γρίπης των πτηνών (στέλεχος Η5Ν1).
Κοινοί ιοί με μεγάλο κόστος
Αλλά και άλλες ιογενείς νόσοι…. μόνιμοι «κάτοικοι» του πλανήτη μας, όπως η εποχική γρίπη αλλά και ο ερπητοϊός τύπου 1 (herpes simplex virus 1 – HSV-1) ο οποίος έχει μολύνει πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι ο «ένοχος» για τον πολύ κοινό επιχείλιο έρπητα αλλά και για σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση (αποτελεί μάλιστα την κύρια αιτία τύφλωσης εξαιτίας λοίμωξης στον δυτικό κόσμο), κοστίζουν σημαντικά στη δημόσια υγεία.
Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού για τους ιούς της γρίπης καθώς και η έλλειψη εμβολίου ενάντια στον HSV καταδεικνύουν την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης για τη μείωση της διασποράς τους – μια προσέγγιση που θα στοχεύει στη μείωση του ιικού φορτίου στα σημεία όπου λαμβάνει κατά κύριο λόγο χώρα η μετάδοση.
Στοχεύοντας τη στοματική κοιλότητα
Μάλιστα σε ό,τι αφορά ιούς σαν και αυτούς, οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω του στόματος και όχι μέσω της μύτης, είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να επικεντρωθούν στην στοματική κοιλότητα ώστε να τους «βάλουν φρένο».
Η αντι-ιική τσίχλα
Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Therapy» από ερευνητές της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας και συνεργάτες τους από τη Φινλανδία είχε αυτόν ακριβώς τον στόχο: τη μείωση της μετάδοσης της γρίπης και του ιού του έρπητα χτυπώντας τους στην «πηγή» τους, τη στοματική κοιλότητα. Ποιον τρόπο βρήκαν οι ερευνητές; Δημιούργησαν μια αντι-ιική τσίχλα!
40 mg της ταμπλέτας-τσίχλας ήταν αρκετά ώστε να μειώσουν το ιικό φορτίο κατά περισσότερο από 95%
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Χένρι Ντάνιελ, καθηγητή Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας «πάτησαν» επάνω σε μια προηγούμενη μελέτη τους – που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση κλινικών δοκιμών – η οποία είχε δείξει ότι μια παρόμοια προσέγγιση ήταν σε θέση να μειώσει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε δείγματα σάλιου ασθενών με COVID-19 κατά περισσότερο από 95%.
Η τσίχλα πρόληψης βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του αιγυπτιακού φασολιού Lablab purpureus (Wikimedia Commons)
Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία δημιούργησαν μια τσίχλα από ένα είδος καρπού που ονομάζεται Lablab purpureus (φασόλι-υάκινθος ή αιγυπτιακό φασόλι) ο οποίος περιέχει μια φυσική αντι-ική πρωτεΐνη (FRIL). Η τσίχλα αυτή φάνηκε ότι μπορούσε να εξουδετερώσει δύο ιούς του έρπητα (HSV-1 και HSV-2) καθώς και δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α (H1N1 και H3N2) εκλύοντας αποτελεσματικά την πρωτεΐνη FRIL στα σημεία της μόλυνσης.
Μείωση του ιικού φορτίου πάνω από 95%
Συγκεκριμένα οι ερευνητές έδειξαν ότι 40 mg της ταμπλέτας-τσίχλας ήταν αρκετά ώστε να μειώσουν το ιικό φορτίο κατά περισσότερο από 95% – μείωση αντίστοιχη με εκείνη που είχε προκύψει από τη μελέτη στον SARS-CoV-2. Ηταν μάλιστα άκρως σημαντικό ότι οι επιστήμονες ανέπτυξαν την αντι-ιική τσίχλα ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο αρμόδιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τα φαρμακευτικά προϊόντα και είδαν ότι αυτή ήταν ασφαλής. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάνιελ, αυτό είναι αρκετό ώστε να αξιολογηθεί η αντι-ιική τσίχλα στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.
πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο μας γερνάει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου;
Μαγειρίτσα και κοκορέτσι: Τι να προσέξετε όταν τα μαγειρεύετε