Υγεία

Άνοια: Δέκα σημάδια ότι χάνετε τo μυαλό σας

άνοια

Η γήρανση του εγκεφάλου είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία όμως επιταχύνεται και επιδεινώνεται σε όσους πάσχουν από άνοια.

Υπάρχουν πολλά είδη άνοιας με την νόσο Αλτσχάιμερ να αποτελεί ένα από αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας. Για να διαγνωστεί κάποιος με άνοια θα πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία συμπτώματα και να είναι τόσο σοβαρά που να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Απώλεια μνήμης. Πρόκειται για σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας. Ένα άτομο με άνοια δυσκολεύεται να ανακαλέσει πρόσφατες πληροφορίες όπως ημερομηνίες, γεγονότα ή νέες πληροφορίες.

Ενδεχομένως να βασίζονται σε φίλους και οικεία πρόσωπα για να παρακολουθεί τα πράγματα της καθημερινότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε πράγματα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά συνήθως τα ανακαλούμε αργότερα, εφόσον δεν υπάρχει άνοια.

Δυσκολία στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων. Ένα άτομο με άνοια συχνά δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα πλάνο, όπως μια συνταγή όταν μαγειρεύει ή οδηγίες όταν οδηγεί. Επίσης μπορεί να δυσκολεύεται στην επίλυση προβλημάτων όπως όταν προσθέτει αριθμούς.

Δυσκολία με οικείες δουλειές. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει συνηθισμένες δουλειές όπως να λειτουργήσει τον υπολογιστή, να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι ή να μεταβεί σε μια γνωστή τοποθεσία.

Σύγχυση ως προς τον χρόνο και τον τόπο. Οι άνθρωποι με  άνοια χάνουν την έννοια του χρόνου που περνάει, ενώ μπορεί να ξεχνούν που βρίσκονται σε μια δεδομένη στιγμή.

Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών πληροφοριών. Οι πάσχοντες από άνοια δυσκολεύονται να διαβάσουν, να εκτιμήσουν αποστάσεις ή να ξεχωρίσουν χρώματα.

Προβλήματα ομιλίας ή γραφής. Ένας άνθρωπος με άνοια μπορεί να ξεχνάει τι έλεγε σε μια συζήτηση, να δυσκολεύεται να μπει σε μια συζήτηση, ενώ ο γραφικός του χαρακτήρας αλλά και η εκφορά του λόγου του μπορεί να επιδεινώνονται.

Ξεχνούν την τοποθεσία των αντικειμένων. Συχνά τα άτομα με άνοια δεν θυμούνται που άφησαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως χρήματα, κλειδιά, έγγραφα ή το τηλεκοντρόλ και μπορεί να κατηγορήσουν τους άλλους για κλοπή.

Θολή κρίση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τι είναι δίκαιο και λογικό. Ενδέχεται επίσης να αμελεί την υγιεινή και το παρουσιαστικό του.

Κοινωνική απομόνωση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να μην ενδιαφέρεται πια για κοινωνικές επαφές με άλλους ανθρώπους είτε στο σπίτι είτε στην εργασία.

Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη διάθεση. Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν εναλλαγές της διάθεσής τους ή της προσωπικότητάς τους λόγου χάρη, να γίνονται ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Εάν βιώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή τα παρατηρείτε σε αγαπημένα σας πρόσωπα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν «χάνουμε» το μυαλό μας καθώς μεγαλώνουμε, παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι το γήρας αποδυναμώνει το νου, γι’ αυτό και τυχόν σημάδια αντιληπτικής επιδείνωσης ενδέχεται να υποκρύπτουν άνοια και θα πρέπει να διερευνηθούν.

Υγεία

Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

συμπληρώματα  με Ω3.jpg

Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, γεγονός που τους βοηθά στη γονιμότητα τους και αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν μπαμπάδες, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που είχαν δώσει παρόμοιες ενδείξεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Τίνα Κολντ Γιένσεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open(Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 ελάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου έξτρα ωμέγα-3, όσοι τα έπαιρναν για τρεις μήνες, είχαν όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων έως ένα τρίτο μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,38 mL), ενώ όσοι τα έπαιρναν για περισσότερο από ένα εξάμηνο, είχαν όγκο σπέρματος σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,64 mL). Ακόμη οι τελευταίοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (κατά 1%), καθώς επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος όρχεων (κατά 0,8 έως 1,5 mL) και υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών που βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3, το μεγαλύτερο όφελος έχουν εκείνοι με υπογονιμότητα, λόγω της κακής ποιότητας σπέρματος. Άλλα συμπληρώματα, όπως του ψευδαργύρου και του φυλλικού οξέος, δεν φαίνεται να βοηθούν στη γονιμότητα όπως τα ωμέγα-3.

Πάντως η σχέση ιχθυελαίων-γονιμότητας πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, μέσω όχι απλώς μιας μελέτης παρατήρησης όπως η δανική, αλλά μέσω τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με πλασίμπο κλινικής μελέτης, για να επιβεβαιωθεί ότι όντως τα ωμέγα-3 επιδρούν άμεσα στη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες, εκτός από συμπληρώματα ιχθυελαίων, μπορούν να τρώνε περισσότερα ψάρια για να τονώσουν τη γονιμότητά τους.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες, η κακή διατροφή κ.α.