Υγεία

Άνοια: Δέκα σημάδια ότι χάνετε τo μυαλό σας

άνοια

Η γήρανση του εγκεφάλου είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία όμως επιταχύνεται και επιδεινώνεται σε όσους πάσχουν από άνοια.

Υπάρχουν πολλά είδη άνοιας με την νόσο Αλτσχάιμερ να αποτελεί ένα από αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας. Για να διαγνωστεί κάποιος με άνοια θα πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία συμπτώματα και να είναι τόσο σοβαρά που να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Απώλεια μνήμης. Πρόκειται για σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας. Ένα άτομο με άνοια δυσκολεύεται να ανακαλέσει πρόσφατες πληροφορίες όπως ημερομηνίες, γεγονότα ή νέες πληροφορίες.

Ενδεχομένως να βασίζονται σε φίλους και οικεία πρόσωπα για να παρακολουθεί τα πράγματα της καθημερινότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε πράγματα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά συνήθως τα ανακαλούμε αργότερα, εφόσον δεν υπάρχει άνοια.

Δυσκολία στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων. Ένα άτομο με άνοια συχνά δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα πλάνο, όπως μια συνταγή όταν μαγειρεύει ή οδηγίες όταν οδηγεί. Επίσης μπορεί να δυσκολεύεται στην επίλυση προβλημάτων όπως όταν προσθέτει αριθμούς.

Δυσκολία με οικείες δουλειές. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει συνηθισμένες δουλειές όπως να λειτουργήσει τον υπολογιστή, να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι ή να μεταβεί σε μια γνωστή τοποθεσία.

Σύγχυση ως προς τον χρόνο και τον τόπο. Οι άνθρωποι με  άνοια χάνουν την έννοια του χρόνου που περνάει, ενώ μπορεί να ξεχνούν που βρίσκονται σε μια δεδομένη στιγμή.

Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών πληροφοριών. Οι πάσχοντες από άνοια δυσκολεύονται να διαβάσουν, να εκτιμήσουν αποστάσεις ή να ξεχωρίσουν χρώματα.

Προβλήματα ομιλίας ή γραφής. Ένας άνθρωπος με άνοια μπορεί να ξεχνάει τι έλεγε σε μια συζήτηση, να δυσκολεύεται να μπει σε μια συζήτηση, ενώ ο γραφικός του χαρακτήρας αλλά και η εκφορά του λόγου του μπορεί να επιδεινώνονται.

Ξεχνούν την τοποθεσία των αντικειμένων. Συχνά τα άτομα με άνοια δεν θυμούνται που άφησαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως χρήματα, κλειδιά, έγγραφα ή το τηλεκοντρόλ και μπορεί να κατηγορήσουν τους άλλους για κλοπή.

Θολή κρίση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τι είναι δίκαιο και λογικό. Ενδέχεται επίσης να αμελεί την υγιεινή και το παρουσιαστικό του.

Κοινωνική απομόνωση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να μην ενδιαφέρεται πια για κοινωνικές επαφές με άλλους ανθρώπους είτε στο σπίτι είτε στην εργασία.

Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη διάθεση. Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν εναλλαγές της διάθεσής τους ή της προσωπικότητάς τους λόγου χάρη, να γίνονται ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Εάν βιώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή τα παρατηρείτε σε αγαπημένα σας πρόσωπα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν «χάνουμε» το μυαλό μας καθώς μεγαλώνουμε, παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι το γήρας αποδυναμώνει το νου, γι’ αυτό και τυχόν σημάδια αντιληπτικής επιδείνωσης ενδέχεται να υποκρύπτουν άνοια και θα πρέπει να διερευνηθούν.

Υγεία

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

κουνούπια

Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συνεχή τσιμπήματα των κουνουπιών και υπάρχουν κι αυτά που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαγούρα από το τσίμπημα αυτού του «δαιμόνιου» εντόμου.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο τόσο… ακαταμάχητο στα κουνούπια;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Jonathan Day, δύο είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια: η όραση και η μυρωδιά. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Στη συνέχεια ακολουθούν οι πιθανοί λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι… «πειρασμός» για τα κουνούπια.

1. Τα ρούχα
Όπως προαναφέραμε, τα κουνούπια συνήθως χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να στοχεύσουν το επόμενο θύμα καθώς συνιστούν ιδιαιτέρως «οπτικά» έντομα, ειδικά αργά το απόγευμα. Και στοχεύουν πιο εύκολα όσους φορούν σκούρα (μπλε, μαύρο) και κόκκινα ρούχα.

2. Ο τύπος αίματος
Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα. Τα ενήλικα κουνούπια επιβιώνουν μέσω του νέκταρ για την τροφή τους, τα θηλυκά όμως βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ελκυστικές από άλλες. Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται κάπου στη μέση. Επίσης, το 85% των ανθρώπων παράγουν μια έκκριση που σηματοδοτεί την ομάδα αίματός τους, με τα κουνούπια να προσελκύονται σε αυτούς περισσότερο, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

3. Αέρια
Τα κουνούπια διαισθάνονται το διοξείδιο του άνθρακα από 48 μέτρα μακριά. Έτσι, όσο περισσότερο εκπνέει κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται. Οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι εκπνέουν από το στόμα και τη μύτη, τα κουνούπια ελκύονται περισσότερο από το κεφάλι, γι’αυτό και τα ακούμε να βουίζουν γύρω από τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Θερμότητα και ιδρώτας
Φαίνεται πως τα κουνούπια έχουν καλή όσφρηση και για άλλες μυρωδιές εκτός του διοξειδίου του άνθρακα και μπορούν να εντοπίσουν τα «θύματά τους» μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. Προτιμούν, επίσης, τους ανθρώπους που είναι πιο θερμοί. Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, ενώ γενετικοί παράγοντες «επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια», σημειώνουν οι ειδικοί.

5. Ζωντανό δέρμα
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί κι ένα ξεχωριστό άρωμα. Σε μία μελέτη, ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε αυτούς που προσέλκυσαν πολύ τα κουνούπια και σε όσους λιγότερο. Οι πρώτοι, λοιπόν, είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια στο δέρμα τους αλλά λιγότερα από τους δεύτερους. Ο παράγοντας των βακτηρίων θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές που αποτελούν εστίες συσσώρευσης βακτηρίων.

6. Εγκυμοσύνη
Μπορεί οι εγκυμονούσες να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τις τσιμπήσει κουνούπι, η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια είδη των εντόμων αυτών προσελκύονται ιδιαίτερα από τις γυναίκες που κυοφορούν. Μία μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι οι έγκυες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους εξέπνεαν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, αλλά και ότι η κοιλιά των εγκύων ήταν πιο ζεστή, προσθέτοντας και το στοιχείο της θερμότητας στην εξίσωση της προσέλκυσης των κουνουπιών.

7. Μπύρα
Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στη μπύρα. Σε μια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κουνούπια που «τριγύριζαν» τους συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση μπύρας ήταν πολλά περισσότερα από πριν. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αιθανόλη και στην υψηλότερη θερμοκρασία του δέρματος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς, όμως, να μπορούν να βρουν τον ακριβή συσχετισμό.