Υγεία

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη = μόνιμες βλάβες στα παιδιά

αλκοόλ εγκυμοσύνη

Η περιστασιακή κατάχρηση αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει επιπτώσεις στα παιδιά, τα οποία κινδυνυεύουν με μόνιμες βλάβες στην ενήλικη ζωή τους. Για τέσσερις εβδομάδες χορηγούσαν στα πειραματόζωα διατροφή που περιείχε 6,7% αλκοόλ, ποσότητα που αύξανε το αλκοόλ στο αίμα τους σε επίπεδα όμοια με αυτά της περιστασιακής ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ στους ανθρώπους.

Στη συνέχεια το αλκοόλ αφαιρέθηκε από τη διατροφή των τρωκτικών και έπειτα από τρεις εβδομάδες (διάστημα αντίστοιχο με επτά μήνες για τους ανθρώπους) κυοφόρησαν. Οι απόγονοι των πειραματόζωων συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου.

Όταν πια οι απόγονοι είχαν ενηλικιωθεί, οι ερευνητές με εργαστηριακές τεχνικές αξιολόγησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ινσουλίνη καθώς επίσης τη γλυκαγόνη και την λεπτίνη.
Η γλυκαγόνη διεγείρει το ήπαρ για να μετατρέψει το γλυκογόνο σε γλυκόζη και να εισέλθει στην αιματική ροή, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα της στο αίμα. Αν και η βασική λειτουργία της λεπτίνη είναι η αναστολή της όρεξης, επίσης μειώνει την επαγόμενη από τη γλυκόζη παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στο αλκοόλ πριν την κυοφορία είχαν συμπτώματα μη φυσιολογικής ομοιόστασης της γλυκόζης. Η τροποποιημένη λειτουργία της γλυκόζης συνεπαγόταν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, μειωμένη ινσουλίνη στο αίμα και τον παγκρεατικό ιστό, μειωμένα επίπεδα γλυκαγόνης στο αίμα και αυξημένα στον παγκρεατικό ιστό, καθώς και αυξημένα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα.

Τέλος, η προ κύησης έκθεση στο αλκοόλ αύξανε την έκφραση ορισμένων δεικτών φλεγμονής στον παγκρεατικό ιστό, κατάσταση που μπορεί να μειώνει την παραγωγή της ινσουλίνης και την δράση της στο ήπαρ με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της μητρικής κατάχρησης αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν τους απογόνους προκαλώντας μάλιστα δια βίου αλλαγές στην ομοιόσταση της γλυκόζης των απογόνων και πιθανόν αυξημένη επιρρέπεια στον διαβήτη», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Υγεία

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πράσινο από ΕΜΑ σε εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών – Με Pfizer

εμβολιασμός - παιδιά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. 

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 και άνω. Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών. Αντί για 30 µg θα τους χορηγούνται 10 µg.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ ήδη από τις αρχές της εβδομάδα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech στους 5-11 ετών, ελπίζοντας να βάλει φρένο στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων που έπληξε το Ισραήλ τον Ιούνιο άρχισε να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο δείκτης R ξεκίνησε την ανοδική πορεία και πλέον πέρασε το όριο, γεγονός που δείχνει πως ο ιός θα μπορούσε ξανά να διασπείρεται εκθετικά.

Εμβόλιο J&J: «Εντός εβδομάδων» η απόφαση EMA για ενισχυτική δόση

Επιπρόσθετα, ο EMA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση των στοιχείων σχετικά με την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Τόνισε μάλιστα ότι η αίτηση έχει να κάνει με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του μονοδοσικού σκευάσματος τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται εντός εβδομάδων, εκτός και αν χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία. Η αίτηση αφορά τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε άτομα 18 ετών και άνω.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ηλικιωμένος... δάγκωσε τον ιδιοκτήτη καφετέριας

Κορωνοϊός - Παυλάκης: Φόβοι για νέο ρεκόρ νεκρών – Πρόταση "βόμβα" για τα μπαρ

Μάγχη: 27 μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία

ESPA BANNER