Υγεία

5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν μπούμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας

απολύμανση σπίτι

Ο κορονοϊός πλήττει την Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες του πλανήτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία για να μπει κάποιος στο σπίτι του, ερχόμενος από εξωτερικό χώρο.

Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές της δρ. Elizabeth Scott, η οποία είναι καθηγήτρια μικροβιολογίας.

Αναλυτικότερα:

– Απολύμανε τα χέρια σου: Προσοχή στα βακτήρια, όταν είσαι έξω. Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου, μέχρι να το πλείνεις και κράτα πάντα στην τσάντα σου ένα αντισηπτικό χεριών. Απολύμανε τα χέρια σου με αυτό πριν μπεις στο σπίτι.

– Άσε τις σακούλες στο πάτωμα, κρέμασε τσάντα και κλειδιά: Μην τοποθετήσεις τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ πάνω στον πάγκο σου, μέχρι να απολυμάνεις τις συσκευασίες των προϊόντων που αγόρασες. Τα μικρόβια, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να επιζήσουν πολλές ώρες πάνω στις επιφάνειες. Κρέμασε την τσάντα και τα κλειδιά σου στην είσοδο.

– Βγάλε βρώμικα ρούχα και παπούτσια: Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι πιθανοί φορείς μικροβίων. Βγάλτα στην είσοδο και βάλτα κατευθείαν για πλύσιμο.

– Πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου, στη συνέχεια βγάλε τα πράγματα: Πρώτα πλύνε καλά και σχολαστικά τα χέρια σου και στη συνέχεια τακτοποίησε τα ψώνια σου και κάνε τις υπόλοιπες δουλειές σου.

– Απολύμανε και πλύνε τα χέρια σου (ξανά): Πλύνε ξανά τα χέρια σου αφού αγγίξεις τις τροφές και τις συσκευασίες τους. Αφού πιάσεις διάφορα αντικείμενα και μέσα στο σπίτι σου (πόμολα, πόρτες κτλ), καλό είναι να τα ξαναπλύνεις. Το νερό και το σαπούνι είναι το καλύτερο απολυμαντικό.

 

via

Ελλάδα

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.