Skip to main content
TOP

IQ... ραδικιού; Υπάρχει λύση!

Image
IQ... ραδικιού; Υπάρχει λύση!
 clock 00:58 | 11/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Έκανες κάποιο από τα τεστ που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη μέτρηση της νοημοσύνης σου και απογοητεύτηκες που δεν μπορείς να γίνεις μέλος στην Ελληνική Mensa;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον έρευνες πάνω στη νοημοσύνη αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει μόνο μια νοημοσύνη άρα μπορεί να είμαστε ευφυείς, αλλά σε ένα διαφορετικό τομέα. Δεύτερον, ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται και μπορεί με τις κατάλληλες "ασκήσεις" να αυξήσει την ευφυΐα του.

Τα διαφορετικά είδη νοημοσύνης:

Γλωσσική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να χειρίζεται αποτελεσµατικά την επικοινωνία του µε τους άλλους)

Λογικοµαθηµατική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου για λογική και συστηµατική σκέψη)

Χωρική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να προσλαµβάνει χωρικές, σχηµατικές και χρωµατικές πληροφορίες µε ακρίβεια και να δηµιουργεί µε αυτές νοητικές εικόνες τις οποίες µετέπειτα µπορεί να τις εκφράζει µε αρχιτεκτονικές κατασκευές και εικαστικές συνθέσεις)

Κιναισθητική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να χρησιµοποιεί το σώµα ή µέλη του προκειµένου να εκφράσει ιδέες, πληροφορίες και συναισθήµατα ή να κατασκευάσει χρηστικά αντικείµενα, ή να λύσει προβλήµατα)

Μουσική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να συλλαµβάνει, διακρίνει και µετασχηµατίζει µουσικά σχήµατα και εκφράζεται µε συνθέσεις ή αποδόσεις µουσικών έργων)

Ενδοπροσωπική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να συνειδητοποιεί, διακρίνει, ονοµατίζει, ελέγχει τα συναισθήµατά του, να οικοδοµεί ακριβή εικόνα για τον εαυτό του και να ασκεί µεταγνωστικό έλεγχο στις νοητικές λειτουργίες του. Είναι η ικανότητα του «γνώθι σ’αυτόν»)

∆ιαπροσωπική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να αντιλαµβάνεται τα συναισθήµατα, τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τις επιθυµίες τρίτων, να κατανοεί την οπτική θεώρησης των πραγµάτων που υιοθετούν άλλοι, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται µαζί τους, χωρίς συνεχείς τριβές)

Νατουραλιστική νοηµοσύνη (Αφορά στην ικανότητα του ατόµου να αντιλαµβάνεται το γεωφυσικό χώρο, να κάνει διακρίσεις στη χλωρίδα και πανίδα, αλλά και να διακρίνει κοινά στοιχεία και κυρίαρχα µοτίβα, όπως αντικείµενα και διαδικασίες, που αφορούν κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι ο τρόπος οµιλίας, το στιλ της ένδυσης και µε βάση αυτά να αναγνωρίζει και να κατατάσσει πρόσωπα στις οµάδες από τις οποίες προέρχονται)

Η παροιμία λέει ότι «Ταλέντο είναι η καλλιέργεια του ταλέντου». Η άποψη της επιστήμης είναι πλέον πως η ευφυΐα αναπτύσσεται σε ένα ποσοστό, με κατάλληλα ερεθίσματα που προάγουν τη δημιουργία νέων τρόπων σκέψης και την εσωτερική αναπαράσταση των προβλημάτων κάτω από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε γυμναστική... στον εγκέφαλο μας.

Παίζοντας! Τα παιχνίδια στον υπολογιστή κάνουν το μυαλό σου να τρέχει σε γρηγορότερες ταχύτητες, να λειτουργεί με στρατηγική και αποτελεσματικότητα.

Διαβάζοντας! Βιβλία περιοδικά εφημερίδες. Α! και να μη ξεχάσω: όταν διαβάζεις εφημερίδες λύνε και κανένα σταυρόλεξο. Είναι για το μυαλό ότι είναι οι κοιλιακοί για την επίπεδη κοιλιά!

Βλέποντας τηλεόραση! Όπα. Μήπως αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα; Εξαρτάται από το τι θα δεις: αν για παράδειγμα παρακολουθήσεις ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων ή ένα ντοκιμαντέρ, τότε μάλιστα!

Ανασαίνοντας! Μα αυτό δεν το κάνω έτσι κι αλλιώς; Ναι αλλά παίρνοντας μερικές αργές βαθιές ανάσες μέσα στη μέρα μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις του εγκεφάλου σου.

Ονειροπολώντας! Άφησε ελεύθερη τη σκέψη σου κάθε μέρα για λίγα λεπτά και μέτρησε τα αποτελέσματα (που θα σε αφήσουν έκπληκτο!)

Τρώγοντας! Το σωστό φαγητό, και ποτά. Πες όχι στο γρήγορο φαγητό, την καφεΐνη, το τσιγάρο, το αλκόολ.

Χαλαρώνοντας! Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις περισσότερα και να λειτουργεις αποτελεσματικότερα.

Γράφοντας! Προβληματίζεσαι με κάτι; Πάρε μολύβι και χαρτί και αποτύπωσε τη σκέψη σου. Το μυαλό σου θα σε αποζημιώσει!

Μαθαίνοντας! Ξένες γλώσσες; Χορό; Μουσικό όργανο; Ότι κι αν είναι καινούργιο για σένα κάνει τον εγκέφαλο σου να αξιοποιεί περισσότερες δυνατότητες.

Περπατώντας! Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο 45 λεπτά περίπατος, 3 φορές την εβδομάδα, αύξησε κατά 15% την ικανότητα του υποκειμένου να κάνει ταυτόχρονες εργασίες, βελτιώνοντας την ροή αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

Μασώντας τσίχλα! Το μάσημα τσίχλας βελτιώνει την μνήμη και την σκέψη, σύμφωνα με μελέτες βρετανών επιστημόνων. Το μάσημα αυξάνει τους καρδιακούς σου ρυθμούς, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο και γλυκόζη στον εγκέφαλο, ενώ το σάλιο προκαλεί ένα κύμα ινσουλίνης, ενεργοποιώντας τους υποδοχής μάθησης και μνήμης στον εγκέφαλο.

Ο οδηγός του BBC για να  γίνετε εξυπνότεροι σε μία εβδομάδα

Δευτέρα: Φάτε ψάρι για βραδινό και χρησιμοποιείστε είτε ποδήλατο, είτε τα πόδια σας για να πάτε στη δουλειά.

Τρίτη: Επιλέξτε άγνωστες λέξεις από το λεξικό και εισάγετε τις σε διαλόγους.

Τετάρτη: Παρακολουθήστε μάθημα γιόγκα ή διαλογισμού και μιλήστε σε κάποιον άγνωστο.

Πέμπτη: Χρησιμοποιήστε διαφορετικό δρομολόγιο για να πάτε στη δουλειά σας και το βράδυ, παρακολουθήστε ένα παιχνίδι γνώσεων στην τηλεόραση.

Παρασκευή: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. 

Σάββατο: Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι και κάντε ντους με κλειστά μάτια.

Κυριακή: Συμπληρώστε το σταυρόλεξο ή το Sudoku στην κυριακάτικη εφημερίδα και βγείτε για μια βόλτα με έντονο βήμα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis