Τεχνολογία

«Σωτήρια» εφαρμογή αποκαλύπτει τον κλέφτη του κινητού σας

kinito.jpg

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με αρκετές διαφορετικές μεθόδους. Κάποιες ενέργειες είναι εφικτές ακόμη και αν αλλάξουν τη SIM. Δείτε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό Android ή iPhone, μέσω των υπηρεσιών της Google και της Apple, αλλά και διαμέσου μιας εφαρμογής που σου στέλνει και φωτογραφία του δράστη ή τυχερού που βρήκε την συσκευή σας αλλά ίσως δεν είναι διατεθειμένος να σας την επιστρέψει. 
Σήμερα, όλες οι Android και iPhone συσκευές είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό μας στο Google ή του icloud αντίστοιχα. Η ίδια η Google αλλά και η Apple Μέσω του icloud παρέχει στους χρήστες της ένα σύστημα εντοπισμού και διασφάλισης των συσκευών σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισέλθετε από έναν υπολογιστή στον λογαριασμό σας στο Google ή του icloud και εκεί θα βρείτε πολύ εύκολα τις οδηγίες ώστε να δηλώσετε τις συσκευές σας.
 

Με αυτόν τον τρόπο Google και Apple μας δίνουν 2 πολύ σημαντικές δυνατότητες: Να εντοπίσουμε το πού βρίσκεται η συσκευής μας, αλλά και να την κλειδώσουμε.

Για παράδειγμα αν σου κλέψουν το κινητό σου, μπαίνεις στον λογαριασμό Google απο ένα laptop, βρίσκεις την αποθηκευμένη συσκευή σου και την κλειδώνεις άμεσα! Ο άλλος δεν έχει πια πρόσβαση στην συσκευή σου! Σε επόμενη επιλογή μπορείς να βρεις και στίγμα της συσκευής, που ακριβώς βρίσκεται ή και αν έχεις αποθηκευμένο ευαίσθητο περιεχόμενο που δεν θέλεις να διαρρεύσει μπορείς να διαγράψεις όλα τα δεδομένα από την συσκευή σου. Όλα αυτά αρκεί η συσκευή σου να είναι ανοιχτή & συνδεδεμένη στο internet. Έτσι αν κάποιος την βρει ή την κλέψει με το την ανοίξει και συνδεθεί στο Internet θα μπορείτε να έχετε όλες τις παραπάνω επιλογές.

Συγκεκριμένα από την εφαρμογή της Google αλλά και της Apple μπορούμε να κλειδώσουμε εξ αποστάσεως το κινητό μας με το Κλείδωμα/Lock αλλά και να γράψουμε πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος το βρήκε.

Επίσης, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr,  δίνει την δυνατότητα η συσκευή μας να χτυπήσει με την Κλήση/Ring. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση. Με αυτή την λειτουργία μπορείς να ενεργοποιήσεις τον ήχο αν δεν βρίσκεις το κινητό σου που δεν θυμάσαι που το έχεις ακόμη και αν είναι στο αθόρυβο.
Αν είχαμε ενεργοποιημένη την Τοποθεσία/Location στο κινητό μας, η σελίδα θα το εντοπίσει και στο χάρτη, με ακρίβεια 20 μέτρα.
Αν είμαστε 100% σίγουροι πως δεν πρόκειται να το βρούμε, κάνουμε Διαγραφή/Erase, ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Σημειώνουμε εδώ, ότι αν ψάξετε με τις επιλογές στον λογαριασμό Google θα παρατηρήσετε ότι μας δίνει πάρα πολλές επιλογές όπως να δείτε πότε η συσκευή σας ήταν ενεργή, σε ποιο σημείο και πολλά άλλα. Επίσης να πούμε ότι και πολλοί τρίτοι κατασκευαστές σου δίνουν την δυνατότητα να αναζητήσεις την συσκευή σου, όπως για παράδειγμα η Samsung όπου με το Samsung account σου μπορεί να σου δώσει στίγμα της θέσης του smartphone σου ενώ την ίδια υπηρεσία προσφέρει και η XiAOMI.

Στην περίπτωση των συσκευών iPhone τις αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρει η εφαρμογή Find My iPhone. Στην περίπτωση των iPhone ο χρήστης που αναζητεί την συσκευή του μπαίνοντας στην εφαρμογή το μόνο που πρέπει να γνωρίζει είναι το Apple ID του και τον κωδικό πρόσβασης που έχει ορίσει.

Έτσι αν δεν βρίσκετε το κινητό σας και ανησυχείτε μήπως το έχετε ξεχάσει ή σας το έχουν κλέψει, φροντίστε από πριν, ακόμη και άμεσα, να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Find My iPhone στην συσκευή σας. Πηγαίντε στο iCloud.com σε κάποιο laptop ή υπολογιστή, κάντε μια εγγραφή και κλικάρετε πάνω στο «Find My iPhone». Θα σας δείξει που βρίσκεται το κινητό σας.

Μία αξιόπιστη εναλλακτική εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή είναι και το Lookout, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε απο το Play Stοre και είναι εξίσου αξιόπιστο με τα παραπάνω. Το πλεονέκτημά της είναι ότι σου προσφέρει κάποιες μοναδικές premium επιλογές -με κάποιο μικρό κόστος βέβαια- όπως όταν κάποιος βάλει 5 φορές λάθος τον κωδικό σου, τότε αυτό σου στέλνει αυτόματα ένα mail με το σημείο της συσκευής σου καθώς και φωτογραφίας του..δράστη! που βγάζει επιτόπου και αυτόματα μέσω της selfie κάμερας!

Τεχνολογία

Perseverance: Έφτιαξε οξυγόνο στον Άρη!

moxie

Την παραγωγή οξυγόνου, για πρώτη φορά, από ένα επιστημονικό όργανο πάνω στο ρομποτικό ρόβερ Perseverance στον Άρη, ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Είναι η πρώτη φορά που μία διαστημοσυσκευή παράγει οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη, ένα ορόσημο με μεγάλη σημασία για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές αποίκισης. Είναι, επίσης, ακόμη μία πρωτιά για την αποστολή του Perseverance, μετά την επιτυχή πρώτη πτήση ενός μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου, του Ingenuity, στον Άρη τη Δευτέρα.

Το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα.

Η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει απειροελάχιστο οξυγόνο και αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς θα μπορούσε να σκοτώσει γρήγορα έναν άνθρωπο που θα την ανέπνεε.

Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το πρώτο τεστ παρήγαγε περίπου 5,4 γραμμάρια οξυγόνου, «αρκετά για να κρατήσουν έναν αστροναύτη υγιή για περίπου δέκα λεπτά κανονικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τη NASA. Το MOXIE, προς το παρόν, μπορεί να παράγει περίπου δέκα γραμμάρια οξυγόνου την ώρα.

Ασφαλώς, οι πύραυλοι που καίνε υγρό οξυγόνο θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες για να μπορέσουν να εκτοξευθούν από τον Άρη. Για παράδειγμα, η εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών από τον «κόκκινο» πλανήτη θα απαιτήσει περίπου 7.000 κιλά πυραυλικών καυσίμων και 25.000 κιλά οξυγόνου.

Κάποια μέρα, στο μέλλον, σύμφωνα με τη NASA, μπορεί να σταλούν στον γειτονικό πλανήτη πολύ μεγαλύτερες μονάδες MOXIE, ικανές για μαζική παραγωγή οξυγόνου, πριν φθάσουν εκεί οι πρώτοι άνθρωποι.

Η NASA σχεδιάζει να παράγει οξυγόνο περίπου δέκα φορές στη διάρκεια της αποστολής του εξάτροχου Perseverance (το οποίο έφθασε στον Άρη φέτος στις 18 Φεβρουαρίου με στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής), δοκιμάζοντας να το κάνει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, τοποθεσίες και θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pepper: Το πρώτο ρομπότ που μιλάει στον εαυτό του φωναχτά!

TikTok: Μήνυση δισεκατομμυρίων σε βάρος του για χρήση δεδομένων ανηλίκων

ΗΠΑ: Φτιάχνουν φάρμακο που αναγεννά κατεστραμμένα νεύρα της στυτικής λειτουργίας