Τεχνολογία

Σε επιφυλακή το Twitter μετά τη διαρροή εκατομμυρίων κωδικών χρηστών

twitter

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι το Twitter μετά τις αναφορές περί διαρροής εκατομμυρίων usernames και κωδικών χρηστών του στο dark web και διάθεσής τους προς πώληση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο επίσημο blog του twitter, οι πληροφορίες αυτές δεν αποκτήθηκαν ύστερα από «χακάρισμα» των server- για την ακρίβεια, εκτιμάται πως η συλλογή τους έγινε μέσω συγκέντρωσης πληροφοριών από άλλες πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας, δραστηριότητα κακόβουλου λογισμικού που υποκλέπτει κωδικούς, ή έναν συνδυασμό και των δύο.

«Διασταυρώσαμε τα δεδομένα με τα αρχεία μας. Ως αποτέλεσμα, ένας αριθμός λογαριασμών στο Twitter υποδείχτηκαν για έξτρα προστασία. Λογαριασμοί με άμεση έκθεση κωδικού κλειδώθηκαν και απαιτούν reset κωδικού από τους κατόχους τους».

Εάν οι πληροφορίες του λογαριασμού στο Twitter επηρεάστηκαν από κάποιο πρόσφατο συμβάν παραβίασης ή διαρροής, «τότε θα έχετε ήδη λάβει ένα email όπου λέγεται πως ο κωδικός του λογαριασμού σας πρέπει να γίνει reset. Ο λογαριασμός σας δεν θα είναι προσβάσιμος μέχρι να το κάνετε, για να διασφαλίζεται ότι μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν έχουν πρόσβαση».

Την Πέμπτη είχαν κυκλοφορήσει αναφορές ότι Ρώσος χάκερ με το ψευδώνυμο Tessa88 ζητούσε 10 bitcoins (κάτι παραπάνω από 5.000 ευρώ) για να παρέχει πρόσβαση σε μια λίστα 32 εκατ. ονομάτων.
Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία ασφαλείας Leaked Source, που ήταν η πρώτη που μοιράστηκε κωδικούς για τη λίστα, είπε πως η ανάλυση υπέδειξε πως οι πληροφορίες προήλθαν από PC μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής δεδομένων.

Τεχνολογία

Social media: Νέα αύξηση σε δολοφονίες, επιθέσεις και συλλήψεις σε χρήστες λόγω αναρτήσεων τους

social media

Ο αριθμός των χωρών όπου χρήστες του διαδικτύου και των social media συνελήφθησαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση λόγω των αναρτήσεών τους έφτασε σε νέο ρεκόρ το διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House.

Τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά της περιόδου αυτής είναι η διακοπή του διαδικτύου στη Μιανμάρ και τη Λευκορωσία, ωστόσο τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στην έκθεσή του το Freedom House αποτιμά την ελευθερία που χαίρουν οι χρήστες του διαδικτύου σε διάφορες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ ή την παρουσία φιλοκυβερνητικών «τρολ» που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδικτυακές συζητήσεις.

Σωματικές επιθέσεις σε χρήστες σε 41 χώρες

«Αυτή τη χρονιά οι χρήστες του διαδικτύου σε 41 χώρες υπέστησαν σωματικές επιθέσεις σε αντίποινα για τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα», τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό από τότε που διατηρεί στοιχεία.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που αναφέρει το Freedom House είναι ένας φοιτητής στο Μπανγκλαντές που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αφού ξυλοκοπήθηκε επειδή ήταν ύποπτος «για αντικυβερνητική δραστηριότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλο ένα περιστατικό που αναφέρεται είναι αυτό ενός Μεξικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε επειδή ανήρτησε στο Facebook βίντεο στο οποίο κατηγορούσε μια συμμορία για φόνους.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι στις 56 από τις 70 χώρες που εξετάστηκαν πολίτες συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, ποσοστό ρεκόρ 80%.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ επικρίνεται έντονα επειδή διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπλόκαρε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε τεχνολογικές εταιρείες να της παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Διακοπές στο διαδίκτυο υπήρξαν και πριν τις εκλογές στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο και μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020.

Συνολικά μέσα σε διάστημα ενός έτους 20 χώρες μπλόκαραν κατά διαστήματα την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες.

Οι χώρες με μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο

Η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο, μπροστά από την Εσθονία και την Κόστα Ρίκα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατέστησε την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της.

Αντίθετα η Κίνα θεωρείται η χώρα που σέβεται λιγότερο την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή που καταστέλλει περισσότερο τους αντιφρονούντες χρήστες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τους κανονισμούς των τεχνολογικών επιχειρήσεων για να δικαιολογήσουν τη λήψη κατασταλτικών μέτρων.

Παράλληλα επικρίνουν χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία για τη νομοθεσία τους που αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται προσβλητικό ή ενδέχεται να πλήττει τη δημόσια τάξη.

Εξάλλου σε πολλές χώρες καταρτίζονται νομοθεσίες κατά των μονοπωλίων με στόχο να περιοριστεί η επιρροή των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google, η Apple και το Facebook, μια προσπάθεια την οποία το Freedom House θεωρεί δικαιολογημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδίκτυο: Έκρηξη της χρήσης εν μέσω πανδημίας

Social media: Εθισμένοι οι Έλληνες

Microsoft: Καταργεί τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των windows

ESPA BANNER