Όλο και συχνότερα βλέπουμε ανθρώπους που κυκλοφορούν σαν χαμένοι με ένα κινητό στο χέρι, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους. Ανθρώπους που όλη την ώρα ψάχνουν στο διαδίκτυο, με το άγχος μήπως χάσουν κάτι, αγνοώντας τον συνομιλητή τους.
Όλα αυτά μπορεί να αποδοθούν σε μια νέα μορφή νοητικής αποδυνάμωσης, που ορίζεται ως «ψηφιακή άνοια» και είναι συνέπεια της υπερβολικής του διαδικτύου .
Ουσιαστικά, η ψηφιακή άνοια, αφορά ανησυχητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των νέων τεχνολογιών και τα οποία σχετίζονται με απώλεια μνήμης, διαταραχή προσοχής και σκέψης, έλλειψη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα επικοινωνίας με το περιβάλλον.
«Η παρατεταμένη χρήση οθονών κατά την περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer ή άλλων μορφών άνοιας στην ενήλικη ζωή», αναφέρει η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ασθενών Νόσου Alzheimer Χανίων, ψυχολόγος Άννα Δημοτάκη, η οποία έκανε σχετική ομιλία, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer .
«Αν και η ψηφιακή άνοια δεν αποτελεί μια πραγματική διαγνώσιμη κατάσταση υγείας, η θεωρία ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει αρνητικά τη νόησή μας έχει επιστημονική βάση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ των νοητικών-συναισθηματικών-συμπεριφορικών αλλαγών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες», σημειώνει η κ. Δημοτάκη.
Η ψηφιακή άνοια, όπως εξηγεί η ψυχολόγος, είναι αναστρέψιμη, γιατί είναι αποτέλεσμα κάποιων συνηθειών και όχι κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης.
«Αυτό που θέλουμε, τονίζει η ίδια, είναι να γίνεται μια πιο υγιής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και γενικά της χρήσης του διαδικτύου. Θέλουμε να γίνει μια εκπαίδευση και σε αυτό πρέπει να συντελέσει και μια περαιτέρω έρευνα όσον αφορά το τι είναι υγιής χρήση των ψηφιακών μέσων, πόσες ώρες πρέπει να καθόμαστε μπροστά σε μια οθόνη προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι έχουμε αναπτύξει ψηφιακή άνοια.»
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όπως επισημαίνει και εναλλακτικές νοητικές ασκήσεις, δηλαδή να εμπλακούμε με πιο υγιείς μορφές νοητικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα διαβάζοντας ένα βιβλίο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη - ελαιόλαδο: Άγονη η πρώτη δημοπρασία - Αρνήθηκαν να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή
Κρήτη: Εγκλωβίστηκε κάτω από το τρακτέρ του - Συναγερμός για ατύχημα