Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπορούν να σας κατασκοπεύσουν οι σκούπες ρομπότ;

Image
σκουπα
 clock 08:28 | 17/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Από τη δεκαετία του 2000 που κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο μοντέλο, οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες μπήκαν σιγά-σιγά στα σπίτια μας. Καθαρίζουν γρήγορα κάθε γωνιά του σπιτιού σας, ενώ οι νεότερες εκδόσεις νικούν με άνεση και τα ¨εμπόδια¨ που μπορεί να συναντήσουν, όπως παπούτσια.

Υπάρχει όμως και κάποιος κίνδυνος σε όλα αυτά. Σύμφωνα με τον Roman Cuprik, από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET: «Πληρώνουμε υψηλό τίμημα, και εδώ δε μιλάμε μόνο για χρήματα. Για να αποφύγουν τα εμπόδια, οι σύγχρονες ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες, GPS ή ακόμα και κάμερες»! Άρα πολύ πιθανόν η σκούπα σας να μην μαζεύει μόνο την σκόνη αλλά και κάτι άλλο: τα… προσωπικά σας δεδομένα».

Στις αρχές του 2022, το MIT Technology Review απέκτησε ιδιωτικές φωτογραφίες από εσωτερικά σπιτιών και προσωπικές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από χαμηλές γωνίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν από μια έκδοση της σειράς Roomba J7 της iRobot.

Η iRobot, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς προμηθευτές ρομποτικών σκουπών στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από τις συσκευές της το 2020 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων. Στη συνέχεια στάλθηκαν στην Scale AI, η οποία τις χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η οποία, τελικά, βοηθά την iRobot να βελτιώσει τα προϊόντα της αναγνωρίζοντας περισσότερα αντικείμενα και εμπόδια.

Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι εργαζόμενοι της Scale AI δεν τήρησαν τις συμφωνίες απορρήτου και μοιράστηκαν τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις ηλεκτρικές σκούπες σε ιδιωτικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Εμπνευσμένη από την τεχνική υποκλοπής, η οποία χρησιμοποιείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, η έρευνα του 2020 που διεξήχθη από επιστήμονες πληροφορικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMD), μετέτρεψε τα συστήματα πλοήγησης των ρομποτικών σκουπών σε μικρόφωνα λέιζερ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να καταγράψει τις αλλαγές στις δονήσεις που παράγονται ως απόκριση στα κύματα πίεσης που δημιουργούνται. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, τελικά, να μετατραπούν έτσι ώστε να μπορεί να ακουστεί μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Αν, τώρα, θέλετε μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, εξετάστε τις συσκευές που βασίζονται σε αδρανειακές μετρήσεις συνδυάζοντας γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα. Ο λόγος είναι απλός: αυτές οι συσκευές δε χρειάζονται κάμερες, λέιζερ ή χαρτογράφηση για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι κινούνται λιγότερο αποτελεσματικά από τις αντίστοιχες συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ενδέχεται να διέρχονται επανειλημμένα από τις ίδιες περιοχές του σπιτιού σας. 

Διαβάστε επίσης Πυρκαγιές στη Χαβάη: Θεωρίες συνομωσίας για ενεργειακά όπλα γίνονται viral

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis