Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Meta, Twitter και Instagram καταργούν τα ψεύτικα προφίλ που έκαναν φιλοδυτική προπαγάνδα

twitter
 clock 12:25 | 25/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το Facebook, το Instagram και το Twitter διέκοψαν τις επιχειρήσεις μυστικής επιρροής υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να διαμορφώσουν γνώμη στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Διαδικτύου.

Δεκάδες ψεύτικοι λογαριασμοί προώθησαν φιλοδυτικές αφηγήσεις, ενώ προσπαθούσαν να δυσφημήσουν χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν σε μια σχεδόν πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Graphika Inc και το Stanford Internet Observatory (SIO).

Η πιο ενεργή εκστρατεία στόχευε ρωσόφωνους χρήστες του Διαδικτύου στην Κεντρική Ασία, με μεγάλο μέρος της δραστηριότητας να επικεντρώνεται στην κριτική της Ρωσίας για θανάτους αμάχων και άλλες φρικαλεότητες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία , σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτές οι αναρτήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τους λαούς τους, παρουσιάζοντας την Ουάσιγκτον ως έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο που θα περιόριζε την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία», ανέφερε η έκθεση. «Άλλα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος εγγυητής της κυριαρχίας της Κεντρικής Ασίας έναντι της Ρωσίας, αναφέροντας συχνά τον πόλεμο στην Ουκρανία ως απόδειξη των «αυτοκρατορικών» φιλοδοξιών του Κρεμλίνου».

Η εκστρατεία για την Κεντρική Ασία, που αποτελείται από 12 λογαριασμούς Twitter, 25 προφίλ και σελίδες στο Facebook και 10 λογαριασμούς Instagram, διέδωσε επίσης αρνητικά μηνύματα σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα στη Σιντζιάνγκ, όπου ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι εθνοτικών μειονοτήτων χωρίς δίκη. «Αυτοί οι λογαριασμοί – ένα ψεύτικο πρόσωπο και ένα ψευδές μέσο ενημέρωσης – επικεντρώθηκαν κυρίως στη γενοκτονία των Ουιγούρων και των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» στο Xinjiang», ανέφερε η έκθεση.

«Οι αναρτήσεις περιέγραφαν υποτιθέμενη εμπορία οργάνων, καταναγκαστική εργασία, σεξουαλικά εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων γυναικών και ύποπτες εξαφανίσεις εθνοτικών μουσουλμάνων στο Xinjiang. Τα περιουσιακά στοιχεία δημοσιεύονταν επίσης για την κακή μεταχείριση των γυναικών στη χώρα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και συχνά πλαισίωσαν αυτές τις ιστορίες γύρω από ειδήσεις σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία».

Άλλα δίκτυα προσπάθησαν να ασκήσουν επιρροή στο Ιράν, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί μοιράζονταν ειδησεογραφικά άρθρα από μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Voice of America και του Radio Free Europe, και συνδέσμους σε ιστότοπους που διαχειρίζονται ο αμερικανικός στρατός. Η Graphika και η SIO δεν απέδωσαν τις επιχειρήσεις σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή οργανισμό, αλλά η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta και το Twitter ανέφεραν ότι οι «υποτιθέμενες» ή γνωστές χώρες προέλευσης για τη δραστηριότητα ήταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Όσοι ταξιδέψουν στον Άρη, διατρέχουν ένα σοβαρό κίνδυνο

Twitter: Προχωρά σε εσωτερικές αλλαγές μετά τις κατηγορίες πρωην υπαλλήλου της για θέματα ασφάλειας

Google: Χρησιμοποιεί ρομποτικούς σερβιτόρους για τα γραφεία της (φωτο - βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis