Τεχνολογία

Με τις ευλογίες του... ιερέα - ρομπότ!

ρομπότ 2

Και πάλι στο προσκήνιο, η Βιτεμβέργη. Όπως και πριν από 500 χρόνια. Τότε, ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε στην πύλη μιας εκκλησίας εκεί, τις περίφημες 95 «Θέσεις» του, ζητώντας δραστική μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Το γεγονός πυροδότησε τη Μεταρρύθμιση, ως αντίδραση ακολούθησε η Αντιμεταρρύθμιση, για δεκαετίες στρατιές των μεν και των δε αιματοκυλούσαν την ευρωπαϊκή ήπειρο, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το Σχίσμα μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρομένων.

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 500 χρόνια, μια ομάδα από την Προτεσταντική Εκκλησία της Έσσης και του Νασάου, με επικεφαλής τον κληρικό Στέφαν Κρεμπς, κατασκεύασε έναν ιερέα-ρομπότ, που ακούει στο όνομα BlessU-2 (σα να λέμε «Την ευλογία μου (να έχετε) κι εσείς, επίσης»).

«Θέλαμε να εξετάσει ο κόσμος κατά πόσον είναι δυνατόν να τον ευλογήσει μια μηχανή, ή χρειάζεται ένας άνθρωπος» δήλωσε ο Κρεμπς.

Ο ιερέας-ρομπότ διαθέτει οθόνη αφής, κεφάλι και δυο χέρια. Εδώ και κάποιες μέρες δίνει την ευλογία του στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή πολωνικά, αναλόγως την επιλογή αυτού που επιθυμεί να ευλογηθεί. Ο οποίος, επιπροσθέτως, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ γυναικείας και ανδρικής φωνής. 

Ο ιερέας-ρομπότ υψώνει τα χέρια του (σ.σ. προς τον Ύψιστο), αναβοσβήνουν τα φωτάκια του, απαγγέλει μια ρήση από τη Βίβλο και λέει: «Ο Θεός σε ευλογεί και σε προστατεύει». 

Αν του ζητηθεί, προσφέρει και εκτύπωση των όσων είπε. Είναι προφανές ότι, επειδή βρισκόμαστε στη Γερμανία που προνοεί σχεδόν σε ό,τι έχει να κάνει με μηχανές, υπάρχει «αντίγραφο ασφαλείας», σε περίπτωση βλάβης.

«Η όλη ιδέα είναι να προκαλέσουμε δημόσιο διάλογο» εξήγησε ο Κρεμπς. «Ο κόσμος απ' το δρόμο δείχνει περιέργεια, ενδιαφέρον, διασκεδάζει. Μέσα στην εκκλησία, όμως, ο κόσμος νομίζει ότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους πάστορες με μηχανές» προσέθεσε. 

Για τον Κρεμπς, ένα ρομπότ ποτέ δεν μπορεί να προσφέρει ό,τι προσφέρει ο ιερωμένος στον πιστό: «Δεν θέλουμε να ρομποτοποιήσουμε τη δουλειά μας στην εκκλησία, αλλά θέλουμε να δούμε κατά πόσον μπορούμε να δώσουμε θεολογική προοπτική σε μια μηχανή».

Πάντως, το ρομπότ BlessU-2 δεν είναι το πρώτο ρομπότ που εισέβαλε στον κόσμο των πιστών. Πέρυσι, βουδιστικός ναός στην περιφέρεια του Πεκίνου παρουσίασε έναν μοναχό-ρομπότ που ψέλνει βουδιστικά μάντρας και εξηγεί τις βασικές θέσεις του βουδισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχνολογία

Ένα νέο τσιπάκι με... φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

τσιπάκι με φτερά

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Κίνα, Ν. Κορέα, Βρετανία) σμίκρυναν έναν ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή (τσιπάκι) στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και επιπλέον του πρόσθεσαν φτερά, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα πτήσης και δημιουργώντας το μικρότερο ιπτάμενο ανθρώπινο κατασκεύασμα μέχρι σήμερα.

Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Τζον Ρότζερς του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πιστεύουν ότι μελλοντικά τέτοιες συσκευές (microfliers) θα χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η μέτρηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος, η ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα, οι παρατηρήσεις κινήσεων ανθρώπων στο έδαφος κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ που δεν διαθέτει μηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι. Άλλωστε, οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τον αεροδυναμικό τρόπο που οι σπόροι ορισμένων ειδικά φυτών διαχέονται από τον άνεμο σε μακρινές αποστάσεις.

Το ιπτάμενο τσιπάκι -που προορίζεται να πετάει μαζί με άλλα σε σμήνος ώστε να σχηματίζει ένα μεγάλο δίκτυο- έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνεται από ψηλά (π.χ. από αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ψηλό κτίριο) και μετά να πετάει περιστροφικά αργά προς τα κάτω, αλληλεπιδρώντας με τα ρεύματα του αέρα. Μπορεί να εφοδιαστεί με αισθητήρες, πηγές ενέργειας, ενσωματωμένη μνήμη και κεραίες ασύρματης επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνει μετρήσεις, να αποθηκεύει και να στέλνει δεδομένα. Ακόμη, είναι φτιαγμένο από βιοδασπώμενα στη φύση υλικά, προκειμένου να μη δημιουργεί ηλεκτρονικά απόβλητα, όταν πια βγει εκτός λειτουργίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Instagram: Η νέα λειτουργία του που θα μας πάει παντού

Social media: Νέα αύξηση σε δολοφονίες, επιθέσεις και συλλήψεις σε χρήστες λόγω αναρτήσεων τους

Ρομποτικός σεφ ψήνει το κοτόπουλο με λέιζερ (βίντεο)

ESPA BANNER