Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Σε συναγερμό διαρκείας - Αύξηση 42% στις επιθέσεις

Image
Επιτήδειος προσποιείται τον ορθοπεδικό και ζητάει χρήματα
 clock 19:09 | 07/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Εδώ και 2 χρόνια μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί σε γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής αποτελούν στόχο συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων. Θα ήταν φυσικά ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας από την Check Point Research, περιορίζονται στη γειτονική ήπειρο.

Οι επιθέσεις με e-mail «μαϊμού» και λογισμικά που παγιδεύουν ή «τραβάνε» ευαίσθητα δεδομένα, έχουν λάβει τη μορφή επιδημίας σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση γύρω στο 42% στις επιθέσεις που στόχο έχουν την ομηρεία των θυμάτων και την καταβολή λύτρων.

Όσο για τις επιθέσεις για την εξαπάτηση και υφαρπαγή κωδικών τραπεζικών λογαριασμών, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκτιμά γύρω στα 175 εκατ ευρώ την ετήσια λεία για τα κυκλώματα που έχουν πάρει "ειδίκευση" στις ηλεκτρονικές απάτες.

Phishing e- mails 

Ένας τρόπος εξαπάτησης που χρησιμοποιείται ευρέως είναι μέσω email.  Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται από τους επίδοξους απατεώνες ένα email όπου προσποιούνται ότι ο αποστολέας είναι η τράπεζα του παραλήπτη και αναφέρουν ότι: 

έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός ή η κάρτα του αποδέκτη 

«έχει παρατηρηθεί κάποια ύποπτη δραστηριότητα'» στον λογαριασμό ή την κάρτα του. 

Τι καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο; 

Στοχεύουν να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες, κωδικούς e-banking, κωδικούς μίας χρήσης (OTP) και στοιχεία καρτών. 

Συνήθως χρησιμοποιούν ορολογία του κατεπείγοντος και το πρόσχημα ότι η κάρτα ή ο λογαριασμός του παραλήπτη έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί προσωρινά, προτρέποντας έτσι τον αποδέκτη να μεταβεί σε κάποια ιστοσελίδα ή να κατεβάσει κάποιο αρχείο και να ακολουθήσει τις υποτιθέμενες οδηγίες. 

Voice Phishing (Vishing) 

Ένας άλλος τρόπος είναι το voice phishing. Η εξαπάτηση αυτή γίνεται από τους επίδοξους απατεώνες μέσω τηλεφώνου. 

Με πρόσχημα ότι υπάρχει κάποια βλάβη στο λογισμικό του υπολογιστή ζητούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτόν. Έτσι, καταφέρνουν να αποσπάσουν κωδικούς και να μεταφέρουν χρήματα από τον λογαριασμό του κατόχου. 

SMS Phishing (Smishing) 

Τα SMS αποτελούν έναν εξίσου συνηθισμένο τρόπο εξαπάτησης, στα οποία οι επίδοξοι απατεώνες ζητάνε από τον παραλήπτη να μεταβεί σε κάποιον σύνδεσμο ή να καλέσει για να ενεργοποιήσει ή να επαληθεύσει τα στοιχεία του λογαριασμού του. 

Ο σύνδεσμος που φροντίζουν να συμπεριλαμβάνουν, οδηγεί σε κάποια ψεύτικη σελίδα και ο αριθμός τηλεφώνου στον απατεώνα που θα ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τη νόμιμη επιχείρηση. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι απατεώνες προτρέπουν τους αποδέκτες να ακολουθήσουν αμέσως τις οδηγίες που υπάρχουν στον σύνδεσμο που τους έχει σταλεί ώστε να λυθεί το πρόβλημά τους. 

Αγγελίες στο διαδίκτυο 

Τελευταία, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις απάτες μέσω online αγγελιών όπως ενοικίαση κατοικιών, online αγγελίες για αγορά ή πώληση.  

Ο κάτοχος της αγγελίας δέχεται ένα τηλεφώνημα από υποτιθέμενο ενδιαφερόμενο που στη συνέχεια του ζητά προσωπικούς κωδικούς e-banking ή αριθμούς της κάρτας του για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Έτσι υποκλέπτει τα στοιχεία και έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό ή στις κάρτες του κατόχου, πραγματοποιώντας συναλλαγές. 

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας

Άκης Τσοχατζόπουλος: Συγκλονιστικό βίντεο λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του

Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά ορειβάτη που τραυματίστηκε

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis