Τεχνολογία

Το Facebook oμολογεί: Μυστικές υπηρεσίες το χρησιμοποιούν για παραπληροφόρηση

facebook

Το Facebook γνωστοποίησε σε ανακοίνωση του ότι διάφορα κράτη χρησιμοποιούν την δημοφιλή πλατφόρμα προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Αυτό συνέβη, μεταξύ άλλων, και κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και της Γαλλίας αλλά η εταιρεία υπόσχεται πως θα κάνει τα πάντα για να εξαλείψει αυτές τις «επιχειρήσεις πληροφοριών».

Η διεύθυνση ασφάλειας της εταιρείας δημοσίευσε ένα έγγραφο την Πέμπτη το απόγευμα, στο οποίο αναφερόντουσαν οι λεπτομερείς και πανούργες τεχνικές που τα κράτη και άλλες οργανώσεις χρησιμοποιούν ούτως ώστε να προωθήσουν αποπλανητικές πληροφορίες και ψεύδη, για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, το έγγραφο υπογραμμίζει πως αυτές οι προσπάθειες φαίνεται μάλιστα να είναι χρηματοδοτημένες από συγκεκριμένους ανθρώπους. Η εταιρεία αναφέρει πως αυτού του είδους η παραπληροφόρηση δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τις «ψεύτικες ειδήσεις», για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα.

Ο πρώτος και απλούστερος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται το Facebook από αυτούς τους φορείς για τα δικά τους συμφέροντα, είναι η εξάπλωση του περιεχομένου που τους αφορά.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η συλλογή πληροφοριών για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα, και ο τρίτος είναι η δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών με στόχο την ενίσχυση μιας συγκεκριμένης πολιτικής θέσης και την αμφισβήτηση της εγκυρότητας και ακεραιότητας αντίπαλων θέσεων.

«Πρέπει να διευρύνουμε τις παροχές ασφαλείας μας πέρα από την ανίχνευση συνηθισμένων καταχρηστικών συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα το hacking λογαριασμών, το spam, οι οικονομικές απάτες αλλά και τα κακόβουλα λογισμικά. Ήρθε η ώρα να συμπεριλάβουμε και τις πιο ύπουλες και διακριτικές μορφές κατάχρησης της πλατφόρμας μας, οι οποίες πολύ συχνά επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τον διάλογο και να εξαπατήσουν ανθρώπους» είπε η εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Το Facebook πριν τις γαλλικές εκλογές διέκοψε την λειτουργία 30.000 λογαριασμών, σε μια προσπάθεια να καταστείλει το σύστημα παραπληροφόρησης. Η εταιρεία δήλωσε πως η μεγαλύτερη της προτεραιότητα είναι αρχικά να αφαιρέσει ύποπτους λογαριασμούς, οι οποίοι ανεβάζουν μεγάλο αριθμό αναρτήσεων και έχουν μεγάλο κοινό.

Η εταιρεία συνέχισε τις αποκαλύψεις της λέγοντας πως μπόρεσε να διακρίνει «διάφορες καταστάσεις» που λειτουργούσαν ενεργά και στις αμερικάνικες εκλογές.

Εντόπισαν διάφορους «κακόβουλους ηθοποιούς» που χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά μέσα για να μοιραστούν πληροφορίες που ήταν κλεμμένες από άλλες πηγές, ενώ είχαν «την πρόθεση να βλάψουν την φήμη συγκεκριμένων πολιτικών στόχων».

Αυτή η τεχνική όμως δεν σταματάει εκεί. Οι ίδιοι άνθρωποι φτιάχνουν ολόκληρες διαδικτυακές ιστοσελίδες, προκειμένου να υποστηρίξουν τα λεγόμενα τους, και έτσι παροτρύνουν τους διαδικτυακούς τους φίλους να διαβάσουν και οι ίδιοι την «αλήθεια».

Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα κακόβουλων ηθοποιών δημιουργούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να διογκώσει αφηγήσεις και θέματα που σχετιζόντουσαν με αυτές τις κλεμμένες πληροφορίες.

Η εταιρεία δεν διασαφήνισε σε ποιες κλεμμένες πληροφορίες αναφερόταν ακριβώς, αλλά γνωρίζουμε πως δεκάδες χιλιάδες email χακαρίστηκαν κατά την διάρκεια της πολιτικής καμπάνιας της Κλίντον.

Επιπλέον, το Facebook δεν απέδωσε αυτές τις χειραγωγήσεις σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος, παρότι δήλωσε ότι τα ευρήματα της εταιρείας τους «δεν βρίσκονται σε αντίθεση» με τα ευρήματα που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο ο Αμερικάνος Διευθυντής Εθνικής Νοημοσύνης και που έκανε λόγο για εμπλοκή των Ρώσων στις Αμερικάνικες εκλογές.

Η εταιρεία υποσχέθηκε πως θα παρακολουθήσει στενά όλες τις προσπάθειες χειραγώγησης που λαμβάνουν χώρα στην πλατφόρμα και πως θα αναπτύξει νέους τρόπους αναγνώρισης ψεύτικων λογαριασμών.

«Αναγνωρίζουμε πως στο σημερινό περιβάλλον πληροφοριών και επικοινωνίας, τα κοινωνικά μέσα κατέχουν καταλυτικό ρόλο – όχι μόνο σε στιγμές σημαντικών γεγονότων όπως οι εκλογές, αλλά και στην καθημερινή ανάγκη για έκφραση». 

Τεχνολογία

Προσοχή: Σύνδεσμος - απάτη κυκλοφορεί στα social media

γυναίκα κινητό τηλέφωνο

Καταγγελίες για περιπτώσεις αλίευσης των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (user name - password), με πρόσχημα την ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησής τους (verify account - bluetick), δέχεται το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δράστες, όπως αναφέρει η ΔΔΗΕ, αποστέλλουν άμεσο μήνυμα, κυρίως σε λογαριασμούς με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, στο οποίο αναφέρουν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού (verify account) πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο που τους υποδεικνύεται.

Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό (phishing pages), το οποίο επιτρέπει στους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Στη συνέχεια, οι δράστες αποστέλλουν εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες προκειμένου να ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του. Επισημαίνεται ότι τα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

 

Η ΔΔΗΕ συμβουλεύει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου τα εξής:

- Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.

- Να μην απαντούν στα μηνύματα.

- Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Παράλληλα, η ΔΔΗΕ συστήνει:

- Οι εταιρείες που παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν την επαλήθευση στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς με την αποστολή μηνυμάτων.

- Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, πρέπει απαραίτητα να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.

- Χρησιμοποιήστε ένα νέο e-mail αποκλειστικά για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Μην ανοίγετε συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση της αξιοπιστίας τους.

- Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης ή αλίευσης των προσωπικών σας δεδομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ: Αυτοί είναι οι οριστικοί πίνακες επιλογής βρεφών και νηπίων

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με προορισμό το Ηράκλειο