Τεχνολογία

Διαδίκτυο: Έκρηξη της χρήσης εν μέσω πανδημίας

βιντεοκλήση

Έκρηξη της χρήσης του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε η αυξημένη ανάγκη για ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι. Με ορισμένες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις τα νοικοκυριά υιοθέτησαν μια σειρά υπηρεσιών για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των επιμέρους εγκλεισμών και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Ernst & Young (EY) με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το ψηφιακό σπίτι».

Οι βιντεοκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης και ο ρυθμός υιοθέτησής τους έχει αυξηθεί κατά 25%, κατά 20% οι ιντερνετικές υπηρεσίες υγείας και κατά 18% η τηλεκπαίδευση. Ταυτόχρονα, σε όλες τις αγορές το 44% των πολιτών δηλώνει ότι οι ανάγκες για σύνδεση στο Διαδίκτυο έχουν ενισχυθεί. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται και από εντονότερες ανησυχίες για το πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής, ασκώντας πιέσεις στους παρόχους να ακολουθήσουν μια νέα προσέγγιση.

Σύμφωνα με την EY, το 41% των πολιτών ανησυχεί περισσότερο σήμερα για τον αντίκτυπο του Διαδικτύου στην ποιότητα ζωής, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Επιπλέον, το 39% είναι πολύ προσεκτικό στη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά, η ηλικιακή ομάδα 18-34 ανησυχεί περισσότερο για τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (43%) απ’ ό,τι τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω (36%).

Επιπροσθέτως, πολλοί πολίτες βιώνουν σήμερα ψηφιακή κόπωση, σύμφωνα με την έρευνα. Το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναζητεί χρόνο αποσύνδεσης από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές. Συν τοις άλλοις, ένα 25% τονίζει πως θέλει να περιορίσει τις ώρες που δαπανά στις πλατφόρμες με ροή περιεχομένου. Παράλληλα, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα της ΕΥ, το 43% πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα υπερβολικά πολλά πακέτα συνδεσιμότητας και περιεχομένου.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) ανησυχεί πολύ για το επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ενώ σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (49%) υποστηρίζουν ότι απαιτείται πιο αυστηρός έλεγχος και ρύθμιση του Διαδικτύου. Το 35% είναι, επίσης, επιφυλακτικό σχετικά με τη χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, χωρίς να δίνει βάρος στις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις με αφορμή την πανδημία οι άνθρωποι θέλησαν να αυξήσουν τις συναφείς με τη σύνδεση στο Ιντερνετ δαπάνες. Το 25% θεωρεί πως η πανδημία κατέστησε τώρα πιο δελεαστική την αναβάθμιση σε δίκτυο 5ης γενιάς, ενώ το 20% δηλώνει πλέον πιο πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω χρήματα για να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο ιδιαίτερα υψηλής ευκρίνειας.

 

Διαβάστε επίσης:

33χρονη εξέδιδε ανήλικη - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες

Κλιματική αλλαγή: «Καμίνι» η Μεσόγειος - Θέμα χρόνου καύσωνες και στις Άλπεις

Gossip - LifeStyle

Πετράκος: «Από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κορωνοϊός, ούτε ο Τιτανικός...»

Γρηγόρης Πετράκος

Ο Γρηγόρης Πετράκος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Πρωινό και για ακόμα μία φορά είπε την άποψή του για τον κορωνοϊό.

«Εγώ δεν έκανα ποτέ τον επιστήμονα. Έκανα τον δημοσιογράφο. Έπαθα μια συμφόρηση με αυτά που έβλεπα το πρώτο εξάμηνο. Άρχισα να ψάχνω πάρα πολύ. Έβλεπα συνεντεύξεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Κάτι δεν μου κολλούσε εσωτερικά. Όταν άρχισα να βλέπω δεκάδες ξένους επιστήμονες να λένε άλλα πράγματα, είπα πως αυτό που λένε αυτοί εμένα μου κολλούσε περισσότερο από αυτό που ακούω από το επίσημο αφήγημα. Όταν μάζεψα πολλές τέτοιες γνώμες, άρχισα να τις δημοσιεύω. Όχι δικές μου, των επιστημόνων.

Εγώ δεν το χρειάζομαι το εμβόλιο. Μου το έχουν πει τρεις καθηγητές πανεπιστημίου. Επειδή έχω τον ψευδάργυρο και την D3 στα 80, εμένα μου έχει πει καθηγητής πανεπιστημίου ότι από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κοροναϊός, ούτε ο τιτανικός. Αυτά είναι πράγματα γνωστά στην ιατρική. Εγώ δεν προσπαθώ να παρασύρω κάποιον άλλο. Αυτή είναι προσωπική μου επιλογή. Εγώ δεν έχω αρρωστήσει ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν παίρνω φάρμακα. Κάνω μια άλλη ζωή. Εγώ έκανα τον δημοσιογράφο, γιατί στα δελτία δεν είδα να τον κάνει κάποιος άλλος. Αρνούμαι τον όρο αντιεμβολιαστής και αρνητής. Δεν αρνούμαι τον ιό, αρνούμαι τη σοβαρότητα και τα μέτρα. Έχω κάνει όλα τα εμβόλια. Θέλω το εμβόλιο να είναι ασφαλής και να έχω την επιλογή. Παλεύω για τα δικαιώματα…

Εγώ δεν καταφέρθηκα προσωπικά κατά του Πάνου Κιάμου, αλλά της συγκεκριμένης απόφασής του, που έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που ζούμε τώρα. Τότε τα μαγαζιά είχαν την επιλογή. Η μομφή δεν ήταν στο ότι εργάστηκε, αλλά ότι επέλεξε να εργαστεί με τον διαχωρισμό. Δεν του τον είχαν επιβάλλει ακόμη. Μετά από μια εβδομάδα η κυβέρνηση το πήρε πίσω» είπε ο τραγουδιστής.

ESPA BANNER