Τεχνολογία

Αυστηρότερο πλαίσιο στην Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη

τεχνητή νοημοσύνη

H Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρότερους και πιο δεσμευτικούς κανόνες για τις βιομηχανίες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να διασφαλίσει πως η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Σχετικές προτάσεις που αφορούν τους «τομείς υψηλού κινδύνου», όπως αυτοί της υγείας και των μεταφορών, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο σύμφωνα με «λευκή βίβλο» που διέρρευσε στο Bloomberg. Η τελική εκδοχή του σχετικού εγγράφου πρόκειται όμως να τροποποιηθεί έως τότε.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η εν λόγω «λευκή βίβλος» εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για να φτάσει και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο υπερδυνάμεις που έχουν προχωρήσει θεαματικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιδιώκει, πάντως, να διασφαλίσει ότι η πρόοδος στην προηγμένη τεχνολογία θα συνάδει και θα προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες, μεταξύ των οποίων τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς οι επικριτές των ρυθμίσεων υποστηρίζουν πως η επιβολή αυστηρών κανόνων, όπως είναι οι κανόνες της Ε.Ε., θα ανακόψουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αξιωματούχοι της Ε.Ε., όμως, επιμένουν πως αν εναρμονισθούν οι σχετικοί κανόνες στην περιοχή θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ενδέχεται να απαγορεύσει για πολλά χρόνια τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η τεχνολογία. 

Έντυπη

Τεχνολογία

Το ρομπότ-νοσηλευτής «Τόμι» σε ιταλικό νοσοκομείο, στη μάχη κατά του κορωνοϊού

ρομπότ τόμι ιταλία

Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπου τα ρομπότ κλήθηκαν να πάνε εκεί όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν, τώρα επιστρατεύθηκαν και στην πανδημία του κορονοϊού, δίνοντας χείρα βοηθείας στους γιατρούς και νοσηλευτές των ιταλικών νοσοκομείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έναν αόρατο φονικό εχθρό, ανάλογο της ραδιενέργειας.

Το ρομπότ «Τόμι» είναι ένα από τα έξι που έχουν πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο Circolo της πόλης Βαρέζε στη Λομβαρδία, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας Covid-19 στην Ιταλία. Ο «Τόμι» δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα ή γάντια, ούτε να ανησυχεί μήπως κολλήσει και αυτός τον ιό.

«Είναι σαν να έχεις άλλον ένα νοσηλευτή, αλλά χωρίς προβλήματα σχετικά με μία πιθανή λοίμωξη», ανέφερε ο δρ Φρανσέσκο Ντεντάλι, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Πρέπει να εξηγήσεις στον ασθενή τον χρόνο και τη λειτουργία του ρομπότ. Η πρώτη αντίδραση δεν είναι θετική, ιδίως από τους ηλικιωμένους, αλλά μετά χαίρονται», πρόσθεσε.

Τα ρομπότ σε μέγεθος παιδιού διαθέτουν μικρές ρόδες για να κινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο και να παρακολουθούν διάφορες ενδείξεις από τα ιατρικά μηχανήματα, μεταφέροντας τις πληροφορίες στο ιατρικό προσωπικό. Αυτό επιτρέπει στους πνιγμένους από τη δουλειά και το άγχος γιατρούς να προσέχουν ασθενείς σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Επιπλέον, τα ρομπότ έχουν οθόνες αφής στη θέση του προσώπου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να στέλνουν μηνύματα στους γιατρούς, αν χρειάζονται κάτι. Το σημαντικότερο είναι ότι ο «Τόμι» (είναι το όνομα του γιού ενός νοσοκομειακού γιατρού) και η παρέα του επιτρέπουν στο υγειονομικό προσωπικό να περιορίζει τις άμεσες επαφές με τους ασθενείς, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση πολύτιμων αναλώσιμων (μάσκες, γάντια κ.ά.) όσο και τον κίνδυνο να κολλήσουν οι ίδιοι τον ιό και να τεθούν εκτός μάχης. Περισσότερα από 4.000 μέλη του προσωπικού των ιταλικών νοσοκομείων έχουν μολυνθεί από τον ιό και 66 γιατροί έχουν πεθάνει.

Και βέβαια ένα ρομπότ δεν κουράζεται, όπως ένας γιατρός ή νοσηλευτής. Χρειάζεται, απλώς, μία φόρτιση των μπαταριών του και επιστρέφει στην πρώτη γραμμή άφοβα.