Τεχνολογία

Αυστηρότερο πλαίσιο στην Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη

τεχνητή νοημοσύνη

H Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρότερους και πιο δεσμευτικούς κανόνες για τις βιομηχανίες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να διασφαλίσει πως η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Σχετικές προτάσεις που αφορούν τους «τομείς υψηλού κινδύνου», όπως αυτοί της υγείας και των μεταφορών, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο σύμφωνα με «λευκή βίβλο» που διέρρευσε στο Bloomberg. Η τελική εκδοχή του σχετικού εγγράφου πρόκειται όμως να τροποποιηθεί έως τότε.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η εν λόγω «λευκή βίβλος» εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για να φτάσει και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο υπερδυνάμεις που έχουν προχωρήσει θεαματικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιδιώκει, πάντως, να διασφαλίσει ότι η πρόοδος στην προηγμένη τεχνολογία θα συνάδει και θα προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες, μεταξύ των οποίων τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς οι επικριτές των ρυθμίσεων υποστηρίζουν πως η επιβολή αυστηρών κανόνων, όπως είναι οι κανόνες της Ε.Ε., θα ανακόψουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αξιωματούχοι της Ε.Ε., όμως, επιμένουν πως αν εναρμονισθούν οι σχετικοί κανόνες στην περιοχή θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ενδέχεται να απαγορεύσει για πολλά χρόνια τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η τεχνολογία. 

Έντυπη

Τεχνολογία

Ο κορωνοϊός… «κόλλησε» την Apple - Η ανακοίνωση για τα iphones

apple.jpg

Ο κορωνοϊός έχει συνέπειες για τα έσοδα της Apple, που θα είναι κατώτερα του αναμενόμενου το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones, προειδοποίησε η αμερικανική εταιρεία, καθώς τόσο η ζήτηση (πωλήσεις) όσο και η προσφορά (παραγωγή) έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.

Η Apple είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Με τα περισσότερα καταστήματα στην Κίνα κλειστά ή ανοιχτά λίγες μόνο ώρες, οι πωλήσεις πολλών εταιρειών εκ των πραγμάτων εμφανίζουν μείωση, καθώς και οι πελάτες είναι λιγοστοί. Όλα τα κινεζικά καταστήματα της Apple αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστά, καθώς και πολλά που ανήκουν σε συνεργάτες της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταδιακά επιχειρεί να ανοίξει μερικά από αυτά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα ρίξει σημαντικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών συσκευών στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, ίσως και κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Κίνα συνεισφέρει το 15% των συνολικών εσόδων της Apple, οι μετοχές της οποίας κινήθηκαν πτωτικά στο χρηματιστήριο μετά την προειδοποίηση προς τους επενδυτές.