Τεχνολογία

Κόσμος

Η Google εντόπισε και αφαίρεσε την πλαστή εφαρμογή BatteryBot Pro

android-770x433.jpg

Στην αφαίρεση ενός κακόβουλου λογισμικού από το ηλεκτρονικό της κατάστημα προχώρησε η Google, το οποίο είχε την ιδιότητα να μεταμφιέζεται σε ένα δημοφιλές πρόγραμμα με σκοπό να εισχωρεί στο σύστημα της φορητής συσκευής κάποιου χρήστη χωρίς αυτός να το αντιληφθεί.

Το λογισμικό χρησιμοποιεί την εφαρμογή BatteryBot Pro, η οποία είναι μια νόμιμη εφαρμογή που παρακολουθεί το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει ένα smartphone. 

Με την εγκατάστασή της η εφαρμογή ήταν σε θέση να στέλνει γραπτά μηνύματα υψηλών χρεώσεων, ενώ αφαιρούσε τη δυνατότητα από τους χρήστες να τη διαγράψουν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC επικαλούμενο σχετική έκθεση της εταιρείας ασφαλείας Zscaler.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ότι ενδέχεται οι χρήστες που έχουν κατεβάσει αυτή την εφαρμογή να χρειαστεί να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τους.

«Η ύπαρξη κακόβουλων εφαρμογών στο κατάστημα Google Play δεν αποτελεί κάτι καινούριο», δήλωσε ο Ρικ Φέργκιουσον, αντιπρόεδρος της εταιρείας ασφαλείας Trend Micro.
 
«Το Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και για τον λόγο αυτόν αποτελεί μια ελκυστική βάση χρηστών για τους χάκερς», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Ωστόσο, οι εφαρμογές που δεν είναι δυνατό να διαγραφούν -όπως αυτή- εκμεταλλεύεται τους καταναλωτές που αποθηκεύουν την προσωπική τους ζωή σε ένα smartphone. Τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να ‘καθαρίσουμε' το κινητό μας από φόβο μην χάσουμε κάτι», δήλωσε ο Φέργκιουσον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πραγματική εφαρμογή BatteryBot Pro είναι μία εφαρμογή για smartphones που ενσωματώνουν το Android και δείχνει στον χρήστη λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής. Όπως πολλές εφαρμογές, το BatteryBot Pro ζητά, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, άδεια πρόσβασης στις λειτουργίες ενός smartphone τις οποίες χρειάζεται προκειμένου να «τρέξει».

Η πλαστή έκδοση της εφαρμογής ζητά πρόσβαση σε λειτουργίες πέραν των απαιτούμενων για την παρακολούθηση της μπαταρίας, όπως την άδεια για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, την εγκατάσταση άλλων εφαρμογών και τον εντοπισμό της τοποθεσίας του χρήστη. Επίσης, ζητά δικαιώματα διαχειριστή της συσκευής προκειμένου να μην επιτρέπει στον κάτοχο του κινητού να διαγράψει την εφαρμογή.

«Συνιστώ οι χρήστες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή να επισκεφτούν τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σαν ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Φέργκιουσον. «Αυτή η εφαρμογή στοχεύει ανθρώπους που δεν είναι οικείοι με την τεχνολογία και για τον λόγο αυτόν συνιστώ να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια».

Η Google επιβεβαίωσε πρόσφατα την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για φορητές συσκευές, το Android M, το οποίο θα παρέχει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα δικαιώματα που απαιτούνται από μία εφαρμογή. Η εταιρεία προχώρησε στην αφαίρεση του πλαστού BatteryBot Pro από το ηλεκτρονικό της κατάστημα μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα που είχε προκύψει.

«Έχουμε αφαιρέσει τις εφαρμογές από το Google Play που παραβιάζουν τις πολιτικές μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.
 

Κόσμος

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έξι μήνες ακόμη η παρακολούθηση των πλατφορμών για παραπληροφόρηση

κομισιόν ΕΕ

Την παράταση του προγράμματος παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό για άλλους έξι μήνες έως τον Ιούνιο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, γι' αυτό θέλουμε οι πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε ότι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί υπογράφοντες πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να παραδώσουν έναν ισχυρό Κώδικα, ο οποίος θα αλλάξει ξεκάθαρα το παιχνίδι για την προσαρμογή της ευθύνης των διαδικτυακών πλατφορμών διασφαλίζοντας έγκαιρα, επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην ΕΕ. «Ο χώρος ενημέρωσης δεν πρέπει να είναι μια 'Αγρια Δύση που εκθέτει τον πολίτη σε αδάμαστη ροή παραπληροφόρησης», τόνισε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το YouTube επέκτεινε την πολιτική ιατρικής παραπληροφόρησης για να συμπεριλάβει ισχυρισμούς για εμβόλια που έρχονται σε αντίθεση με τη συναίνεση των τοπικών υγειονομικών αρχών ή του ΠΟΥ. Το TikTok αύξησε τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών / hashtag που μπορούν να ενεργοποιήσουν ετικέτες και banner που σχετίζονται με την COVID-19 και τα εμβόλια. Το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του σχετικά με τις παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια. Το LinkedIn της Microsoft έχει διευρύνει τη συνεργασία με παράγοντες επιρροής στην Ευρώπη για τη διάδοση έγκυρων μηνυμάτων σχετικά με τον εμβολιασμό. Η Meta / Facebook έχει ενημερώσει τις πολιτικές της παγκοσμίως σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κατά της COVID-19, για παράδειγμα ψευδές περιεχόμενο που υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν υπάρχουν για παιδιά ή ότι είναι μη ασφαλή και μη ελεγμένα.

Πρόσφατα, 26 νέοι υποψήφιοι υπογράφοντες εντάχθηκαν στη διαδικασία σύνταξης για την ενίσχυση του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, η οποία αναμένεται πλέον έως τα τέλη Μαρτίου 2022. Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στους υπογράφοντες να συντάξουν ένα ισχυρό μέσο με λεπτομερείς δεσμεύσεις. Η Επιτροπή προτρέπει τα υπογράφοντα μέρη να πραγματοποιήσουν την αναθεώρηση ταχέως, τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το πρόγραμμα παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συστάσεις της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστών Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων (ERGA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποινική δίωξη στους «Ελληνες αυτόχθονες ιθαγενείς» για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Κορωνοϊός: Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι αρνητές και ...θεματοφύλακες του Συντάγματος

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους - Διατηρούνται ψηλά τα κρούσματα

ESPA BANNER