Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ( φρέσκο ή ξερό ) ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
- 2-3 κόκκοι κόλιανδρου
- 1 1/2 φλυτζ. τσαγιού φακές
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 φλυτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι-πιπέρι
- Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με τους κόκκους κόλιανδρου. Φροντίζουμε να ροδίσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να καούν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσο, τα καρότα και το αλατοπίπερο και σωτάρουμε 4-5 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το κύμινο και τον τριμμένο κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τις φακές και 5 φλυτζάνια του τσαγιού νερό μαζί με αλάτι και πιπέρι
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 40-45 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το μισό δυόσμο και το μισό μαϊντανό. Αν θέλουμε τη σούπα πιο αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό.
- Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τον υπόλοιπο μαϊντανό και το δυόσμο.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε πιάτου βάζουμε από μια κουταλιά γιαούρτι με μυρωδικά.