Κρήτη

Λασίθι

Στο Δήμο Ιεράπετρας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ

κεγκερογλου ιεραπετρα

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και  Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον επιστημονικό Δ/ντή ΙΣΤΑΜΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου, κ. Αντώνη Βγόντζα και τον Γραμματέα της Ν.Ε, κ. Μανώλη Στεφανάκη, επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμο Ιεράπετρας και την περιοχή των Μαλλών, όπου στις 19 Ιουλίου είχε εκδηλωθεί η καταστροφική πυρκαγιά.

κεγκερογλου ιεραπετρα

κεγκερογλου ιεραπετρα, by meropi

Κατά την επίσκεψη τους, πραγματοποιήθηκε αρχικά σύσκεψη με την Δημοτική Αρχή, παρουσία των αντιδημάρχων κ.Αργύρη Πανταζή, κ.Λουτσέτη Μανώλη και κ.Φραγκούλη Μανώλη, όπου ενημερώθηκαν  για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα αιτήματα του Δήμου.

κεγκερογλου ιεραπετρα

κεγκερογλου ιεραπετρα, by meropi

Συγκεκριμένα ζητούν:

1)Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και ιδιαίτερα στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.

2)την κήρυξη της περιοχής του δάσους που καταστράφηκε ως αναδασωτέα

3)έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ενόψει του χειμώνα και

4)Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των ιδιωτών, αγροτών, γεωργών και κτηνοτρόφων.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την τοπική κοινότητα Μαλλών, όπου ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ.Τσακιράκης Γιώργος μαζί με το μέλος, κ.Αρχοντουλάκη Χαράλαμπο ενημέρωσαν αναλυτικά το κλιμάκιο για τα στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης που καταστράφηκαν καθώς και για τα σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης, την αποκατάσταση των οποίων θέτουν ως προτεραιότητα προκειμένου να διασωθούν οι λίγες εναπομείναντες καλλιέργειες.

Τέλος, επέστρεψαν στο Δημαρχείο, όπου ενημερώθηκαν και από τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, δηλαδή κ.Γ.Προϊστάκη και κ. Μ. Βιαννιτάκη, για τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς(ζημιές σε υποδομές, κλπ) αλλά και για ευρύτερα θέματα ύδρευσης και άρδευσης.
 

Κρήτη

Πλειστηριασμοί στην Κρήτη: Στο "σφυρί" τουριστικά ακίνητα και πατρικές κατοικίες

πλειστηριασμος

Επέστρεψε από τις 14 Μάη ο “εφιάλτης” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην Κρήτη, καθώς “στο σφυρί” βγαίνουν πλέον κάθε Τετάρτη μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, μια εκ των τεσσάρων πιστοποιημένων συμβολαιογράφων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, Ελένη Παπαδάκη.

Το προηγούμενο διάστημα, ελέω της πανδημικής κρίσης, η διενέργειά τους είχε “παγώσει”, ωστόσο, τώρα η διαδικασία επανεκκινεί και τα επενδυτικά ακίνητα που βγαίνουν σε δημοπρασία αφορούν στον τομέα που επλήγη οικονομικά με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα: τον τουριστικό.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η κ Παπαδάκη, αύριο Τετάρτη 19 Μάη, για 158 ακίνητα, επαγγελματικοί χώροι και ξενοδοχειακές μονάδες, από το ανατολικό άκρο της Κρήτης έως και τη … Γαύδο, θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών για την κατακύρωση τους, με απλούστερα λόγια θα αλλάξουν χέρια… (Σημειώνεται ότι πανελλαδικά αύριο, οι ιδιοκτησίες προς δημοπρασία ξεπερνούν τις 4.000).

Για την επόμενη Τετάρτη 26 Μάη, μόνο για το νησί μας, έχουν προγραμματιστεί άλλοι 127 πλειστηριασμοί.

Όπως σχολίασε η κ Παπαδάκη, πρόκειται ακόμη και για μικρές ιδιοκτησίες, πατρικά σπίτια σε χωριά που οι ιδιοκτήτες τους προ covid τα είχαν ανακαινίσει και μέσω της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, εξασφάλιζαν ένα μικρό εισόδημα. Η ανατροπή αυτού του σχεδιασμού εξαιτίας του κορωνοϊού, τους έχει αφήσει έκθετους στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα τώρα να τα χάνουν.

Από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ένα εντονότερο κύμα πλειστηριασμών που θα αφορά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία αναμένεται να επιβραδυνθεί εξαιτίας κάποιων νέων προθεσμιών, αλλά και αξιοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Προστασία α΄κατοικίας έως τις 31 Μάη

Ο κλοιός των πλειστηριασμών θα σφίξει ακόμη περισσότερο για συμπολίτες μας καθώς μετά την 31η Μαΐου, δε θα προστατεύεται πλέον η πρώτη κατοικία, κάτι που γίνεται ακόμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως ανέφερε, η κ Παπαδάκη δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη το πλαίσιο που θα ισχύσει μετά την 1 Ιουνίου, οι ειδικές συνθήκες εξαίρεσης ή τα περιθώρια διατήρησης των ιδιοκτησιών.

Με αφορμή τους πλειστηριασμούς αλλά και τις περιπτώσεις σκανδαλώδους πολλαπλασιασμού, της "εκτόξευσης" του ιδιωτικού χρέους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τις τράπεζες – το ραδιόφωνο του Ράδιο Κρήτη κατακλύστηκε από τέτοια περιστατικά, η κυρία Παπαδάκη επέστησε την προσοχή στα “ψιλά γράμματα” των συμβολαίων δανεισμού και συνέστησε στους πολίτες να είναι περισσότερο “υποψιασμένοι, κυνηγώντας τα δικαιώματά τους”.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε on air η περίπτωση συμπολίτη μας το χρέος του οποίου σε τράπεζα τετραπλασιάστηκε σε μόλις 8 χρόνια. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Γ. Κεφαλογιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε ξεκινά η κατασκευή του ΒΟΑΚ - Μισός δρόμος μέχρι Σητεία

Το Ηράκλειο τιμά τη Μάχη της Κρήτης - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)