Skip to main content
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πρωταπριλιά: Από πού κρατάει η σκούφια της;

Πρωταπριλιά: Από πού κρατάει η σκούφια της;
 clock 09:59 | 01/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Πόσοι από εμάς, όταν ακόμη πηγαίναμε σχολείο δεν περιμέναμε πως και πως την ημέρα της πρωταπριλιάς για να βάλουμε οδοντόκρεμα αντί κιμωλία στον πίνακα της τάξης έτσι ώστε να την πατήσει μια φορά κι ο δάσκαλος;

Κατά την πρώτη Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται μικρά κι αθώα ψέματα  ή να σκαρώνονται αστείες φάρσες, όλα αυτά όμως, λόγω εθίμου! Η πρωταπριλιά, δεν είναι ελληνικό έθιμο, όπως μπορεί να πίστευαν πολλοί. Προέρχεται από την Ευρώπη με την καταγωγή του να μην έχει εξακριβωθεί ακόμη.

Οι κυρίαρχες εκδοχές είναι δύο:

Σύμφωνα με ορισμένους, το ψέμα της πρωταπριλιάς, προέρχεται από τους Κέλτες, ενός λαού της βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Κατά την 1η Απριλίου ξεκινούσε η περίοδο ψαρέματος όμως λόγω της εποχής, οι σοδειές ήταν σαφώς… μειωμένες! Έτσι όπως προστάζει και ο «κώδικας δεοντολογίας» των απανταχού ψαράδων, όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά το μέγεθος της ψαριάς τους! Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο!

Η άλλη εκδοχή, που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη, θέλει τη Γαλλία του 16ου αιώνα ως γενέτειρα του πρωταπριλιάτικου αστείου.  Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η πρώτη Απριλίου, μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Απέκτησε μία διαφορετική χροιά όπως ήταν φυσικό, κράτησε όμως τη βασική ιδέα. Τα «αθώα» και μικρά ψεματάκια, δίνουν και παίρνουν σήμερα, με σκοπό να ξεγελάσουμε όσο περισσότερους μπορέσουμε. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis