Πολιτισμός

Σήμερα η παρουσίαση του λευκώματος "Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη"

lefkoma.jpg

Όλα είναι έτοιμα για την παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου Μαλεβιζίου «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη», που θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο.
 
Με την συμμετοχή του ηθοποιού Νίκου Βερλέκη, των δημοσιογράφων Μαρίας Καλλέργη και Κορίνας Καφετζοπούλου, εκπροσώπων του τουρισμού και με τον συντονισμό του Προέδρου της Πινακοθήκης Κώστα Τριγώνη, η Δημοτική Αρχή θα παρουσιάσει το πρώτο στην ουσία λεύκωμα που συγκεντρώνει και προβάλει όλες τις ομορφιές του Μαλεβιζίου, τους οικισμούς, το φυσικό περιβάλλον, τις εκκλησίες και τα μνημεία, αλλά και τους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος και τις παραδοσιακές γωνιές του Μαλεβιζίου. Μέσα από δεκάδες φωτογραφίες, επίγειες και με drone, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα του Δήμου ενώ τα επεξηγηματικά κείμενα σε Ελληνικά και Αγγλικά, του παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να περιηγηθεί στο Δήμο.
 

(Ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης)
 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Σας προσκαλώ απόψε στην Τύλισο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» για να παρακολουθήσετε παρουσίαση ενός εξαιρετικού λευκώματος. Ενός οδηγού για το Μαλεβίζι που μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του την ομορφιά και τον πολύπλευρο πλούτο του τόπου μας από την Αμμουδάρα, μέχρι τον Ψηλορείτη. Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους φωτογράφους για τις απίθανες λήψεις τους, στον σύμβουλό μου, αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη για την επιμέλεια, στον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Ντουλάκη για την καθοριστική του συμμετοχή, όπως επίσης και στις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ για την συνεργασία μας και την διάθεση του φωτογραφικού υλικού».
 
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
 

Κρήτη

Πολιτισμός

Το Μουσείο Καζαντζάκη υποδέχεται ξανά για τους επισκέπτες του

μουσείο καζαντζάκης

Το Μουσείο Καζαντζάκη θα ανοίξει και πάλι για τους επισκέπτες του από την Παρασκευή 14 Μαΐου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους προσφέρει μια ασφαλή και όμορφη μουσειακή εμπειρία, ενώ την Τρίτη 18 Μαΐου θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ένα online ψηφιακό εργαστήρι με τίτλο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;».

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην ανακοίνωσή του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, που φέτος έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», επισημαίνει: «Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε– να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στη μετά-Covid εποχή».

Το Μουσείο Καζαντζάκη βάζει στο επίκεντρο τη δημιουργική του δύναμη μαζί με την ξεχωριστή ικανότητα που έχει ο καθένας για δημιουργική έκφραση, και πραγματοποιεί για πρώτη φορά ένα ψηφιακό εργαστήρι αποκλειστικά για ενήλικες. Αντλώντας έμπνευση από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου ενθαρρύνονται να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους σημειωματάριο για την καθημερινότητά τους αλλά και τη μετά-Covid εποχή (που όλοι ελπίζουμε να έρθει σύντομα).

Χρειάζονται μονάχα 20’ λεπτά την ημέρα για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, αλλά το να εδραιωθεί μια δημιουργική συνήθεια στην καθημερινότητά μας, όπως το γράψιμο ή η ζωγραφική, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων που διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι, η ανακάλυψη διαφορετικών τρόπων έκφρασης, και η διερεύνηση των ορίων μεταξύ ζωγραφικής και γραφής με πρώτη ύλη την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αδημοσίευτα σημειωματάρια του συγγραφέα.

Πληροφορίες Εργαστηρίου «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;»
 

Ημερομηνία Τρίτη 18 Μαΐου 2021
Ώρα 19.30-20.30
Απευθύνεται σε Ενήλικες
Κόστος συμμετοχής Δωρεάν (στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021)
Δηλώσεις συμμετοχής (απαραίτητες) info@kazantzaki.gr
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
Πληροφορίες https://www.kazantzaki.gr/gr
0030 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.30- 15.00

Συντελεστές
Ελένη Βελτανιώτη, μουσειοπαιδαγωγός
Βίκη Χρηστάκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το εργαστήρι «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» θα πραγματοποιηθεί online μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.

Για τη σύνδεσή τους οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο ή κινητό τηλέφωνο.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν email με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τον σύνδεσμο για το εργαστήρι.
* Η φράση «Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» προέρχεται από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Όφις και Κρίνο, που εκδόθηκε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή.

ειδησεις σημερα

Την Πέμπτη η αιμοδοσία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη: Τους νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Σωματείο Εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ: Κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή και μαίας