Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σε 11 γιγαντοέργα η απεικόνιση του Μικρασιατικού Δράματος από την Εμμανουέλα Πετρακάκη»

Image
Εμμανουέλα Πατεράκη
 clock 15:44 | 13/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το κάρβουνο είναι το υλικό που επέλεξε η Ρεθεμνιώτισσα πολιτικός μηχανικός Εμμανουέλλα Πετρακάκη, προκειμένου να εκφράσει μέσα από τη ζωγραφική της, το βαθύ πόνο των Ελλήνων Μικρασιατών, που βίωσαν βασανιστικά τον εκτοπισμό τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Φιγούρες σε φυσικό ή και σε μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος, πλέκουν το δράμα της καταστροφής και της απελπισίας, ανάμεσα στα φλεγόμενα κτήρια στο λιμάνι της Σμύρνης

Σε 11 ζωγραφικά γιγαντοέργα, η Εμμανουέλα Πετρακάκη επιχειρεί να δώσει τη μεγάλη διάσταση του δράματος του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων, ενώ αφιερώνει σημαντικό μέρος των έργων στα παιδιά εκείνης της εποχής, τα οποία «έζησαν τον ξεριζωμό χωρίς να μπορούν να τον κατανοήσουν», όπως επισημαίνει η ίδια, «ενώ ένα μεγάλο γιατί σφράγισε αναπάντητα τις ψυχές τους και τις βύθισε στο φόβο και την ανασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η ζωγράφος τονίζει ότι η καταστροφή της Σμύρνης αποτελεί ένα γεγονός που τη συγκινούσε βαθειά από μικρό παιδί. «Ένιωθα χρόνια την επιθυμία να αναπαραστήσω σκηνές από το δράμα των Ελλήνων της Μικρασίας, αλλά το πλήρωμα του χρόνου ήρθε πριν από 20 περίπου μήνες που αποφάσισα να ξεκινήσω να τραβάω τις πρώτες γραμμές. Είχα την ανάγκη να γίνω κι εγώ μια από τις «φωνές» εκείνων των ανθρώπων που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Αν έχω καταφέρει να γίνω έστω κι ένας ψίθυρος δικός τους, θα έχω επιτελέσει το στόχο μου». Και πρόσθεσε: «Ξεκίνησα κυριολεκτικά έχοντας «άγνοια κινδύνου» απέναντι στο τεράστιο δράμα της καταστροφής και του διωγμού, αλλά αναγνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης γι’ αυτό που τελικά αποφάσισα να επιχειρήσω».

Αναφερόμενη στην επιλογή του τίτλου της έκθεσης αλλά και στους τίτλους των 11 έργων υπογραμμίζει: «Αυτό ακριβώς θέλω να επισημάνω και με τον τίτλο της έκθεσης. Η ανέσπερος μνήμη είναι η άσβεστος μνήμη, ή αλλιώς η αιώνια μνήμη για τους νεκρούς αυτής της θηριωδίας. Συγχρόνως, σκέφτηκα, ότι τα έργα μου έπρεπε να πάρουν τα ονόματα 11 συναισθημάτων που ανάμεσα σε άλλα, ένιωσαν οι άνθρωποι που βίωσαν τη καταστροφή», είπε.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά όσους βοήθησαν και βοηθούν προκειμένου η έκθεση ζωγραφικής στο γενέθλιο τόπο της το Ρέθυμνο, να γίνει πραγματικότητα.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων ομιλητές θα είναι:

Νίκος Δερεδάκης Εκπαιδευτικός – Ιστορικός ερευνητής

Χρυσούλα Σκεπετζή – Εικαστικός Ποιήτρια

Αποσπάσματα από έργα της Διδώς Σωτηρίου θα διαβάσουν η Μαρία και η Βίκυ Μαράτου

Συντονιστής της εκδήλωσης: Μάνος Γοργοράπτης – Συγγραφέας

Επιμελητής της Έκθεσης: Θωμάς Καντιφές Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Μαυράκης Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης & Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.

Κανονάκι στα μουσικά θέματα που θα ακουστούν παίζει ο Δημήτρης Κολλίντζας.

Η έκθεση ζωγραφικής που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, θα διαρκέσει μέχρι 31 Ιουλίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σαν σήμερα το 1922 ξεκίνησε η «Δίκη των Έξι» για τη Μικρασιατική Καταστροφή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis