Πολιτισμός

Ποιος ανακάλυψε το μηδέν; Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες αγνοούσαν την ύπαρξή του;

μηδέν.jpg

Τώρα μας φαίνεται απλό ότι υπάρχει το μηδέν, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε το μηδέν μέχρι οι Σουμέριοι να το εντάξουν στις μαθηματικές πράξεις, με ένα ατελές βέβαια εννοιολογικό περιεχόμενο.

Ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν, κυρίως γιατί δεν συμβάδιζε με τη φιλοσοφία τους. Υπήρχε βέβαια στην αστρονομία, η έννοια του κενού, που προσεγγίζει αρκετά το μηδέν.

Σε απλά ελληνικά, οι πολιτισμοί των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, αρνούνταν την ύπαρξη του μηδέν γιατί έμοιαζε λίγο και ενάντια στο μεγαλείο των αυτοκρατοριών τους.

Το αρχαιότερο εύρημα από το οποίο συμπεραίνεται η σύλληψη της έννοιας του μηδενός αποδίδεται στους Ινδούς και τοποθετείται γύρω στο 876 π.Χ. Στην Ινδία το μηδέν απέκτησε τη σύγχρονη έννοια του ως δηλωτικού θέσης αλλά και αριθμού. Σε αυτό συντέλεσαν το φιλοσοφικό και πολιτισμικό περιβάλλον, που αποδείχθηκε πρόσφορο. Από την Ινδία η έννοια του μηδενός πέρασε στον Αραβικό κόσμο και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη.

Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σαν αριθμός, και όχι σαν φιλοσοφική έννοια.

Κόσμος

Τραγωδία: Ξεψύχησε ασθενής Covid αφού πρώτα τον έδιωξαν απο 18 νοσοκομεία

Ινδία κορωνοϊός

οκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ινδίας η καταγγελία ότι ένας 52χρονος με συμπτώματα κορωνοϊού βρήκε τραγικό θάνατο, αφού προηγουμένως τον έδιωξαν 18 νοσοκομεία, όπου είχε σπεύσει ζητώντας βοήθεια!

Οι Αρχές στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας, που θρηνεί σχεδόν 18.000 νεκρούς από την πανδημία του φονικού κορωνοϊού διέταξαν έρευνα εις βάρος εννέα νοσοκομείων για τον θάνατο του 52χρονου Μπαγουαρλάλ Σουτζάνι, που άφησε την τελευταία του πνοή στα σκαλοπάτια ενός εξ’ αυτών. Ο αδελφός του, Ντινές, προσπάθησε απεγνωσμένα να τον σώσει, όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα της Covid-19 και τον μετέφερε με σκούτερ σε νοσοκομείο σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι τους. «Τους είπα ότι είχε πέσει ο σφυγμός του, ότι δυσκολευόταν να ανασάνει κι ότι έκανε εμετό. Τον πήραν μέσα, του έβγαλαν ακτινογραφία και στη συνέχεια βγήκαν έξω μ’ ένα χαρτί που έγραφε κάτι στα αγγλικά και με παρακάλεσαν να τον πάρω από εκεί», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αρνήθηκαν ότι το προσωπικό δεν δέχθηκε να προσφέρει στο θύμα τις πρώτες βοήθειες.

Ο Ντινές είπε ότι βρήκε ένα ασθενοφόρο και πήγε τον αδελφό του σε άλλο νοσοκομείο, όπου και πάλι τους έδιωξε, κάτι που επαναλήφθηκε πολλές φορές τις επόμενες ώρες όχι μόνον σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και σε κρατικά νοσοκομεία. «Μας έδιωχναν μόλις φθάναμε στην είσοδο», είπε. Γιος του θύματος είπε σε τοπική εφημερίδα ότι επισκέφθηκαν συνολικά 18 νοσοκομεία και τηλεφώνησαν σε άλλα 32 καλύπτοντας απόσταση περίπου 120 χλμ στην πόλη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η περίπτωση του 52χρονου φαίνεται ότι δεν είναι η μοναδική στην Ινδία. Τοπικά Μμε αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι με συμπτώματα του κορωνοϊού πέθαναν επειδή αρνήθηκαν να τους δεχθούν αρκετά νοσοκομεία.

Μέρος του προβλήματος φαίνεται πως είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοδυτική πολιτεία της Καρνατάκα, όπου είχε καταγραφεί και ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό στην Ινδία. Στην πολιτεία αυτή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπανγκαλόρ, είχε αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά από τα τέλη Μαϊου, όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, αυξήθηκαν τα κρούσματα και μέχρι την 1η Ιουλίου είχαν καταγραφεί 253 θάνατοι, ενώ τα κρούσματα στην Μπανγκαλόρ είχαν εκτοξευθεί από 18 σε 732 με τα νοσοκομεία να «γονατίζουν» από τη συρροή ασθενών και τις τοπικές Αρχές να προσπαθούν να εξασφαλίσουν άλλες 7.000 με 7.500 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: iefimerida.gr