Πολιτισμός

Ποιος ανακάλυψε το μηδέν; Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες αγνοούσαν την ύπαρξή του;

μηδέν.jpg

Τώρα μας φαίνεται απλό ότι υπάρχει το μηδέν, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε το μηδέν μέχρι οι Σουμέριοι να το εντάξουν στις μαθηματικές πράξεις, με ένα ατελές βέβαια εννοιολογικό περιεχόμενο.

Ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν, κυρίως γιατί δεν συμβάδιζε με τη φιλοσοφία τους. Υπήρχε βέβαια στην αστρονομία, η έννοια του κενού, που προσεγγίζει αρκετά το μηδέν.

Σε απλά ελληνικά, οι πολιτισμοί των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, αρνούνταν την ύπαρξη του μηδέν γιατί έμοιαζε λίγο και ενάντια στο μεγαλείο των αυτοκρατοριών τους.

Το αρχαιότερο εύρημα από το οποίο συμπεραίνεται η σύλληψη της έννοιας του μηδενός αποδίδεται στους Ινδούς και τοποθετείται γύρω στο 876 π.Χ. Στην Ινδία το μηδέν απέκτησε τη σύγχρονη έννοια του ως δηλωτικού θέσης αλλά και αριθμού. Σε αυτό συντέλεσαν το φιλοσοφικό και πολιτισμικό περιβάλλον, που αποδείχθηκε πρόσφορο. Από την Ινδία η έννοια του μηδενός πέρασε στον Αραβικό κόσμο και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη.

Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σαν αριθμός, και όχι σαν φιλοσοφική έννοια.

Πολιτισμός

Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στην σπουδαία Κική Δημουλά

Κική Δημουλά

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 16:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Κικής Δημουλά, που πέθανε χθες το απόγευμα σε ηλικία 89 ετών.

Παράκληση της οικογένειας της σπουδαίας ποιήτριας είναι αντί στεφάνων, όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν την Στέγη Γερόντων, 'Αγιος Νεκτάριος, Αγία Παρασκευή στον λογαριασμό Εθνική Τράπεζα: GR 6801 10 18 000000 180 5580 2856. Επίση τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Η κηδεία της μεγάλης ποιήτριας θα γίνει δημοσία δαπάνη ως ελάχιστος φόρος τιμής, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.