Πολιτισμός

Περιφέρεια Κρήτης: Επανατυπώνει το Κρητικό Λεξιλόγιο του Ιωάννη Κονδυλάκη

Λεξιλόγιο Κονδυλάκη

Ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης η επανατύπωση του κρητικού λεξιλογίου του κορυφαίου κρητικού συγγραφέα (παππού της ελληνικής δημοσιογραφίας) Ιωάννη Κονδυλάκη 

Την ολοκλήρωση της εμβληματικής έκδοσης-επανατύπωσης του βιβλίου «Κρητικό λεξιλόγιο» του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και πρώτου προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών Ιωάννη Κονδυλάκη, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση συντελεστών της έκδοσης με παράλληλη τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Το Κρητικό λεξιλόγιο επανατυπώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου και τη συνεργασία του Βλαχάκειου πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του καταγόμενου από την Βιάννο κορυφαίου συγγραφέα και δημοσιογράφου. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η νέα έκδοση η οποία αριθμεί 300 περίπου σελίδες είναι πηγή αλλά και Κιβωτός χιλιάδων Κρητικών λέξεων και θα δοθεί αρχικά σε σχολεία, βιβλιοθήκες, ενώ μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες από την πανδημία θα πραγματοποιηθούν από κοινού Περιφέρεια, ΕΣΗΕΑ, Δήμο Βιάννου, Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Βιάννου συνέδρια και εκδηλώσεις στην Κρήτη και στην Αθήνα τιμώντας την μνήμη και το σημαντικό έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη.

 

 

Στην σημαντικότητα της επανατύπωσης της έκδοσης πού θα διαφυλάξει άσβεστη την γλωσσική ιστορία της Κρήτης και θα διδάξει τις επόμενες γενιές, αναφέρθηκε ο κ. Αρναουτάκης, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρώην Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο συντονιστής της έκδοσης και των εκδηλώσεων -Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης και η Πρόεδρος του Βλαχάκειου Πνευματικού Ιδρύματος Άνω Βιάννου Μαρία Χρηστάκη Χάμψα.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο πρώην Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος επαίνεσαν το θερμό ενδιαφέρον και την έμπρακτη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την ΕΣΗΕΑ και τους φορείς τόσο για τις εκδόσεις, όσο και τον προγραμματισμό συνδιοργανώσεων μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες για τον κορυφαίο, όπως είπαν, συγγραφέα και πρώτο Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Ιωάννη Κονδυλάκη. Επίσης η κα Αντωνιάδου ευχαρίστησε θερμά τον κ Αρναουτάκη για την συγχρηματοδότηση της νέας έκδοσης της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Ο Διαβάτης της δημοσιογραφίας Ιωάννης Κονδυλάκης” ένα, όπως είπε, πολύ σημαντικό βιβλίο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έκδοση του. «Χαίρομαι πολύ για την ουσιαστική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης, για την απόδοση τιμής στον κορυφαίο συγγραφέα, πρωτεργάτη και παππού της ελληνικής επαγγελματικής δημοσιογραφίας», είχε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σόμπολος.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ευχαρίστησε εγκάρδια για την συνεργασία την κα Αντωνιάδου, τον κ. Σόμπολο και το συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως και όλους τους συντελεστές των εκδόσεων του «Κρητικού λεξιλογίου» και του “Διαβάτη της δημοσιογραφίας Ιωάννης Κονδυλάκης”. Ειδικότερα για το “Κρητικό λεξιλόγιο” ο κ Αρναουτάκης και η κα Χρηστάκη ευχαρίστησαν τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση του δικαιώματος επανέκδοσης του βιβλίου, το οποίο είχε πρωτοεκτυπωθεί το 1990 από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε φιλολογική επιμέλεια του διακεκριμένου πανεπιστημιακού Θεοχάρη Ε. Δετοράκη.

Μάλιστα όπως εξήγησε η κα Χρηστάκη, στη νέα έκδοση -επανεκτύπωση, παραμένει η δομή, το περιεχόμενο, οι συντελεστές της αρχικής έκδοσης του 1990, με εξαίρεση το εξώφυλλο-οπισθόφυλλο όπου αποτυπώνεται ο Ιωάννης Κονδυλάκης σε ξυλογραφία (έργο της Άριας Κουμανού στην πινακοθήκη Βιάννου ‘Σάββας Πετράκης’), τα εμβλήματα Περιφέρειας Κρήτης, του Βλαχάκειου πνευματικού ιδρύματος, χαρακτική επεξεργασία και αποτύπωση του κτιρίου της Περιφέρειας(έργο χαράκτη Τίτου Πετράκη), ενώ στο εσωτερικό του βιβλίου καταχωρείται πρόλογος- χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης, χαιρετισμός της Προέδρου και της Γραμματέα του Βλαχάκειου πνευματικού ιδρύματος Βιάννου, όπως επίσης και έγγραφο ευχαριστήριο στον Δήμο Ηρακλειου και τα στελέχη του για την παραχώρηση του δικαιώματος επανέκδοσης του βιβλίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Εμβόλιο κορωνοϊού: Είναι τελικά ασφαλή τα mRNA εμβόλια;

Ηράκλειο: Σπάσαμε ρεκόρ στα απορρίμματα τα Χριστούγεννα!

Κρήτη: 3χρονο παιδάκι θετικό στον κορωνοϊό

 

 

 

 

Πολιτισμός

ΕΡΤ2: «Σαν παραμύθι» – Η πραγματική ιστορία της Μαντάμ Ορτάνς

μαντάμ ορτάνς

Γοργόνα ή σειρήνα, χορεύτρια του καν- καν, σαντέζα, κατάσκοπος, πόρνη ή «αγία»; Ο μύθος της μαντάμ Ορτάνς αγκαλιάζει δυό αιώνες.  Γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι – άλλοι λένε στην Μασσαλία ή στην Τουλόν. Πέθανε το 1938, στην Ιεράπετρα Κρήτης, αφήνοντας πίσω σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.  Το όνομά της ήταν Αδελίνα Γκιτάρ.  Ήταν μια γυναίκα- όνειρο, η «μαντάμ» τεσσάρων ναυάρχων και χιλιάδων αντρών, ένας ερωτικός ψίθυρος που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη, και έγινε βιβλίο, τραγούδι, ποίημα, ταινία. Το «Σαν Παραμύθι», αφηγείται την πραγματική ιστορία της.

«Σαν Παραμύθι» - Μαντάμ Ορτάνς

Την Κυριακή 28/2, στις 12.00 το μεσημέρι στην ΕΤ2

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Ήχος – Κάμερα: Γιάννης Παπαναστασόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Χάρης Μαυροφοράκης
Έρευνα : Τίνα Σιδέρη

Κείμενα : Κάλλια Καστάνη

Εκτέλεση Παραγωγής : RGB Studios

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Τερματίζεται η απεργία στα πλοία - Τι δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης (βίντεο)