Πολιτισμός

Ινδονησία: Ανακαλύφθηκε έργο τέχνης 43.900 ετών!

εργο τεχνης-ινδονησια.jpg

To παλαιότερο έργο τέχνης στον κόσμο, ηλικίας 43.900 ετών, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες σε σπήλαιο της Ινδονησίας. Πρόκειται για μια μονόχρωμη βραχογραφία σε τόνους του κόκκινου που απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού.

Συγκεκριμένα, στην παράσταση, μήκους 4,5 μ., που ανακαλύφθηκε το 2017 στο σπήλαιο Λεάνγκ Μπουλού Σιπόνγκ στη νήσο Σουλαβέζι, εμφανίζονται οκτώ φιγούρες που συνδυάζουν ανθρώπινα και ζωώδη χαρακτηριστικά – θηριάνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες – να κυνηγούν με δόρατα ή με σχοινιά τέσσερα βουβάλια και δύο αγριόχοιρους. Ενδέχεται δε να αποτελεί την καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας σκηνής που ενέχει τακτική στρατηγικής, καθώς οι άνθρωποι μοιάζουν να επιχειρούν να παρασύρουν τα ζώα σε ενέδρα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναφοράς σε σαμανιστικές τελετές.

Η ανακάλυψη αυτή, που έπειτα από ενδελεχή μελέτη παρουσιάστηκε σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανατρέπει την καθιερωμένη άποψη που θέλει τις πρώτες βραχογραφίες να εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. Ως τώρα η παλαιότερη απεικόνιση σκηνής κυνηγιού είχε εντοπιστεί στο σπή

Πολιτισμός

Στο «σφυρί» συλλεκτικά αντικείμενα των Beatles

The Beatles

Διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα που ανήκαν στα μέλη των Beatles θα διατεθούν αυτόν τον μήνα προς πώληση, σε μια διαδικτυακή δημοπρασία που οργανώνει ο οίκος Sotheby’s για τα 50 χρόνια από τη διάλυση του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος.

Τα αντικείμενα σύμφωνα με το ΑΠΕ καλύπτουν όλη την καριέρα του συγκροτήματος.

Μεταξύ άλλων, θα πωληθεί ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του «Love Me Do», του πρώτου σινγκλ του συγκροτήματος και το οποίο εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 15.000-20.000 στερλίνες.

 

Join us live on Instagram at 4pm BST, as specialists Gabriel Heaton and Paige Thompson talk us through Sotheby's sale celebrating the most influential band in music history: the Beatles.

Posted by Sotheby's on Friday, 25 September 2020

Προς πώληση θα βγει επίσης ένα ζευγάρι γυαλιά του Τζον Λένον (με την τιμή του να εκτιμάται να φτάνει τις 30.000-40.000 στερλίνες) αλλά και η καρτέλα τιμωριών από το σχολείο του (5.000 στερλίνες) όπου καταγράφονται οι «αταξίες» του όταν ήταν παιδί.

Σε δημοπρασία θα βγει επίσης και ένα ρολόι Cartier του 1966, που ανήκε στον μάνατζερ του συγκροτήματος, τον Μπράιαν Επστάιν, ο θάνατος του οποίου το 1967, πιστεύεται ότι συντέλεσε στη διάλυση του τετραμελούς συγκροτήματος από το Λίβερπουλ.