Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Γραμματικάκης: Δείξαμε στην Ευρώπη πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα

Image
γιώργος γραμματικάκης
 clock 12:16 | 11/03/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια άλλη νότα στην καρδιά της Ευρώπης έδωσαν εκθέματα από το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης, ο λόγος του Θουκυδίδη αλλά και το … αρχέγονο φως να διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Σύμπαντος και της Ζωής.
Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Γραμματικάκη, να προβάλλει στο κέντρο της Ευρώπης τον ελληνικό πολιτισμικό πλούτο και να αναδείξει πως η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των μνημονίων και της κρίσης, αλλά η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Είναι ο πολιτισμός, η ιστορία, τα μνημεία, η παιδεία μας…
Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Όψεις του ελληνικού πολιτισμού», 5 και 6 Μαρτίου, στην κεντρική αίθουσα «Yehudi Menuhin» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκαν η σημαντική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, «Κρήτη και Ευρώπη: Ταραγμένοι Αιώνες», τα «Μαθήματα Πολέμου», μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και η ξεχωριστή παράσταση Λόγου και Τέχνης, «Συνομιλίες με το Φως», δραματοποιημένη αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος και της Ζωής, στηριγμένη σε κείμενα του Γιώργου Γραμματικάκη και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου.
«Τα πέντε χρόνια της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, οι συνεργάτες μου και εγώ, θέλαμε και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις δυνάμεις της τέχνης, της επιστήμης και της παιδείας στο κέντρο της Ευρώπης» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γιώργος Γραμματικάκης επισημαίνοντας ότι «μέσα από σειρά πολλών και σημαντικών εκδηλώσεων δείξαμε και δείχνουμε στους φίλους μας τους Ευρωπαίους, που εξακολουθούν να βλέπουν τη χώρα μας με βλέμματα καχύποπτα, πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Η απήχηση τέτοιων εκδηλώσεων στους ξένους ξεπέρασε κάθε όριο. Αρκετοί κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει… και πάψανε να ταυτίζουν την Ελλάδα με μνημόνια και αξιολογήσεις, διαπιστώνοντας πως η Ελλάδα έχει δυνάμεις».
Φανερά ενθουσιασμένος, μας μίλησε για το πρώτο επίτευγμα του ιδίου και των συνεργατών του, την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, στην Αμφίπολη. «Το 2014 μια από τις πρώτες δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού, στην οποία και συμμετέχω, ήταν η “αναζήτηση” τόπου επίσκεψης της Επιτροπής. Στα “όνειρά” μας, είπαμε να προτείνουμε την Αμφίπολη, τότε γίνονταν οι ανασκαφές. Συναγωνισμός τρομερός, υπήρχαν άλλες 18 προτάσεις πόλεων. Εμείς νομίζαμε πως θα το χάσουμε το παιχνίδι, αλλά να που το κερδίσαμε και όλοι μιλούσαν για την Αμφίπολη και τα ευρήματά της. Συγκλονιστική εμπειρία και για τους ξένους και για μας. Η “επίσημη” Ελλάδα δεν το ξέρει… Αναδείξαμε τον πολιτιστικό μας πλούτο και τη σπουδαιότητά του για όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις «Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού», ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης σχολίασε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Ούτε στις πιο αισιόδοξες στιγμές μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η κορύφωση της πενταετούς μας προσπάθειας, θα συνδεόταν με μια έξοχη απόδοση του Θουκυδίδη, αλλά και με μια έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τους συμβολισμούς και την σημασία που έχουν για την Ευρώπη και το μέλλον της». Μάλιστα, για τα «Μαθήματα Πολέμου» είπε ότι «ήταν μια ιστορική στιγμή για τις Βρυξέλλες , αφού πρόκειται για μια σπουδαία ερμηνεία ενός κλασσικού έργου με πολλά διδάγματα, που πρέπει να τα πάρει και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Η ακρίβεια και ο μεστός λόγος του Θουκιδίδη είναι φοβερός. Είναι σα να μιλά για το σήμερα, αναδεικνύει τη φρίκη του πολέμου, την εξόντωση, την ανθρώπινη φύση που δεν σταματά πουθενά».
Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Στην Ελλάδα της κρίσης ανθίζει μια νέα γενιά που παράγει πολιτισμό, ανοίγει τα φτερά της και ανεβάζει με τόλμη και κόπο το πεσμένο κύρος της χώρας μας. Μια Ελλάδα που απέχει πολύ από τα πρωτοσέλιδα της Bild και τον κίτρινο τύπο. Με τον Γιώργο δεν ανήκουμε στην ίδια ομάδα, αλλά στα θέματα του ελληνικού ενδιαφέροντος συνεργαζόμαστε όλοι οι ευρωβουλευτές, εκτός Χρυσής Αυγής, για το καλό της χώρας μας και την ανάδειξη του τόπου μας. Του αξίζουν τιμή και πολλά συγχαρητήρια».
 
«Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού»
 

Το «ταξίδι» στον ελληνικό πολιτισμό ξεκίνησε με την παρουσίαση της έκθεσης «Κρήτη και Ευρώπη: Ταραγμένοι Αιώνες». Φωτογραφικές μαρτυρίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου διατρέχουν την ιστορία και την τέχνη του νησιού, από το τέλος της ρωμαιοκρατίας ως τον 20ό αιώνα αναδεικνύοντας διαχρονικά τις σχέσεις του με τον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο. Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η εκδήλωση έκλεισε με κρητικές μαντινάδες που ερμήνευσαν δυο σπουδαίοι μουσικοί, η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης.
Τα «Μαθήματα Πολέμου» η πρωτότυπη, δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, μουσική Θoδωρή Οικονόμου, κείμενο και δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη, ιστορικός σύμβουλος Δρ. Ανδρονίκη Μακρή, παρουσιάστηκε στην κατάμεστη, από πλήθος Ελλήνων και ξένων θεατών, αίθουσα «Yehudi Menuhin», αναδεικνύοντας τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα, σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία.
Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την ξεχωριστή παράσταση Λόγου και Τέχνης, «Συνομιλίες με το Φως». Αφηγητής της παράστασης ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, με συνοδούς την τέχνη του θεάτρου (ερμηνεία Ελένη Τσακλίδου) και τη μουσική , τραγούδι (Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού), εμπνευσμένες από τον ουρανό, τη σελήνη και τους αστερισμούς.
Μια γεύση γι αυτό το ταξίδι έδωσε ο ευρωβουλευτής και συγγραφέας διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του «Η αυτοβιογραφία του φωτός» ….
«Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με ένα περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο...Αυτό που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μου είναι ότι η παρουσία μου έμοιαζε πάντοτε πρωταρχική: στους μύθους ή σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη, στα έργα των θνητών αλλά και στις θρησκείες, το φως έπαιζε πάντοτε ρόλο ιδιαίτερο. Κατά καιρούς πολλοί διερωτήθηκαν για τη φύση του, και άλλοι πάλι έμειναν απλώς στον θαυμασμό και την αποδοχή... Εγώ λοιπόν, που είμαι το παλαιότερο, το αρχέγονο φως, ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου».
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis