Πολιτισμός

Για πρώτη φορά: Γυναίκα πρόεδρος στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Εθνική Λυρική Σκηνή

Την παραίτηση του από την προεδρία της Λυρικής επικαλούμενος προσωπικούς λόγους υπέβαλε στις 9 Δεκεμβρίου ο νομικός Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής τους τελευταίους 13 μήνες και ιδρυτής και πρόεδρος του Αnimasyros που δημιούργησε το 2008 και έχει μπει στην κορυφή των παγκόσμιων φεστιβάλ animation. Η υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα όπου μιλά με θερμά λόγια για την προσφορά του, ενώ ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο κύριος Καραμητσάνης αναλαμβάνει μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και και τη μάχη των Θερμοπυλών.

Στη θέση του αναλαμβάνει η Βένια Παπαθανασοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ΔΣ της Λυρικής. Είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Στέφανου Λαζαρίδη. Αναλαμβάνει τη στιγμή που ο θρυλικός οργανισμός κλείνει 80 χρόνια λειτουργίας και εισέρχεται στην πιο δυναμική φάση της ιστορίας του, με εξωστρέφεια και ορμή χάρη και στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής:

« Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη απεδέχθη την παραίτηση -την από 9ης Δεκεμβρίου υποβληθείσα του κ. Βασίλη Καραμητσάνη από τη θέση του Προέδρου της ΕΛΣ, για προσωπικούς του λόγους. Η υπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του. Νέα Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ τοποθετείται η κ. Βένια Παπαθανασοπούλου».
 

Πολιτισμός

Έκθεση με έργα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Παναγιωτάκης - Φασουλάκης

Έκθεση ζωγραφικής του  ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου από 21Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα (Βασιλική Αγ. Μάρκου) με ώρες λειτουργίας καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 09:00 έως 14:00, Κυριακή κλειστά. 

Στην έκθεση θα εκτεθούν 50 έργα του γνωστού ζωγράφου και η θεματολογία τους πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν. 
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη και τον ίδιο τον ζωγράφο Ρουσσέτο Παναγιωτάκη. 

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε για την έκθεση: 

«H Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, του μεγάλου καλλιτέχνη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί του και θέλουμε δείξουμε στους Κρητικούς ότι η Κρήτη καλλιτεχνικά είναι «ζωντανή» και συνεχίζει να δημιουργεί. Προσκαλούμε τους πολίτες, στα εγκαίνια της έκθεσης αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου να θαυμάσουν τα νέα έργα του ζωγράφου». 

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Ήθελα πάντα να φτιάχνω ζωγραφικά έργα κατανοητά από όλους τους Έλληνες ιδιαίτερα τους Κρητικούς, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία της Κρήτης, όπως επίσης από το παρελθόν και το παρόν. Παράλληλα όμως κάνοντας έτσι μία οπισθοδρόμηση, βλέπουμε εντελώς σουρεαλιστικά και το σήμερα.  Όλα είναι σε μία αντιπαράθεση μεταξύ τους και προσπαθώ να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον για την κάθε ιστορία. Μέσα από τα έργα μου πιστεύω ότι μεταφέρω κάποια μηνύματα  κρητικά και κριτικά, αλλά και κρίνοντας πάντα τα γεγονότα όπως τα βλέπει σήμερα ένας σύγχρονος άνθρωπος».