Πολιτισμός

Αθήνα: Αρχαία κεφαλή που απεικονίζει τον Θεό Ερμή βρέθηκε στην οδό Αιόλου

Κεφαλή του Ερμή

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το  υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την αποκάλυψη κεφαλής αγάλματος στην οδό Αιόλου, ανέφερε πως απεικονίζεται η θεός Ερμής σε ώριμη ηλικία και πιθανότητα αποτελεί τμήμα ερμαϊκής στήλης.

H σχετική ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου ”Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας” του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους. Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την αποκάλυψη της κεφαλής είχε κάνει το Σάββατο με ανάρτησή του στο Facebook ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

 

 

 

 

 

Πολιτισμός

ΕΡΤ2: «Σαν παραμύθι» – Η πραγματική ιστορία της Μαντάμ Ορτάνς

μαντάμ ορτάνς

Γοργόνα ή σειρήνα, χορεύτρια του καν- καν, σαντέζα, κατάσκοπος, πόρνη ή «αγία»; Ο μύθος της μαντάμ Ορτάνς αγκαλιάζει δυό αιώνες.  Γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι – άλλοι λένε στην Μασσαλία ή στην Τουλόν. Πέθανε το 1938, στην Ιεράπετρα Κρήτης, αφήνοντας πίσω σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.  Το όνομά της ήταν Αδελίνα Γκιτάρ.  Ήταν μια γυναίκα- όνειρο, η «μαντάμ» τεσσάρων ναυάρχων και χιλιάδων αντρών, ένας ερωτικός ψίθυρος που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη, και έγινε βιβλίο, τραγούδι, ποίημα, ταινία. Το «Σαν Παραμύθι», αφηγείται την πραγματική ιστορία της.

«Σαν Παραμύθι» - Μαντάμ Ορτάνς

Την Κυριακή 28/2, στις 12.00 το μεσημέρι στην ΕΤ2

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Ήχος – Κάμερα: Γιάννης Παπαναστασόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Χάρης Μαυροφοράκης
Έρευνα : Τίνα Σιδέρη

Κείμενα : Κάλλια Καστάνη

Εκτέλεση Παραγωγής : RGB Studios

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Τερματίζεται η απεργία στα πλοία - Τι δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης (βίντεο)