Πολιτισμός

Τεχνολογία

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αυτισμού (βίντεο)

Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά με αυτισμό στην επόμενη δεκαετία θα γίνουν ενήλικες. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή και αυτό έκανε ο Αζίτ Ναραγιανάν (Ajit Narayanan). Στο πανεπιστήμιο Madras στην Ινδία και μετά από έρευνα τεσσάρων χρόνων μαζί με παιδιά με ειδικές ανάγκες η ομάδα του έφτιαξε μια εφαρμογή με την ονομασία Avaz που «έχει στόχο να κάνει όλες τις φωνές να ακούγονται» όπως λέει και ο ίδιος.

Η εφαρμογή έχει μια βάση με φωτογραφίες που κάνουν την επικοινωνία εφικτή για τα παιδιά που έχουν δυσκολία να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Πάνω από 5000 λέξεις είναι καταχωρημένες και μπορούν εύκολα να προστεθούν και άλλες. Χρησιμοποιεί εικόνες με σύμβολα και φωνή για να βοηθήσει τους χρήστες να δημιουργήσουν τα μηνύματα και να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Με την εξάπλωση των tablet και των Ipad και την ευκολία στη χρήση του, το Avaz καθιερώθηκε σαν όργανο εκπαίδευσης για παιδιά με αυτισμό σε όλη την Ινδία. Οι γλωσσικές παραλλαγές του το έκανα να κατακτήσει τον κόσμο!

Δείτε παρακάτω πως λειτουργεί η εφαρμογή:

Πολιτισμός

ΕΡΤ2: «Σαν παραμύθι» – Η πραγματική ιστορία της Μαντάμ Ορτάνς

μαντάμ ορτάνς

Γοργόνα ή σειρήνα, χορεύτρια του καν- καν, σαντέζα, κατάσκοπος, πόρνη ή «αγία»; Ο μύθος της μαντάμ Ορτάνς αγκαλιάζει δυό αιώνες.  Γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι – άλλοι λένε στην Μασσαλία ή στην Τουλόν. Πέθανε το 1938, στην Ιεράπετρα Κρήτης, αφήνοντας πίσω σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.  Το όνομά της ήταν Αδελίνα Γκιτάρ.  Ήταν μια γυναίκα- όνειρο, η «μαντάμ» τεσσάρων ναυάρχων και χιλιάδων αντρών, ένας ερωτικός ψίθυρος που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη, και έγινε βιβλίο, τραγούδι, ποίημα, ταινία. Το «Σαν Παραμύθι», αφηγείται την πραγματική ιστορία της.

«Σαν Παραμύθι» - Μαντάμ Ορτάνς

Την Κυριακή 28/2, στις 12.00 το μεσημέρι στην ΕΤ2

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Ήχος – Κάμερα: Γιάννης Παπαναστασόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Χάρης Μαυροφοράκης
Έρευνα : Τίνα Σιδέρη

Κείμενα : Κάλλια Καστάνη

Εκτέλεση Παραγωγής : RGB Studios

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Τερματίζεται η απεργία στα πλοία - Τι δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης (βίντεο)