Πολιτική

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

βουλη

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας της ΝΔ, αλλά και με τις θετικές ψήφους της αντιπολίτευσης επί ορισμένων άρθρων, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του σχολείου και διατάξεις που αφορούν την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου.

Επί της αρχής θετικά ψήφισαν 158 βουλευτές, όσα και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δηλαδή, ενώ καταψήφισαν 124 βουλευτές (υπήρχαν πολλές απουσίες κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας).

Ίδιο αριθμό θετικών ψήφων συγκέντρωσαν και σειρά διατάξεων που αφορούν ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το σώμα εκλεκτόρων και την εκλογική διαδικασία για την εκλογή Πρυτάνεων, τις μετεγγραφές φοιτητών, τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ, την διαδικασία εκλογής κοσμήτορα, προέδρου και αναπληρωτή προέδρου Τμήματος, και Διευθυντή Τομέα.

Το πολυσυζητημένο άρθρο 5 σχετικά με την εκ νέου καταγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια υπερψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ ευρύτερη πλειοψηφία (187 «ναι») συγκέντρωσε το άρθρο 9 για την «τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας».

 

Πολιτική

Τσίπρας για εργασιακά: Θα δώσουμε τη μάχη για το 8ωρο μέχρι τέλους

τσίπρας απεργία

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος, των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, κι αυτή την μάχη θα την δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, για την εργατική Πρωτομαγιά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας: την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε από το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε και ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Καλύτερα να το ξανασκεφτούν»,
κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας - κορωνοϊός: Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Χατζηδάκης: Τι περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση