Πολιτική

Βελόπουλος: Από το 1974 έως το 2019 έχουμε αλλάξει οκτώ εκλογικά συστήματα

βελοπουλος.jpg

«Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία είναι ουραγός των δημοκρατικών χωρών και εσάς σας νοιάζει αν θα γίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την εκλογή βουλευτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

   «Σήμερα ο Economist σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 39η θέση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δημοκρατίας» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούν για δημοκρατία εδώ είναι χειρότεροι από τους φασίστες και ψάχνουν για άλλοθι για να κρύψουν τον φασισμό τους. Κυβερνήσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, κάνατε έναν εκλογικό νόμο -έκτρωμα και βολευτήκατε. Αυτό λέγεται πολιτικαντισμός».

   «Φτάνει πια με τον περίσσευμα της υποκρισίας. Από το 1974 έως το 2019 έχουμε αλλάξει οκτώ εκλογικά συστήματα. Συνολικά δε, στην ιστορία της χώρας έχουμε αλλάξει 15 εκλογικά συστήματα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και τόνισε.

   «Συμφωνείτε σε όλα μεταξύ σας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Σε όλα: κόψιμο συντάξεων, περικοπές μισθών, μνημόνια κλπ. Εκμεταλλεύεστε τις έννοιες εξομάλυνση, αναλογικότητα, ανωμαλία και σε όλες τις κυβερνήσεις το μόνο που κάνετε είναι να προτάσσετε το κομματικό συμφέρον».

   Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, είπε πως η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε Τούρκους πράκτορες στο προξενείο της Κομοτηνής πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην μπουν και στην Βουλή. Γι' αυτό λέμε μεν ναι στην απλή αναλογική, αλλά σήμερα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία δεν πρέπει να προτιμηθεί ως εκλογικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   «Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση ισχυρή. Εσείς είστε τόσο καλοί, ως κόμμα έχετε πρόγραμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά θέλετε να συγκυβερνήσετε. Γιατί θέλετε σώνει και καλά να συγκυβερνήσετε; Γιατί θέλετε να βάλετε κι άλλους στο παιχνίδι», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής και τόνισε .

   «Εμείς έχουμε πρόγραμμα 200 σελίδων και θέλουμε ο λαός να μας επιλέξει. Και να κυβερνήσουμε αυτόνομα γιατί είμαστε διαφορετικοί από όλους εσάς. Λέμε όχι στην μικροπολιτική και στον μικροκομματισμό».

   Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλαξε τον εκλογικό νόμο όταν βρέθηκε σε αποδρομή.

   «Με αυτό που κάνατε δημιουργήσατε προβλήματα και στην διακυβέρνηση των δήμων και έτσι δυσκολεύετε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό λέγεται πολιτική υποκρισία. Κάνατε ένα νόμο πριν φύγετε για να δυσκολέψετε την επόμενη κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.

   «Στόχος σας είναι οι πολίτες να μην είναι ενεργοί. Γιατί αν οι νέοι γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική, εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να σας ενοχλεί κανείς. 'Αλλα λέγατε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνετε ως κυβέρνηση. Κάνετε πλύση εγκεφάλου στους πολίτες μέσα από τα κανάλια που ελέγχετε. Πρέπει να βρούμε τρόπο να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στην πολιτική».

Πολιτική

ΚΚΕ: Αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis

προανακριτικη επιτροπη novartis.jpg

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», ενώπιον των μελών της Προανακριτικής το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες».

Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».

«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Σοφιανός: Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κουκούλας και της ανωνυμίας

«Δεν μπορεί ο βασικός μάρτυρας σε μία υπόθεση να είναι ανώνυμος και κουκουλοφόρος, πρέπει να είναι προστατευόμενος και η μεγαλύτερη προστασία είναι η δημοσιοποίηση του ονόματός του και μία σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να τον προστατεύσει και να τον περιφρουρήσει αποτελεσματικά». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, σε σημερινή παρέμβασή του στην «ΕΡΤ1».

Ο κ. Σοφιανός υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και αυτόν τον νόμο και «τον τρομονόμο και την επέκτασή του στα οικονομικά σκάνδαλα, τις συνέπειες των οποίων βλέπουμε τώρα». Επίσης, ζήτησε την κατάργηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνοντας: «Ο κόσμος, πλέον, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την περίφημη νομοθεσία».

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης με την ψήφιση του σχετικού νόμου αυτήν την εβδομάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που επανανομοθετεί τον νόμο Κατρούγκαλου και βάζει και τη δική της πινελιά», για να συμποληρώσει: «Για τα επόμενα πενήντα χρόνια η σφαγή θα συνεχιστεί και οι νεοεισερχόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη».

Τέλος, ο κ. Σοφιανός, κατήγγειλε «τη στρατιωτικοποίηση τριών νησιών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την οργή των νησιωτών απέναντι στις φυλακές που θέλει να χτίσει».