Πολιτική

Βαρουφάκης: Το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα

Βαρουφάκης

«Κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης πως το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας εντάσσει την κυβέρνησή του στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των Λε Πεν, Σαλβίνι, Ορμπάν, Τραμπ και Σια με καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα και τα διεθνή ερείσματα της χώρας;» διερωτάται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Αναλυτικά η ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 προς τον κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Ξενοφοβική χώρα η Ελλάδα

«Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα, διαπιστώσαμε προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση μεταναστών που πληρούν όλα τα κριτήρια για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια οι οποίες εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας. Η αποτρεπτική και εχθρική φύση των προϋποθέσεων αυτών κατατάσσουν την Ελλάδα στις ξενοφοβικές χώρες των οποίων οι αρχές κάνουν τα πάντα για να εκμεταλλευτούν και να πικράνουν ανθρώπους που είναι έτοιμοι να γίνουν Έλληνες.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

– To υπέρογκο ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 550 ευρώ για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία το παράβολο για την αντίστοιχη αίτηση ανέρχεται σε 255 ευρώ για τους ενήλικες και σε μόλις 51 ευρώ για τους κάτω των 16 ετών.

– Επί πλέον κόστος 250 ευρώ για απλή εξέταση γνώσεων (ελληνικής γλώσσας, ιστορίας γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος) που γίνεται αυτόματα/ηλεκτρονικά στη βάση έτοιμων πολλαπλών επιλογών με σχεδόν μηδενικό κόστος – όταν οι αντίστοιχες εξετάσεις στη Γερμανία κοστίζουν μόλις 25 ευρώ. (Επιπροσθέτως, θα πρέπει οι εξεταζόμενοι να συγκεντρώσουν το 80% της βαθμολογίας, όταν στη Γερμανία αρκεί να περάσουν τη βάση.)

Απόρριψη με μια μονοκονδυλιά

– Προφορική συνέντευξη από δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, που αυθαίρετα και χωρίς καμία λογοδοσία μπορούν να απορρίψουν αιτήσεις κόστους 770 ευρώ από ανθρώπους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.

– Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας αποκτά την διακριτική ευχέρεια με μια μονοκονδυλιά να απορρίπτονται μαζικά αιτήσεις πολιτογράφησης εν δυνάμει Ελλήνων με καθαρά ταξικά/εισοδηματικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΓ καθορίζει το ύψος «του απαιτούμενου ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής ένταξης για την εξεταζόμενη, ανά περίπτωση, χρονική περίοδο». Με άλλα λόγια, τίποτα δεν σταματά τον ΓΓ να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τέτοιο που μόνο οι πλούσιοι αλλοδαποί να έχουν το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια. Αλλά ακόμα και ο ΓΓ να μην θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την απαράδεκτα αυθαίρετη εξουσία που του δίνει ο νόμος σας, υποχρεούται να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Με άλλα λόγια, αποκλείονται όσοι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης των εργοδοτών τους, ιδίως μέσα σε συνθήκες ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και αδήλωτης εργασίας.

Συστημική ξενοφοβία και ταξικές διακρίσεις

Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι στη χώρα μας ζουν και εργάζονται ανελλιπώς μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι αφενός έχουν προσφέρει στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου ενώ τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, και οι οποίοι αφετέρου έχουν καταβάλει υπέρογκα ποσά για την έκδοση και ανανέωση των αδειών παραμονής για δεκαετίας, σας ρωτώ:

«Κατανοείτε κ. Πρωθυπουργέ πως οι πιο πάνω διατάξεις εντάσσουν την κυβέρνησή σας στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των Λε Πεν, Ορμπάν, Τραμπ, Σαλβίνι και Σια με καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας στα μάτια των πολιτισμένων ευρωπαίων που ανησυχούν με τέτοια φαινόμενα συστημικής ξενοφοβίας και εξόφθαλμων ταξικών διακρίσεων;»

Πολιτική

Λοβέρδος: Υπερψηφίζουμε αλλά δεν ταυτιζόμαστε με τους ιππότες σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ

Λοβέρδος

«Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, γιατί την συνδέουμε με τη λάθος πολιτική που ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε και με τους ιππότες της σωτηρίας που έκαναν τα ίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Γιατί ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού του των Οικονομικών σε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση;» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επικαλούμενος αντίστοιχη πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2005 εναντίον του Γιώργου Αλογοσκούφη, την οποία ο τότε πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του, αισθανόμενος την ανάγκη να καλύψει τον υπουργό του.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε σκοπιμότητα στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ διαφωνούσε με τον πτωχευτικό κώδικα και είχε την δυνατότητα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, δεν το έκανε».

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής όχι για τους λόγους που υπεβλήθη. Γιατί αν δεν έκανες εσύ κάτι αντίθετο, δεν μπορείς να κατηγορείς και να ζητάς να φύγει κάποιος που κάνει τα ίδια με ό,τι έκανες εσύ. Δεν μπορείς λοιπόν να παρουσιάζεσαι ως "ιππότης σωτηρίας" όταν έχεις κάνει και εσύ τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος απάντησε και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί το 2009 έβαλε τη χώρα στα μνημόνια», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η χώρα μπήκε στα μνημόνια έχοντας δομικά προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά η αφορμή, η αιτία και ο κύριος παράγοντας που οδήγησε τη χώρα σε οιονεί πτώχευση, ήταν η οικονομική πολιτική του 2004-2009. Τότε ήμουν εγώ που έλεγα να μην κυνηγάμε μάγισσες, αλλά δεν μπορώ και να μην θυμάμαι τον παροξυσμό του πρωτοφανούς ελλείμματος και του χρέους που είχαν καταγραφεί και από την ΕΛΣΤΑΤ».

«Κύριοι της ΝΔ. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να είστε βουλευτές της συμπολίτευσης και να πρέπει να υπερασπιστείτε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σας. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο δεν παρέχεται δεύτερη ευκαιρία όπως ισχυρίζεστε. 'Αλλο είναι να δίνω την ευκαιρία σε μια εταιρία λίγο πριν την πτώχευση της και άλλο να δίνω μια δεύτερη ευκαιρία βοηθώντας και στηρίζοντας την. Τίποτα λοιπόν δεν θα αλλάξει. Το άρθρο είναι κοροϊδία. Δεύτερη ευκαιρία δεν παρέχεται. Ο οικονομικά νεκρός είναι νεκρός οικονομικά. Και ο πτωχός είναι πτωχός. 'Αρα όσα λέτε είναι υπερβολές για να μην πω και ψεύδη», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει στον κορμό της αυτές τις επιχειρήσεις. Πόσες δανειοδοτήθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Σε σύνολο 900.667 επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν 12.000 περίπου. Είναι αυτό βοήθεια στην αγορά; Τα λόγια λοιπόν είναι περιττά».

«Όταν όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι καλός στα λόγια αλλά στην πράξη η πολιτική που ακολουθεί είναι αντίθετη, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη κυβέρνηση. Δεν ταυτιζόμαστε με τους ιππότες της σωτηρίας, όμως υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής γιατί δεν μπορούμε να πούμε όχι σε αυτή τη λάθος πολιτική», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.