Πολιτική

Βαρδάκης: Συνεχίζει η Κυβέρνηση να σιωπά για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Invalid Scald ID.

Επιστολή απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την συμπερίληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να εξετάσει τα αιτήματα του κλάδου.

Στην επιστολή του το Σωματείο, αναφερόμενο στις εκτιμήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αφού σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), από την 20η Μαΐου 2020, θα έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας. 

Βάσει της Σ.Σ.Ε., που καλύπτει τους ξενοχοϋπαλλήλους Ηρακλείου, όπως αυτή παρατάθηκε έως 30/9/2020, μετά τη συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών στις 7/4/2020, το Σωματείο εκφράζει την άποψη ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι από την 1η Μαΐου και όχι ως άνεργοι και συνεπώς να εφαρμοστούν και για αυτούς τα μέτρα στήριξης, όπως αυτά έχουν νομοθετηθεί με τις Π.Ν.Π. (11/3/20, 14/3/20, 20/3/20 και 30/3/20):

Α) καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους

Β) κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης και εργαζόμενου

Γ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας

Δ) προστασία των θέσεων εργασίας για το 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020

Ε) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία

Όπως υποστηρίζεται από το Σωματείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 8, ν. 1346/83), έχουν τεθεί γενικοί κανόνες για την προστασία των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, που δεσμεύουν τον εργοδότη να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που είχε απασχοληθεί κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο. 

Επίσης σύμφωνα με την κλαδική Σ.Σ.Ε. των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική στις 12/6/19 με την Υ.Α. 26707/1590 (Φ.Ε.Κ. 2392/19), ορίζονται οι προϋποθέσεις επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολούμενων.  

Συνεπώς βάσει των ανωτέρω και μετά την κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Βαρδάκη στις 7/4/20 για το ίδιο θέμα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν στήριξη, όπως έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τους υπόλοιπους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. 

Πολιτική

Νέα σφοδρή κόντρα Κεραμέως - Φίλη στη Βουλή (Βίντεο)

κεραμέως φίλης

Νέο «επεισόδιο» ήρθε να προστεθεί στην κόντρα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Παιδείας, Νίκο Φίλη σε Επιτροπή της Βουλής. Η ένταση προκλήθηκε όταν η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, επανέφερε το θέμα των προσωπικών αναφορών κατά της υπουργού Παιδείας, από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, κατηγορώντας τόσο τον ίδιο όσο και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είχαν την ευθιξία να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του βουλευτή και τη χυδαία επίθεση του.

Ο κ. Φίλης αντέδρασε έντονα, επιμένοντας ότι η κριτική του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δεν αφορούσε στα μέλη της οικογένειας της κ. Κεραμέως αλλά είχε χαρακτήρα πολιτικό και αφορούσε στην πολιτική που εφαρμόζει η ίδια ως υπουργός Παιδείας.

Σημειώνεται ότι, η επίμαχη φράση του κ. Φίλη προς την κ. Κεραμέως ήταν: «Τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν θα μάθουν πως η μητέρα τους κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 παιδιά και αυτό θα είναι το παράσημό σας».

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση της κ. Κεραμέως που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει πάρει ολισθηρό δρόμο και ότι μέσα από την προσπάθεια της να εργαλιοποιήσει τη νεολαία αυτό που κάνει είναι να τη δηλητηριάζει. «Προς έκπληξή μου διαπιστώνω ότι παίρνετε δρόμο όλο και πιο ολισθηρό. Νομοθετούμε για την παιδεία και ταυτόχρονα η στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αποφυγή για τα νέα παιδιά, για το τι δεν πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον κ. Φίλη ότι δεν είχε ούτε σήμερα την πολιτική ευγένεια να ζητήσει μία συγγνώμη. «Και σήμερα πάλι δεν ζήτησε συγγνώμη. Και το πιο συγκλονιστικό, όμως, είναι αν έχετε την ευθιξία να πείτε μια κουβέντα εσείς», ανέφερε η κ. Κεραμέως απευθυνόμενη στις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη.

Η κ. Κεραμέως συνέχισε: «Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτω τα μάτια. Τα αποδέχεστε όσα είπε ο κ. Φίλης; Εδώ ξεπεράσαμε όσα γνωρίζουμε. Δεν περίμενα ποτέ τέτοιο ολισθηρό δρόμο». «Οι δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα καθίσουν στο μάθημα δεξιοτήτων. Έχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Μην απορείτε μετά για τον υποβιβασμό των γυναικών», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Ο κ. Φίλης επέμεινε στην άσκηση κριτικής στην πολιτική που εφαρμόζει η υπουργός Παιδείας. Έτσι, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «συνειδητή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για τα όσα εφαρμόζει βάζοντας την κοινωνία απέναντι της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Αν δεν είχε μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα είχαμε κοροϊδέψει άλλη μία γενιά