Πολιτική

Βαρδάκης: Η τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των εργασιακών

Σωκράτης Βαρδάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Σωκράτη Βαρδάκη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφοερικά με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Το δελτίο αναφέρει τα εξής:

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηλιτεύοντας την συνδυασμένη και πολυμέτωπη επίθεση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στους εργαζόμενους, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.
Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας μνεία στους Χατζηγεώργηδες και τον Περγαλίδη, τους νεκρούς του συνδικαλιστικού κινήματος, που θυσιάστηκαν για να κατοχυρώσουν, αυτά που σήμερα η ΝΔ καταργεί. Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 120 του Πτωχευτικού Κώδικα, «Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αν η επιχείρηση πτωχεύσει», αλλά και ότι τριάντα οκτώ οδηγοί απολύθηκαν πριν δύο μήνες στα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αποζημίωση, με τριάντα και τριάντα τρία χρόνια υπηρεσίας. 
Ο κ. Βαρδάκης αναφερόμενος στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει το οκτάωρο, καθώς με τις ατομικές συμβάσεις που θεσπίζει επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία, χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά με "πληρωμή" σε ρεπό, τόνισε ότι διπλασιάζεται το ετήσιο όριο υπερωριών σε 150, με τους εργαζόμενους πλέον να καλούνται να εργάζονται έως και 12 ώρες.  
Έκανε λόγο επίσης για κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, για ανεξέλεγκτες απολύσεις  για διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων για τις επιπλέον ανάγκες της επιχείρησης. Μέσα από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποδόμησε το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περίπτωση έγγαμης καμαριέρας που εργάζεται  σε ξενοδοχείο με πλήρη απασχόληση, με 2ετή προϋπηρεσία, λόγω της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31.12.2022 δικαιούται μεικτές αποδοχές 1.008 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε η κλαδική ΣΣΕ ο μισθός της θα ήταν 715 ευρώ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης σημείωσε: «Μπορείτε να μας πείτε ποια απεργία θα πραγματοποιείται με 33% προσωπικό ασφαλείας ;
Είστε άσχετοι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και επικίνδυνοι για το σύνολο των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να σταθώ στο άρθρο 22 παράγραφος 1, που ξεκάθαρα αναφέρει την άμεση ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.
 Και εσείς κάνετε ανεξάρτητη αρχή το ΣΕΠΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας δηλαδή, κουρελιάζετε και καταργείτε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Άραγε, πόσο ισχυρά είναι αυτά τα συμφέροντα, τα γραμμάτια που εξοφλείτε, που αντιβαίνουν ακόμα και στη βούληση του ελληνικού λαού; 
Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση είναι στοιχεία της καθημερινότητάς σας.
Οι νόμοι 4488/17, 4554/18, 4611/19 αποτέλεσαν εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχα την τιμή να εισηγηθώ και οι οποίες επανέφεραν τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ελληνίδας εργαζόμενης και του Έλληνα εργαζόμενου. 
Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια λάθη που κάνατε το 2010-2014 και  μας παραδώσατε κοινωνικά ερείπια».
Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κατοχυρώσει την βαρβαρότητα, την σκλαβιά, την αναξιοπρέπεια, σε ένα λαό που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις ανισόρροπες πολιτικές της.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Ηράκλειο: Έχει το κοράκι... κορώνα στο κεφάλι του! (φωτο)

 

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν για τις μεθοδεύσεις στα Βαρώσια

μητσοτάκης αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία –όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο «δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια».

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε:

«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

 Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί» και προσέθεσε:

«Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:

«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.

Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίου

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα