Πολιτική

Τσίπρας: Ο Αρμαγεδδώνας ήρθε με τις περικοπές των προηγούμενων ετών

τσιπρας_βουλη.jpg

Προσκλητήριο διαλόγου με κατάθεση προτάσεων από την αντιπολίτευση απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό υπεραμύνθηκε της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης με κοινές εισφορές και τρόπο υπολογισμού σύνταξης.

Υπογράμμισε ότι το κράτος εγγυάται συνολικά την καταβολή όλων των συντάξεων και προανήγγειλε αναδιάρθρωση του διοικητικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της ενοποίησης των ταμείων που θα βελτιώσει και την εισπραξιμότητα των πόρων, αλλά θα μειώσει και το διαχειριστικό κόστος του συστήματος. 

Επανέλαβε δυο φορές ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των συντάξεων και επέμεινε με ένα παράδειγμα ότι η διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ του νέου και του παλιού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους. 

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση απηύθυνε το ερώτημα αν επιθυμούν την αναδιάρθρωση του συστήματος ασφάλισης και σύνταξης ή απλώς μια ακόμα τη 12η στη σειρά μείωση των συντάξεων. 

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κυβερνητικής πρότασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί στην κριτική αλλά όχι στην ασύστολη παραπληροφόρηση». Διαβεβαίωσε ότι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους ηλικιακά νεότερους είναι δεδομένες και επανέλαβε ότι στόχος είναι η προστασία των νέων επιστημόνων με ευνοϊκό υπολογισμό των εισφορών. 

Ένα ξεχωριστό και αρκετά μεγάλο κόμματι της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε αποκλειστικά τον αγροτικό κόσμο με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στους συνδικαλιστές των μπλόκων ότι αρνούνται το διάλογο με τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα» σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα, προαναγγέλλοντας, την ίδια ώρα, ξεχωριστή δέσμη μέτρων για την προστασία των κατ’ επάγγελμα αγροτών. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στην πλευρά της αντιπολίτευσης προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση κρυφτούλι ή δημαγωγία για το ασφαλιστικό. Αναγνώρισε ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα πρόβλημα και σημείωσε ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και τις πολιτικές των μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με αριθμητικά στοιχεία την κατάσταση στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό γίνεται γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό καθώς υπ τις υπαρχούσες συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι επιπλέον πόροι για την πληρωμή των συντάξεων. 

«Για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 το σύστημα εκτός από τις εισφορές να βρει πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ που αυξάνονται σε 1,4 δις. Το 2016 και σε 2,5 δις το 2018» ανέφερε ο πρωθυπουργός που επιτέθηκε στην αντιπολίτευση καταλογίζοντας μεγάλο μερίδιο βαριάς ευθύνης στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όπως είπε «παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν βαριές ευθύνες».

Κατηγόρησε συνολικά όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για τη διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και χαρακτήρισε ως εγκληματικές τις συνέπειες του PSI. 

Ο πρωθυπουργός στη διαχείριση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε την πρόταση της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταστήσει το ασφαλιστικό βιώσιμο. Κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει κρυφτό και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ουδέποτε κατέθεσαν προτάσεις ζητώντας έστω και τώρα τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό. 

Το ζήτημα του ασφαλιστικού ξεπερνά τη συμφωνία υποστήριξε ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να απεμπλέξει το ασφαλιστικό από το οικονομικό πρόγραμμα, επικαλούμενος τη δυνατότητα να βρεθούν ισοδύναμα που θα προταθούν στους Θεσμούς, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Υπεραμύνθηκε των κινήσεών του για το διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να μην κοπούν οι συντάξεις με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζήτησε να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη θέση τους για το αν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση ή αν θα παραμείνουν προσηλωμένα στα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί για περικοπή συντάξεων. 
real.gr

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Στη Βουλή οι ομαδικές παραιτήσεις γιατρών

κορωνοϊός νοσοκομείο γιατρός

Οι βουλευτές Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω κατέθεσαν αναφορά το κείμενο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου σχετικά με την ομαδική παραίτηση εννέα γιατρών Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης «Διαλυνάκειο», στο οποίο επισημαίνονται τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας που επιδεινώθηκαν αισθητά λόγω της πανδημίας, αλλά και της πρόσφατης αναστολής ανεμβολίαστων εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 88 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.126 νέα κρούσματα - 39 θάνατοι - 342 διασωληνωμένοι

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έπεσαν" αισθητά οι νοσηλείες

 

 

ESPA BANNER